Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

FINA

Strony (21): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21

Opcje tematu
FINA
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,019
Reputacja: 135

03-10-2026, 14:14
Mnie zastanawia skąd takie "duże" wartości o 4 do 10 minuty  Tongue
Mój odtwarzacz widział to inaczej, być może przeskoczyłem ten fragment po tym jak zobaczyłem 2 Mbps na starcie, więc szybko chciałem zobaczyć co dalej  Tongue

W każdym razie w ten sposób zakodowana płyta jest bezużyteczna dla kogoś kto chce obejrzeć sam film, więc moim zdaniem konieczny jest program naprawczy i jak najszybsze odsunięcie tego partacza z Media Projekt od zbiorów Filmoteki Narodowej - jak facet chce się uczyć authoringu niech nagra filmik u cioci na imieninach i na tym ćwiczy.

(02-10-2026, 21:50)misfit napisał(a):  Zwracam uwagę na jeszcze inny aspekt. Tak jak wcześniej pisałem data utworzenia plików na płycie Kanału od FINA to 24 kwietnia. Czyli jakby nie patrzeć, minęło 5 miesięcy w stosunku do premiery sklepowej. Jeśli jest to rzeczywista data wykonanego authoringu, to całkiem możliwe, że przyszłe zapowiedziane projekty nad którymi tak drżymy, są już dawno gotowe.

Całkiem możliwe że filmy:
"Jak daleko stąd, jak blisko" Tadeusza Konwickiego oraz Trylogia Śląska  Kazimierza Kutza ("Sól ziemi czarnej", "Perła w koronie" oraz "Paciorki jednego różańca")

Zostały już zaorane przez Dawida C.

Sad

Jeżeli nie zostały płyty wytłoczone, to jeszcze można zminimalizować straty, konieczne jest żebyśmy od poniedziałku zasypali mailami kierownictwo FINA.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,019
Reputacja: 135

Wczoraj, 14:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 20:43 przez HAL 9000.)
Jest małe opóźnienie, ale najpóźniej jutro postaram się przedstawić jakąś roboczą wersję wiadomości, którą można by wysłać do wydawcy Smile

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mam wstępną wersję, czekam na uwagi i propozycje zmian.

Szanowni Państwo, [tutaj nie wiem czy tylko do Pani Katarzyny z działu wydawnictw, czy też do Dyrektora]

zwracam się do Państwa jako nabywca wydania filmu „Kanał” oraz osoba zainteresowana wysoką jakością publikacji polskiego dziedzictwa filmowego na nośnikach fizycznych.

Pragnę wyrazić poważne zaniepokojenie jakością techniczną wydanej płyty Blu-ray. Pomimo bardzo starannego przygotowania edycji pod względem merytorycznym i edytorskim, obejmującego wartościowe materiały dodatkowe, audiodeskrypcję oraz napisy w różnych wersjach językowych, jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia. Parametry kodowania wideo są na tyle niskie, że w mojej ocenie mają bezpośredni i zauważalny wpływ na odbiór filmu, znacząco obniżając walory wydania (szczegóły techniczne w załączniku).

Z informacji dostępnych w środowisku kolekcjonerów i miłośników kina wynika, że problem nie dotyczy pojedynczego egzemplarza, lecz całego nakładu. W związku z tym ewentualna wymiana płyt na egzemplarze pochodzące z tej samej partii nie rozwiąże problemu. Źródłem zastrzeżeń wydaje się być proces authoringu i przygotowania nośnika do tłoczenia, a nie wada pojedynczych płyt.

Moje obawy są tym większe, że „Kanał” ma być prawdopodobnie jednym z pierwszych tytułów większej serii wydawniczej. Jeśli podobne standardy techniczne zostaną zastosowane przy kolejnych filmach, może to negatywnie wpłynąć zarówno na odbiór całego projektu, jak i na wizerunek polskiego dziedzictwa filmowego w kraju oraz za granicą. Jest to szczególnie istotne w przypadku wydań przygotowywanych również z myślą o zagranicznych odbiorcach.

Mam pełną świadomość, że za przygotowaniem takiego wydawnictwa stoi praca wielu osób: specjalistów od rekonstrukcji, opracowania materiałów dodatkowych, tłumaczeń, projektów graficznych i produkcji. Tym bardziej szkoda, gdy efekt ich wysiłku zostaje osłabiony na końcowym etapie procesu poprzez niedostateczną jakość techniczną finalnego nośnika.

