Jeśli chodzi o Following to mam obie wersje, ale niestety nie przyglądałem się jeszcze dokładniej wersji 101 Films, więc ciężko mi się odnieść do tematu jakości obrazu. Na blu-ray.com jeszcze przed zakupem widziałem tylko wpis wg którego Criterion jest rzekomo minimalnie lepszy, ale to niewielka różnica (klik):
Oczywiście płyta Criteriona to jest tylko region A (nie wiem na ile to dla Ciebie istotne i jak z tym radzi sobie Twój odtwarzacz).
Wersja chronologiczna Following jest tutaj też w 1080p tylko z mniejszym bitratem (w przeciwieństwie do chronologicznej wersji Memento w wydaniu UK które jest w SD, ale o tym wspomniał już misfit).
Following na BD w zeszłym roku wyszło też we Włoszech, ale o tym wydaniu nic więcej nie wiem.
Odnośnie Memento to mam stare wydanie z UK i wydanie 101 Films - jeśli chodzi o wydanie 101 Films to jest dokładnie tak jak napisał misfit, na pocieszenie pozostał steelbook i dodatki Z drugiej strony mam wrażenie, że poza spapranymi kolorami jakość obrazu jest lepsza niż starsze wydanie, więc może po zgraniu płyty da się z nim coś zrobić, żeby stało się używalne, ale jeszcze się w to nie bawiłem.
Filmmaker napisał(a):Well, I’m happy to report that the 101 Films release of this in the UK is not the utter fustercluck that their release of JOHNNY MNEMONIC was. I still give the edge to the U.S. Criterion Collection release, which seems to resolve grain a tad more tightly, and runs a bit higher in its bitrate, but it’s a tight race. The 101 loses a lot of the bonus features the Criterion had but makes up for them with several exclusive ones. When paired, they make a phenomenal, comprehensive duo.
Oczywiście płyta Criteriona to jest tylko region A (nie wiem na ile to dla Ciebie istotne i jak z tym radzi sobie Twój odtwarzacz).
Wersja chronologiczna Following jest tutaj też w 1080p tylko z mniejszym bitratem (w przeciwieństwie do chronologicznej wersji Memento w wydaniu UK które jest w SD, ale o tym wspomniał już misfit).
Following na BD w zeszłym roku wyszło też we Włoszech, ale o tym wydaniu nic więcej nie wiem.
Odnośnie Memento to mam stare wydanie z UK i wydanie 101 Films - jeśli chodzi o wydanie 101 Films to jest dokładnie tak jak napisał misfit, na pocieszenie pozostał steelbook i dodatki Z drugiej strony mam wrażenie, że poza spapranymi kolorami jakość obrazu jest lepsza niż starsze wydanie, więc może po zgraniu płyty da się z nim coś zrobić, żeby stało się używalne, ale jeszcze się w to nie bawiłem.