Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

FINA

Strony (20): « Wstecz 1 ... 16 17 18 19 20

Opcje tematu
FINA
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,684
Reputacja: 151

8 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 5 godzin(y) temu przez sebas.)
Programu naprawczego raczej nie będzie, a sam wykres wygląda przedziwnie. Tyle już wykresów widziałem (i sam generowałem z BDinfo), ale coś takiego widzę pierwszy raz. Ciekawe jak wygląda procentowo rozkład ramek I, P i B oraz ich rozmiary. Pewnie tez jest "dziwnie". Swoją drogą, to jest BD25 i prawie 4GB wolnego (o ile mnie wzrok nie myli). Cóż, konsekwencja i tradycja w jednym. Wink  Smile

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,830
Reputacja: 176

7 godzin(y) temu
Może gość nastawił program i poszedł kawę robić, a dopiero jak wrócił, to się okazało, że czegoś nie włączył. Big Grin

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,795
Reputacja: 132

6 godzin(y) temu
Ciekawe jest to, że wykres idzie do wysokiego bitrate'u na przestrzeni 3-4 minut, stopniowo, a nie skokowo. A potem jeszcze są jakieś takie zawirowania przez kolejne 4 minuty i dopiero wtedy się stabilizuje.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,980
Reputacja: 794

6 godzin(y) temu
Już wiem o co chodzi. Gościu kodował w x264 (zaskoczenie) i mamy na tacy wszystkie ustawienia kodera:

Kod:
Encoding settings: cabac=1 / ref=4 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=34 / lookahead_threads=5 / sliced_threads=0 / slices=4 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=1 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=1 / weightp=0 / keyint=23 / keyint_min=1 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=23 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=23000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=34000 / vbv_bufsize=30000 / nal_hrd=vbr / filler=0 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00 / zones=0,51863,q=40

Co nieco wiem o x264 i x265 i która opcja za co odpowiada. Jest wiele ustawień, które nie są zbyt optymalne, co sugeruje, że Dawid albo ma dość przeciętnego kompa i chciał zaoszczędzić czas na kodowaniu lub też ma kiepską wiedzę o x264 i jego opcjach.
Ale najważniejszy jest sam koniec: "zones=0,51863,q=40". Czyli Dawid na sztywno ustawił, że klatki od 0 do 51863 (czyli do 36 minuty) mają być kodowane z kwantyzatorem "40". Dla niezorientowanych - kwantyzator 40 oznacza bardzo wysoki stopień kompresji obrazu, stąd też tak niski bitrate w tym przedziale czasu. Dlaczego on to w ogóle zrobił? Dobre pytanie, nie mam pojęcia, pierwszy raz w życiu coś takiego widzę.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

6 godzin(y) temu
Czyli jakby kompresowane było coś, co nie jest dostępne od ręki, tylko pobierane z jakiegoś niestabilnego źródła - jako to czasem w strimingu, najpierw leci 480p, a dopiero potem wchodzi docelowa rozdzielczość. Trochę to bez sensu w tym przypadku, ale chodzi mi o opisanie samego efektu końcowego.
Przez chwilę podejrzewałem, że zabrakło miejsca na dysku na wymagane nastawy (ten docelowy bitrate) i dlatego dla części materiału jest na tak niskim poziomie. Tylko wtedy logiczne by było wymusić mniej na napisy końcowe. Tutaj początek słaby no i miejsce na dysku jest.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

5 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 5 godzin(y) temu przez misfit.)
Też miałem podobną teorię, że po pierwszym kodowaniu przestrzelił z bitrate i wyszła mu zbyt duża wielkość pliku dla założonego celu. I zamiast robić od nowa całość, postanowił dla zaoszczędzenia czasu przekodować te pierwsze ~36 minut z wyższą kompresją aby się zmieścić w BD25.
Ale ustawienia x264 raczej temu przeczą i sugerują, że od samego początku był pomysł aby te konkretne klatki od 0 do 51863 miały bardzo wysoki stopień kompresji.
A może chciał ustawić aby plansze początkowe miały wyższą kompresję - tylko, że one się kończą w okolicach 570 klatki Smile

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

5 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 5 godzin(y) temu przez sebas.)
Wygląda to tak, jakby się "wkleiły" przez przypadek nastawy z jakiegoś kompletnie innego projektu. Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

4 godzin(y) temu
Wszystko możliwe, ale kto o zdrowych zmysłach ustawia na sztywno tak duży zakres czasowy i stosuje dla niego tak wysoki kwantyzator. Chyba, że gościu robi też w streamingu... Ale wtedy bitrate=23000 nie ma sensu.
Chyba nawet Einstein nie byłby w stanie rozkminić co autor chciał tutaj osiągnąć... Wink

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

4 godzin(y) temu
( 4 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Chyba nawet Einstein nie byłby w stanie rozkminić co autor chciał tutaj osiągnąć...
Pomyślałem przez chwilę. że może wartość w milisekundach została wpisana tam, gdzie kodek spodziewa się klatek, ale też się nie spina. Takie rzeczy się przecież zdarzają - sonda Mars Climate Orbiter zamiast wylądować na Marsie, najprawdopodobniej spłonęła w jego atmosferze, bo jeden z podwykonawców użył w obliczeniach jednostek imperialnych zamiast metrycznych... Ta zagadka pozostanie pewnie nie rozwiązana...

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

2 godzin(y) temu
Zwracam uwagę na jeszcze inny aspekt. Tak jak wcześniej pisałem data utworzenia plików na płycie Kanału od FINA to 24 kwietnia. Czyli jakby nie patrzeć, minęło 5 miesięcy w stosunku do premiery sklepowej. Jeśli jest to rzeczywista data wykonanego authoringu, to całkiem możliwe, że przyszłe zapowiedziane projekty nad którymi tak drżymy, są już dawno gotowe.

Odpowiedz
Strony (20): « Wstecz 1 ... 16 17 18 19 20

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku