Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 14 Dalej »

Captain America: Civil War (2016)

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Captain America: Civil War (2016)
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

08-05-2016, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2016, 18:01 przez Gieferg.)
Cytat:Gieferg - serio nie podoba ci się Gi... Ant-Man?

Serio. Na chwilę obecną on i cała ustawka na lotnisku psują mi ten film (jakby nie to spokojnie byłoby 9/10), ta walka jest w ogóle bez sensu - z jednej strony walcza niby zachowawczo, jakby nie chcieli sobie zrobić krzywdy, z drugiej - taki War Machine napieprza całym arsenałem w Ant-Mana (bez efektu) jakby go chciał zwyczajnie zabić...
Może za drugim razem wejdzie lepiej, ale ogólnie nie lubię tej postaci, po powtórce Ant-Mana stwierdzam, że to na chwilę obecną najgorszy element MCU (5/10), nawet TIH i drugiego Thora lubię bardziej. Będę omijał kino przy okazji jego solowych filmów (czy też raczej duetu z wiadomo kim).

A czepiam się komediowości, bo jej poziom wzrasta w tych scenach (od pojawienia się Spider-Mana do wiadomej akcji z War Machine) o jakieś 300% w stosunku do reszty stosunkowo poważnego filmu. Trochę jakby w środek dramatu ktoś wrąbał wstawkę z Benny Hilla. Winter Soldier miał zdecydowanie lepiej wyważony humor.

Dodatkowo Spider-Man jest FATALNIE wprowadzony do MCU, pod tym względem...

Black Panther > Wonder Woman w BvS > Spider Man

Stark postanawia, że wciągnie jakiegoś dzieciaka w konflikt superbohaterów. Bo tak. Przebłysk scenopisarskiego geniuszu...

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

08-05-2016, 20:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2016, 09:38 przez Juby.)
No humor był zdecydowanie lepiej wyważony w TWS, ale przesadzasz z tymi 300%. Owszem, podczas bitwy jest najwięcej gagów, ale w reszcie filmu też było ich sporo (więcej niż w poprzednich Capach).

Spider-Man jest fatalnie wprowadzony, ale przynajmniej odgrywa jakąś rolę w bitwie i ma interakcje z więcej niż jedną postacią (Wonder Woman wyłącznie z Batmanem). No i nie czytał maila z cameo Pantera i Dr Strange. Tongue

Black Panther >>>>> Spider-Kid/Man > Wonder Woman

Ant-Mana lubię, jego film był niezły (6-7/10, dużo śmiechu, dobra rozrywka). Jego gościnny występ jak najbardziej na plus i prędzej wybiorę się na jego drugi film niż na nowego Spider-Mana.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 13

08-05-2016, 23:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2016, 23:22 przez adi90a.)
Właściwie to dość wysoko oceniam wszystkie filmy z uniwersum (może poza Hulkiem) i dawno mi tak żaden nie podszedł. Tylko muszę tu zaznaczyć, że był to pierwszy film z uniwersum obejrzany z dubbingiem (nie chciało mi się czekać na późniejsze seanse). Jestem zwolennikiem wypierania lektora przez dubbing ale jednak do oryginału to się nie umywa. Mam nadzieje, że powtórny seans trochę zatrze negatywne wrażenia jakie mi zostały.

Ogólnie z Marvelem mam problem od jakiegoś czasu, bo żaden z filmów niczym się nie wyróżnia. Niby wszystko jest w porządku ale totalnie brak im pazura (PG13 psia jego mać). Patetyczna muzyka, jakaś niewyraźne miny i proste przejścia z jednej postaci na drugą (kadry też najprostsze jakie się da zrobić). Reżyserzy to się nie wysilają.
Juby już o tym napisał, ale otwierające sceny akcji to jest totalna porażka. Myślałem, że coś jest nie tak z filmem albo projektorem. Nie dość, że kamera trzęsie to miałem wrażenie nakładania się na siebie klatek. Podziękuje za tak ukazaną dynamikę.
Motywy postaci i scenariusz mogą być, choć bez wahania stanąłbym po stronie Kapitana Wink

