Logan oraz Wolverine to ścisła czołówka FoX-Men-verse (razem z First Class) - Deadpoola nie wliczam. Logana trochę psuje motyw z dzieciakami rodem z Beyond Thunderdome, można go było lepiej poprowadzić. W ogóle mam problem z tym filmem taki, że przeciwnicy ścigający bohaterów (prócz wiadomo kogo) zdajś się być pozbawieni jakichkolwiek szans w starciu ze swymi "ofiarami". Reszta - klimat! - wypas, o nudzie nie ma mowy.
W przeciwieństwie do większości, nie mieszam Origins z błotem (jak dla mnie wcale nie zaniżył specjalnie poziomu po poprzednich filmach) ale kolejne solowe filmy z Loganem były lepsze.
Przy okazji - powszechne uwielbienie dla X2 jest dla mnie niepojęte - film (z idiotycznie przeprowadzonym finałem zupłnie ignorującym konsekwencje pokazanych wydarzeń) nigdy nie był dla mnie lepszy niż X1, w rankingu serii wylądowałby gdzieś w środku stawki. Najsłabsze jak dotąd zdecydowanie Apocalypse. DOFP też przeceniany, choć niezły.
Jakby się tak zastanowić to chyba wyszłoby tak:
1. First Class
2. The Wolverine
3. Logan
4-6. Days of Future Past / X1 / X2
7-8. X-men Last Stand / X-Men Origins: Wolverine
(większy spadek poziomu)
9. X-Men Apocalypse
Gdybym wliczał Deadpoola jedynka byłaby na podium (1-2 miejsce), dwójka gdzieś w okolicach X1/X2.
W przeciwieństwie do większości, nie mieszam Origins z błotem (jak dla mnie wcale nie zaniżył specjalnie poziomu po poprzednich filmach) ale kolejne solowe filmy z Loganem były lepsze.
Przy okazji - powszechne uwielbienie dla X2 jest dla mnie niepojęte - film (z idiotycznie przeprowadzonym finałem zupłnie ignorującym konsekwencje pokazanych wydarzeń) nigdy nie był dla mnie lepszy niż X1, w rankingu serii wylądowałby gdzieś w środku stawki. Najsłabsze jak dotąd zdecydowanie Apocalypse. DOFP też przeceniany, choć niezły.
Jakby się tak zastanowić to chyba wyszłoby tak:
1. First Class
2. The Wolverine
3. Logan
4-6. Days of Future Past / X1 / X2
7-8. X-men Last Stand / X-Men Origins: Wolverine
(większy spadek poziomu)
9. X-Men Apocalypse
Gdybym wliczał Deadpoola jedynka byłaby na podium (1-2 miejsce), dwójka gdzieś w okolicach X1/X2.