Uprzejmie proszę o przekazanie tej sprawy osobom odpowiedzialnym za nadzór nad procesem produkcji oraz o przeprowadzenie wewnętrznej analizy jakości przygotowanego wydania. W mojej opinii sytuacja wymaga nie tylko indywidualnej obsługi reklamacji, lecz przede wszystkim oceny całego nakładu oraz procedur kontroli jakości stosowanych przed skierowaniem płyt do tłoczenia.

Wierzę, że instytucja o randze Filmoteki Narodowej potraktuje zgłaszane uwagi z należytą powagą i podejmie działania mające na celu zapewnienie najwyższych standardów technicznych przyszłych wydań.

Z poważaniem

[Imię i nazwisko]

----------------------------------------------------------------------------------
Adresy:
Pion Edukacji i Upowszechniania:

Katarzyna Koła-Bielawska
p.o. kierownik Działu Wydawnictw
katarzyna.kola-bielawska@fina.gov.pl

Pion Dyrektora:
Tomasz Kolankiewicz
kancelaria@fina.gov.pl

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline djvaso
Użytkownik
Liczba postów: 136
Reputacja: 8

4 godzin(y) temu
Pani Koła-Bielawska wcześniej regularnie odpowiadała na moje e-maile, ale teraz nie ma żadnego komentarza na mój nowy list:
Cytat:Dear Ms. Koła-Bielawska,

As I am a lover of classic Polish cinema, I also follow some Polish film forums, and I must tell you that the people who have bought your Blu-ray of "Kanał" are very critical regarding the technical characteristics of the disc on which the film is presented. They say that the average bitrate for the first 40 minutes is around 5 Mbps. That is extremely low for this format. For example, the same film on the Blu-ray disc from the publisher AlterDystrybucja (which I have in my collection) has a bitrate of 37.53 Mbps. This means that your edition is inferior as far as the film itself is concerned compared to the old edition. I will have to think about whether I will buy your edition just for the book and the extras.

Thank you for your understanding.

Kind regards,

Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,805
Reputacja: 134

3 godzin(y) temu
Why po Englishu?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,834
Reputacja: 176

1 godzinę temu
(Wczoraj, 14:44)HAL 9000 napisał(a):  Mam wstępną wersję, czekam na uwagi i propozycje zmian.

A może by tak jakaś większa petycja, pod którą podpisałoby się więcej osób, jakoś to w sieci nagłośnić (wtedy treść musiałaby zostać zmieniona na liczbę mnogą). Bo tak to się skończy na 10 takich samych mailach, które wpadną w spam i tyle.

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,690
Reputacja: 151

1 godzinę temu
( 3 godzin(y) temu)fire_caves napisał(a):  Why po Englishu?
Kolega djvaso, zdaje się, jest z zagranicy....

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,805
Reputacja: 134

51 minut(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 51 minut(y) temu przez fire_caves.)
( 1 godzinę temu)sebas napisał(a):  Kolega djvaso, zdaje się, jest z zagranicy....
To słusznie. Widząc głosy z zagranicy w sprawie, być może potraktują to poważnie. Już się obawialem, że w FINA rozpanoszył się obcy element! Wink
( 1 godzinę temu)Mefisto napisał(a):  A może by tak jakaś większa petycja, pod którą podpisałoby się więcej osób
Słusznie, ale trzeba by to wypromować. I jeszcze przydałoby się pozyskać wsparcie jakichś znanych osób. Inaczej można dalej wysyłać maile.

W ogóle odnoszę wrażenie, że brakuje u nas w kraju jakiejś jednostki ds. kultury, która mogłaby dbać o sprawy związane z nośnikami fizycznymi. To już przewijało się w kontekście zerowej szansy odgórnego wymuszenia polskich napisów/lektora w zagranicznych wydaniach, z poziomu np. Unii Europejskiej. Brak lobby powoduje, że rynek decyduje. Tutaj też, poważna instytucja mogłaby wkroczyć i FINA trudniej byłoby zignorować głosy niezadowolenia konsumentów. Może należy utworzyć Ogólnopolskie Stowarzyszenie Konsumentów Nośników Fizycznych "Filmożercy"? Wink

Odpowiedz
Strony (21): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   eltorrento, Marioo, sebas, 4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku