22-11-2019, 21:00
(22-11-2019, 17:59)MarianPaz napisał(a): Jednak patrząc na tą grafikę po 13 latach od wprowadzenia Blu-ray na rynek, to wygląda to dosyć przygnębiająco zwłaszcza, że dotyczy tak zamożnego kraju jak USA. W Polsce gdyby tak przygotować podobne grafiki weekendowe, miesięczne i roczne pewnie byłoby tragicznie.
Wniosek jest tylko jeden - do śmierci DVD chyba jeszcze daleka droga i prędzej będzie to kwestia streamingu niż lepszych jakościowo nośników z 1080p i UHD.
Niespecjalnie mnie to rusza, że jest stosunkowo małe grono osób zainteresowanych wysoką jakością A/V, to samo można odnieść do niemal każdej dziedziny życia. Jednak zasmucające dla mnie jest to, że często widzę ludzi z branży filmowej kupujących filmy na DVD mając jednocześnie opcję wyboru tego samego filmu na BD...
Ale kierunek od lat jest jasny - w 2005r. sprzedaż na DVD w USA wynosiła ponad 16 miliardów zielonych, w 2018r. były to już zaledwie 2,2 miliarda. Największą część tego zagarnął streaming, Blu-ray z kolei od lat miał swoje niewielkie, ale stałe grono pasjonatów generujące ~2 miliardy $ rocznie. Napisałem miało bo wszystko wskazuje, że ten rok skończy się na rekordowym ok. 20% spadku względem 2018r. O Polsce się nie wypowiadam bo wiadomo... od kilku ładnych lat Blu-ray u nas już ledwo dogorywa.
Zastanawia mnie tylko kiedy pęknie ta bańka i czy piractwo nie wróci do łask po tym jak widzę, że teraz każdy chce mieć swoją platformę streamingową...