Wprowadzenie Black Panter i jego postać raczej na plus (postać jego ojca mnie z kolei irytowała, wszyscy go słuchali jakby królem świata był co najmniej). O ile jego zdolności ciężko wytłumaczyć to w sumie czyje jest łatwo? Kapitan w początkowej fazie filmu wydaje się nie do zatrzymania i draśnięcia. Taka konwencja komiksów i ciężko to dobrze wyważyć.
Nie wiem jak to wygląda w oryginale ale w dubbingu humor to w zasadzie wszystkie sekwencje z Pająkiem. Swoją drogą też nie do draśnięcia i podejrzanie silny był. Jakkolwiek nie przeszkadza mi wprowadzenie go do uniwersum (choć ta jego rzekoma bieda coś rzeczywiście niespójna), do aktora chyba też się przyzwyczaję (widziałem tylko filmy z Maguirem).
Ant-mana nie mogłem znieść przez głos Adamczyka (trochę się też pojawił w filmie znikąd). Jego przemiana na lotnisku całkiem zaskakująca, a zawsze mogli to pokazać w trailerach Wink

Najlepszą sceną była dla mnie ta w której Scarlet Witch uciekła Visionowi, choć po Czasie Ultrona myślałem, że jest najpotężniejszy. Miazga! Big Grin

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

09-05-2016, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2016, 14:23 przez Gieferg.)
Cytat:Nie dość, że kamera trzęsie to miałem wrażenie nakładania się na siebie klatek

Jak byłem na Furious 7 zrobili coś takiego, że film w dynamicznych scenach wyglądał, jak film 3D - tzn nie był w 3D ale był tak rozmyty i niewyraźny, jakby był. W wyniku tego, sceny bijatyk tak naprawdę to po raz pierwszy zobaczyłem dopiero w domu. Czasami się zdarza, że coś popieprzą, na Godzilli w 2014 też miałem coś nie tak z wyświetlaniem (prawie jak jakieś motion plus i rozmazany obraz), ale akurat na kapitanie pod tym względem było ok (za to ekran był jakiś dziwny i duże białe powierzchnie wyglądały trochę jakby ktoś na nich zamroził ni to ziarno, ni to artefakty kompresji o_O), pierwsza akcja świetna, chyba najlepsza z całego filmu.

Swoją drogą - w Cinema City w Silesii (Katowice), panienki od sprzątania ściemniały ludziom, że nie ma na co czekac, bo po napisach nic nie ma, ktoś spytał i wyszedł, a na końcu oczywiście była jeszcze jedna scena.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

09-05-2016, 17:09
(07-05-2016, 21:51)Gieferg napisał(a):  PS. no i mogli jednak zabić Rhodesa, bo co to za wojna na której nikt nie ginie.

To jest wojna PG-13 Big Grin

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

10-05-2016, 07:51
W TDK (też PG-13) ginęli bohaterowie, często bardzo ważni dla historii i tej serii (Rachel).

(09-05-2016, 14:23)Gieferg napisał(a):  pierwsza akcja świetna, chyba najlepsza z całego filmu.

Serio? Znaczy, mi też się podobała, ale akcja otwierająca w TWS zrobiła na mnie chyba ciut większe wrażenie, bo tutaj przesadzili z niezniszczalnością Wdowy (przetrwanie wybuchy w furgonie bez nawet jednej rysy) i Capa (po tym upadku mógł mieć chociaż jakąś drobną kontuzję). Poza tym wnerwiał shaky-cam w scenach walk wręcz (to samo w akcji na schodach), ale myślę że powtórka na blu może wypaść lepiej.

Mi najbardziej podobała się akcja z ucieczką Bucky'ego, zakończona napinaniem bicepsów! Smile

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

10-05-2016, 10:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2016, 10:06 przez Kapitan_kusiak.)
Wygląda na to, że nadal najlepszym tegorocznym filmem komiksowym pozostaje Deadpool. Po obejrzeniu Civil War byłem względnie zadowolony i usatysfakcjonowany (bo na pewno jest lepiej niż w Avengers: Age of Ultron) ale to nie znaczy, że nie mam do filmu żadnych zastrzeżeń. W ogóle nie podobał mi się początek i ta cała akcja w Nigerii z 4 powodów:
- aż do przesady podkręcone tempo (dostajemy migawki a nie płynnie nakręcony obraz)
- shaky cam - jak ja tego nie znoszę
- kijowy efekt specjalny czy też raczej specjalnej troski (na poziomie Green Lantern) kiedy Cap spada z dachu
- zmarnowanie Crossbonesa
Później jest już zdecydowanie lepiej. Film ma całkiem przyzwoite tempo, nie ma zbyt wielu dłużyzn. W przeciwieństwie do kolegi G. podobała mi się walka na lotnisku a w szczególności motyw z Giant-Manem oraz walka Spider-Mana z Winter Soldier+Falcon

Wkurzało za to trochę innych rzeczy:
- trochę za bardzo pierdołowaty Winter Soldier w walkach
- rozczarowujący Zemo (kolejny czarny charakter na chwilę a szkoda bo był wprowadzany do fabuły w ciekawy i intrygujący sposób)
- brak wyrazistego kostiumu dla Scarlet Witch
- jak zawsze za dużo Black Widow z jedną i tą samą miną
- trochę za mało Ant-mana i Hawkeye
- młoda i seksowna ciotka May (chociaż z drugiej strony jak miałaby być tak samo upierdliwa jak ta stara raszpla w komiksach to wkurzyłbym się jeszcze bardziej; dobra, jednak wykreślam Tongue )
- nielogiczości, np. czemu spider-sense nie zareagował na Ant-mana na początku walki na lotnisku?, skąd Stark wiedział, że Parker to Spider-man?
- nie do końca dobre wprowadzenie Spider-mana do historii
- Hawkeye powinien się raczej znaleźć w teamie Starka (bo do tej pory nie miał natury buntownika olewającego rozkazy przełożonych) a Black Widow być w teamie Capa
- nikt nie zginął Sad

Oczywiście są też plusy:
- Black Panther i Spider-man się sprawdzili i byli wyraziści
- fajne role Ant-mana, Hawkeye i <sic> Falcona Big Grin
- fajna finalna scena walki
- Zemo tak do połowy filmu, kiedy jeszcze się łudziłem, że może będzie z niego super villain
- walka Hawkeye-Vision-Scarlet Witch

Za BvS dałem 6-6,5/10 więc tu musi być wyżej choć nie tak bardzo jak sądziłem, że będzie (czekając na seans CA:CW i będąc już po seansie BvS). Ode mnie 7,5/10.

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

10-05-2016, 21:56
(10-05-2016, 10:06)Kapitan_kusiak napisał(a):  - kijowy efekt specjalny czy też raczej specjalnej troski (na poziomie Green Lantern) kiedy Cap spada z dachu

Bardzo dobry efekt specjalny, jeżeli w ogóle jakiś tam był, bo podejrzewam, że to kaskader.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

11-05-2016, 08:47
Serio? Ten upadek z dachu w Nigerii? Przecież to wyglądało tak samo sztucznie jak potrącenie Brada Pitta przez 2 samochody w Joe Blacku czy akcja z Shaolin Soccer z 1:37 na filmiku poniżej.

Później już z efektami było w zasadzie ok ale ta jedna scena to była kiszka.

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Offline GOLUMN
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 11

11-05-2016, 14:05
Czy warto iść do kina na wersję 3D czy lepiej 2D?

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku