(22-06-2023, 13:51)Mefisto napisał(a): Po prostu kiedyś było więcej oryginalnej treści, z każdym kolejnym rokiem dostawałeś worek ciekawych, nowych tytułów, które nierzadko albo zmieniały historię kina, albo pokazywały nowe sztuczki techniczne i popychały rozwój technologii do przodu albo po prostu były dobrym kinem, które nie robiło idioty z widza. Ba! Często hitami box office'u były filmy średniobudżetowe dla stricte dorosłego/dojrzałego odbiorcy. Teraz takiego kina albo w ogóle się nie robi, albo jest ono znikomym procentem, który ginie w zalewie streamingu stawiającego na ilość, a nie jakość. Do tego praktycznie 99% filmów mainstremowych wygląda dziś dokładnie tak samo pod względem kolorystyki i plastikowych efektów, mocno niedorobionych dodajmy.To oczywiste, że do dzisiaj powstają świetne produkcje, a i kino czysto mainstreamowe ma prawdziwe perełki które wnoszą coś nowego do gatunku (za takie filmy uważam chociażby dwie części animowanego "...Spider-verse"), ale to co najlepsze w kinie już było. I jest to całkowicie normalne, bo kiedyś filmowcy eksplorowali, odkrywali nowe terytoria, opowiadali historie, jakich do tej pory nie było. Co odkrywać dzisiaj, skoro teoretycznie wszystko już widzieliśmy? Nie bez powodu mainstream aż tak gra na nostalgii; to nie tylko łatwy sposób na zarobek, ale swego rodzaju poddanie się i powiedzenie wprost "Przyznajemy, tamto było lepsze i nic ciekawszego już nie wymyślimy, więc patrzcie, dajemy Wam to, co tak lubicie!"
Streaming to osobny problem, dla mnie poza pojedynczymi wyjątkami to nawet nie są filmy tylko twory filmopodobne z generatora. Nieodróżnialne, wyglądające i brzmiące tak samo, nakręcone jakby przez nikogo, w dodatku nie było ich w kinach, nie ma na nośnikach i w każdej chwili mogą bezpowrotnie zniknąć i nikt tego nawet nie zauważy, bo też nikt ich nie pamięta na drugi dzień po obejrzeniu. Z tego powodu tak śmieszą mnie netfliksowe rankingi oglądalności; kilka dni temu chwalili się, że film "Matka" z Jennifer Lopez to ich szósta najchętniej oglądalna produkcja wszech czasów. Co to znaczy? Bo według mnie nic.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K