24-09-2017, 18:51
(24-09-2017, 16:52)Mateusz napisał(a): Jeśli masz wątpliwości co do mojego, a w zasadzie naszego zaangażowania w usprawnianie Filmoskopu, to proponuję przejrzeć 40 stron tego tematu i wynotować sobie ile usprawnień wprowadziliśmy od początku powstania FS. Bardzo chętnie poznam Twoje odpowiedzi na moje odpowiedzi i będę niezmiernie wdzięczny za każdą sugestię, nie tylko Twoją, ale każdego użytkownika. Starałem się odpowiadać na Twoje zastrzeżenia krótko i zwięźle, w żadnym wypadku nie był to ton lekceważący.
Nie mam za złe. Też chciałem się dowiedzieć jak sytuacja się prezentuje, bo ostatni raz używałem Filmoskopu jakoś ponad rok temu. Okej, w każdym razie - odpowiedzi.
Kwestia powrotu do strony głównej tudzież umieszczenia przycisku/linku, którym można się do niej przekierować. Tutaj chyba nie mam co więcej dodać. Najbardziej irytująca mnie rzecz na stronce. Robię podobnie jak Kirek - otwieram w nowej karcie, a potem już rzeczony backspace. Działa, ale nie jest to rozwiązanie wygodne w żaden sposób. W moim odczuciu dobrze by było to zmienić.
"Zdjęcie główne to zdjęcie poglądowe stworzone przez dystrybutora, w galerii dodaje się już zdjęcia użytkowników." - Okej, tylko, że w zdecydowanej większość przypadków to jest po prostu przód okładki, dochodzi więc do dublowania się danych. Moja sugestia jest taka: niech przód okładki będzie zdjęciem głównym. Dla tych wyjątków, kiedy zdjęcie poglądowe jest inne od realnego można dodać opcję: "Inne". Aczkolwiek nie bardzo wiem czemu miało by to służyć. Chyba liczy się realny produkt, a nie grafika poglądowa?
"W jakim celu chcesz dodawać kilka krajów do wydania?" - Tutaj doszło do nieporozumienia. Odebrałem "Kraj wydania" jako kraj, z którego film pochodzi, dlatego brakowało mi tego czy innego państwa lub opcji mieszanych. Teraz już kumam, że chodzi o kraj, z którego wydanie filmu pochodzi. My bad.
"Brak pola do podania innych języków niż polski (napisy/lektor/dubbing). -> Masz taką możliwość w edycji płyty. Tam dodaje się języki." - Okej, ale ponownie jest to nieintuicyjne i trzeba tego szukać. Moim zdaniem im więcej danych będzie można podać automatycznie w zdefiniowanych odgórnie polach, tym dla bazy lepiej. Raz, że użytkownicy będą chętniej je wypełniać (bo je widzą), dwa, że cała baza dzięki temu będzie bardziej zunifikowana, trzy, że w przyszłości umożliwi to rozszerzenie funkcji strony przy użyciu tych jednolitych danych jeśli zajdzie taka potrzeba.
Do you like our owl?