Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-04-2018, 01:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2018, 01:49 przez Mierzwiak.)
Już pisałeś o Strażnikach w zeszłym roku, po co piszesz to sano znowu? Słyszałeś o istnieniu innych filmów wydanych naUHD?

Oceniasz jasność HDR na nagraniu SDR którym ktoś nakręcił telewizor? Dobrze się czujesz?
Autorami takich filmików są idioci, ludzi którzy wyciągają z nich (błędne) wnioski wolę nie komentować.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

03-04-2018, 01:48
Nie oceniam jasności HDR, tylko ogólną jasność filmu, która w wersji BD jest większa, przy niższej jasności tv (28 na BD vs 50 na UHDBD) i sam jestem tym zdziwiony.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-04-2018, 02:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2018, 02:07 przez Mierzwiak.)
Stary, porównujesz dwie osobne technologie wyświetlania obrazu, nie rozumiesz jak działają w zależności od tego czy dotyczą SDR czy HDR i czemu służą ustawienia obrazu o których piszesz i nie masz pojęcia, wciąż, co to HDR. Koszmar Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

03-04-2018, 07:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2018, 07:29 przez misfit.)
1. To, że film X otrzymał np. na DVD ocenę 5/5, na BD - 4.5/5, a na UHD 4/5 za obraz nie oznacza, że dvd posiada najlepszy obraz Big Grin To nie jest ocena bezwzględna lecz uwzględniająca możliwości danego formatu.

2. Obraz na BD i UHD przez większość czasu ma bardzo podobną jasność, a to highlightsy (słonko, ogień, światła, itd.) mają wyższą lub dużo wyższą jasność - tak jak w realu, ale to też zależy w dużym stopniu od podejścia do HDRa twórców danego filmu.
Dlaczego zatem obraz z UHD w wielu przypadkach wydaje się być ciemniejszy ? To już jest w większości kwestia mapowania tonów obrazu w TV i dotyczy głównie filmów masterowanych @ 4000 nitów - obecnie sprzedawane wyświetlacze konsumenckie oferują jasność szczytową na poziomie 1/3 czy 1/4 tych 4000 nitów i trzeba iść na jakieś kompromisy np. poprzez przyciemnienie obrazu w celu zachowania jak największej ilości detali w jasnych partiach obrazu.

Co do gier w HDR to nie mam doświadczenia w tej sprawie, ale z tego co Vincenty i inni mówią to np. w LG OLED w trybie Gra obraz jest wyraźnie ciemniejszy względem innych trybów i jest to spowodowane tym, że ponoć większość gier jest masterowanych @ 10000 nitów, a w trybie Gra nie jest aktywny algorytm symulujący dynamiczne metadane. W LG OLED na 2018 rok ponoć wygląda to zupełnie inaczej, w trybie Gra algorytm symulujący dynamiczne metadane działa i obraz nie wydaje się zbyt ciemny.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-04-2018, 07:35
W modelach z 2017 roku LG celowo przyciemniło tryb Gry o czym sami mówili, zrobili to wraz z którąś aktualizacją oprogramowania.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

03-04-2018, 08:49
Nie wiem, Vincent tak to tłumaczy:

Oglądać od 7:42.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

03-04-2018, 10:49
misfit - mój tv, Sony XE93 osiąga ponoć nawet do 1180 cd/m2, więc liczyłem na to, że elementy, która mają być jaśniejsze w HDR, będą jaśniejsze. Porównałem tę samą scenę na Blu-Ray i UHDBD i skupiłem się na źródłach światła, w tym wypadku, różnych lamp, elementów sztucznego oświetlenia, wbudowanego w podłogę i ściany statku kosmicznego i wszystko to jest jaśniejsze na Blu-Ray oraz na filmikach 4K na YouTube, a to, co wcześniej uznawałem za efekt HDR, wygląda bardzo podobnie na wersji Blu-Ray 9ogień i wybuchy). Film oglądany nocą, ięc nie było jasnego oświetlenia w pokoju.

Pytanie z innej beczki: miał Ktoś problemy z odtwarzaczem UHDBD podczas pauzy, stopklatki?
Mój Samsung UBD-K8500 wyraźnie nie lubi pauzy i objawia sie to na dwa sposoby:

- Gdy film jest na pauzie przez dłuższy czas, odtwarzacz potrafi się zawiesić, nie chce powrócić do filmu, nie chce się wyłączyć, itp. i czasami trzeba odłączyć go od prądu.

- Drugi objaw pojawił się wczoraj, podczas oglądania filmu oraz YouTube - nagle znikł obraz i przez środek ekranu pojawił się taki biały pas z zakłóceniami, jak na kabale tv, na którym nie ma programu.

Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?

Jak to jest z tymi filmami UHD zakupionymi cyfrowo, np. przez vudu? Muszę go zgrać na zewnętrzny nośnik, czy mogę go jakoś odtworzyć przez tv?

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

03-04-2018, 11:03
To nie musi być problem z odtwarzaczem, a z kablem HDMI. Jak porównujesz obraz Blu-ray i UHD? Masz dwa odtwarzacze i przełączasz źródła, czy tak na oko?

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

03-04-2018, 11:52
Podczas odtwarzania filmu z płyty, może, ale z YouTube? Tutaj kabel nie ma, chyba znaczenia?
YT podczas oglądania z odtwarzacza tak się zawiesił dziś w nocy, z tv, nie.

Porównywałem na oko Wink Najpierw BD, potem UHDBD i obraz z BD wydaje się być jaśniejszy od tego z UHDBD, także kolory na UHD są takie trochę przygaszone? Ale może tak ma być? Tego już nie porównywałem, tylko jedną scenę.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

03-04-2018, 11:59
lis22 - Wszystko to, co piszesz na temat UHD czytam z ogromnym zdziwieniem, momentami nawet z rozbawieniem, bo jest dokładnie odwrotnie, w stosunku do tego co piszesz... Przygaszone kolory w wersji UHD względem BD? Nie masz tam czasem ustawionego jakiegoś trybu typu "Dynamiczny" pod BD? Albo może coś nie gra w ustawieniach odtwarzacza/TV pod HDR.
Wrażenia z innych seansów UHD masz podobne?

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   5 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku