Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 96 97 98 99 100 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

15-06-2021, 07:44
Co do TVP 4K to wczoraj i przedwczoraj pod względem kolorków było już git u mnie i nie miałem potrzeby gmerania przy ustawieniach.
Czasami przełączałem się na kanał HD i to jest taka przepaść jakościowa na korzyść 4K i HDR, że wręcz brak słów na opisanie tego...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

19-06-2021, 09:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2021, 09:37 przez lis22.)
Próbowałem pobawić się ustawieniami w tv - mogę ukryć HDMI 3 / ARC jako źródło ale wtedy nie można się nań przełączyć ale nie znalazłem możliwości ukrycia komunikatu o wyświetlaniu. Mogę wyłączyć amplituner i wybrać odtwarzacz BD i PS5 z menu tv ale z dźwiękiem z głośników tv. Komunikat z HDMI3/ARC potrafi pojawiać się nawet trzy razy na minutę na ekranie.
Wygląda to tak:

- Player1 ( HDMI 3 ) BD Player
- Player2 ( HDMI 3 ) Playstation 5
- HDMI1
- HDMI2
- HDMI3 / ARC
- HDMI 4

Jeśli włączę amplituner i odtwarzacz BD i przełączę na pilocie do tv na HDMI3 / ARC i na pilocie od amplitunera wybiorę źródło Blu-Ray ( przycisk na pilocie ) to mam ten komunikat ale jeśli najpierw przełączę się w tv na Player1 ( HDMI 3 ) BD Player i dopiero potem włączę amplituner to jest ok, podobnie w przypadku PS5, niestety, Xboxa można już włączyć z poziomu amplitunera, czyli muszę włączyć konsole, uruchomić amplituner, przełączyć na pilocie z tv na HDMI3 / ARC i na pilocie od amplitunera wybrać przycisk odpowiedzialny za wyjście do którego jest podłączona konsola. Zastanawiam się, czy można jakoś dodać Player3 i Player4 i tam dodać Xboxa Series X i Nintendo Switch?

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

19-06-2021, 10:10
Korzystasz z ARC?

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

19-06-2021, 10:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2021, 10:37 przez lis22.)
Amplituner jest podłączony do HDMI3 / ARC a trzy konsole i odtwarzacz BD do amplitunera.
Może ja to źle uruchamiam? Włączam, np. odtwarzacz BD, potem amplituner i na pilocie od tv wybieram HDMI3 / ARC i na pilocie od amplitunera wybieram Blu-Ray. PS5 na pilocie od amplitunera jest jako Game a Xbox Series X jako Media Player. Próbowałem też odtworzyć filmy z kompa za pośrednictwem USB ale po podłączeniu USB do amplitunera i wybraniu USB na pilocie mam niby to, co zgrałem ale niczego tam nie ma. Tam wychodzi, że z USB można odtwarzać muzykę ale po podłączeniu USB do tv, tv nie wykrywa nic, nawet folderów z serialami. Wcześniej używałem USB 120 GB tylko do słuchania muzyki w formacie MPS na sprzęcie audio, musiałem sformatować USB i wybrać NTFS zamiast exFAT żeby móc w ogóle zgrać serial na USB ale i tak tv i amplituner nic nie widzą - co gorsza, po kolejnym formacie USB i powrocie na exFAT odtwarzacz CD audio już nie widzi nagranych plików MP3 i pisze, że USB jest niekompatybilna. P.S; przez tv USB jednak działa ale może to zależy od konkretnego materiału, który jest nagrany, poprzednio nie wyświetliło mi filmu.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

19-06-2021, 11:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2021, 11:26 przez prodarek.)
Pytam się czy korzystasz z arc? wiesz czym jest arc?

ARC to kanał zwrotny audio polega to na tym że jak włączysz coś na tv, telewizję, wbudowane aplikacje, odtworzysz na nim plik to audio zostanie wyłączone w tv i "pójdzie" do amplitunera.

Dlatego pytam jeszcze raz czy używasz hdmi arc?
I czy korzystasz z hdmi cec?

Amplituner nie jest odtwarzaczem plików wideo i nigdy takich nie było nie ma prawa ci zobaczyć plików wideo.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

19-06-2021, 11:55
Podłącz kabel HDMI do wyjścia HDMI/ARC w ampli. Drugi koniec HDMI, podłącz do wejścia HDMI/ARC w TV. Resztę gratów podłącz do amplitunera lub TV. Nie ma opcji, żeby nie działało, chyba, że któreś elementy ze sobą się "gryzą", bo i tak czasami się zdarza, że TV nie może się zgrać z pozostałym sprzętem. Nie chcę Cię martwić, ale miałem tak właśnie TV SONY, ze 4 lata temu. Koszmar, po pół roku sprzedałem i kupiłem OLED LG, później drugiego OLED-a LG i cały czas wszystko ładnie działa, mimo wymiany już amplitunera i innych urządzeń. Nie wiem czy na Twoje problemy ma wpływ kolejność włączania poszczególnych elementów KD. Od pierwszego KD, które miałem (ponad 20 latemu Smile ), kolejność u mnie jest taka: TV-->amplituner--> urządzenie (BD/ BD UHD/ konsola/ kablówka itd. A jak pisał prodarek- ARC, to podstawa Smile

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

19-06-2021, 12:05
Sęk z tym że ja widzę że on nie korzysta z hdmi cec więc niech je wyłączony, jeśli nie korzysta a hdmi arc niech je też wyłączony. Wszystko zależy od tego jak korzysta z tv.
Bo jeśli odtwarza wszystko tylko na urządzeniach podłączonych do amplitunera arc do niczego mu nie potrzebne.

Ale ta informacja czyli komunikat "tv: HDMI3 / ARC 3840 × 2160p po lewej i aktualna godzina po prawej stronie ekranu." to tak na prawdę po prostu informacja o wchodzącym sygnale do tv dlaczego jest wyświetlana co jakiś czas bez powodu? ciężko stwierdzić podejrzewam że i wyłączenie hdmi cec i arc nie pomoże. Trzeba sprawdzać testować.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

19-06-2021, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2021, 14:52 przez lis22.)
Wiesz, nie wiem, czym jest HDMI ARC i CEC Wink
Wcześniej PS4 PRO / PS5 były podłączone do HDMI 2, odtwarzacz BD do HDMI 3, Xbox do HDMI 4 a Nintendo Switch do HDMI 1 i nie było żadnego problemu, komunikat zaczął się pojawiać w momencie, gdy podłączyłem amplituner do tv poprzez HDMI 3 / ARC a pozostałe sprzęty do amplitunera - z tym, że jak pisałem, jeśli wybiorę Player1 lub Player2 to problemu z komunikatem nie ma, występuje tylko, jeśli przejdę na HDMI3 / ARC no i na Xboxie na razie problemu nie zauważyłem, głównie obrywa BD Player i czasami PS5. To jest muj pierwszy amplituner, więc możliwe, że coś robię po prostu nie tak Wink Czy wyłączenia HDMI ARC i CEC nie sprawi, że zniknie dźwięk z amplitunera? Ewentualnie, gdzie to można włączyć / wyłączyć? W ustawieniach amplitunera czy tv? Czy CEC to nie jest to, że wcześniej jak miałem PS4 PRO i oglądałem tv i włączyłem konsolę to tv automatycznie przełączał się na obraz z konsoli? Podobnie było w przypadku Xbox One X, Nintendo Switch i BD Playera. Po zakupie nowych konsol juz się tak nie robi ale w przypadku BD Playera, tak.
PS5, XSX i BD Player są podłączone do amplitunera od tyłu ( PS5 to Game na pilocie, XSX to Media Player a BD Player to Blu-Ray ), Nintendo Switch podłączyłem na przedzie amplitunera, gdzie jest szóste HDMI.
W ustawieniach HDMI w menu amplitunera opcja ARC jest nieaktywna. W instrukcji obsługi amplitunera pisze:
ARC wymaga włączenia funkcji HDMI CEC w telewizorze.Ponadto, jeśli Twój telewizor obsługuje eARC, może również wysyłać wysokiej jakości formaty audio takie jak Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio oraz DTS:X.

W ustawieniach tv nie mogę nic znaleźć o HDMI ARC, CEC czy eARC.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,014
Reputacja: 73

19-06-2021, 14:57
Jak nie korzystasz z ARC (nie oglądasz np Netflixa z aplikacji w tv) to nie potrzebny ci ARC. Podłącz ampli do HDMI2 w tv i problem będziesz miał z głowy.

Jeśli korzystasz z Netflixa na tv i chcesz mieć dźwięk przez ampli, to podłącz wszystkie sprzęty do telewizora a telewizor z ampli połącz HDMI ARC (tv) - HDMI ARC (ampli). Nie powinieneś mieć wtedy tego komunikatu.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

19-06-2021, 15:00
A TV do którego wejścia masz podłączony? Podaj konkretnie jak opisane jest to wejście.

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 96 97 98 99 100 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku