17-01-2025, 19:00
(16-01-2025, 18:50)Gieferg napisał(a): , Predator super, ale ogólnie to dupy mi nie urwało i na chwilę obecną nadal nie przewiduję jakiejś dużej ilości upgrade'ów.Nie do końca o to chodzi.
Jak BD było w porządku, to całościowo UHD nie zrobi gigantycznej różnicy. Wybrane sceny będą lepiej wyglądać, obrazek dostanie dodatkowej "głębi". Świetnie wyglądają wszelkie niewielkie źródła światła w zaciemnionych pomieszczeniach. Przykładowo świece w scenach rozmowy Edmunda i Księdza w celi, w ostatnio wydanym Le Comte de Monte-Cristo. Podobnie wszelkie lampki, kontrolki i ekrany monitorów w Top Gun czy podobnych. To samo ekrany w Matrixie. Jak potrzebujesz opadu szczęki to zobacz scenę w "konstruktorze" we wspomnianym. Eksplozję samolotu w Speed też można wspomnieć. Na reklamowanym ostatnio wielokrotnie kanale na YT - LE LABO DE JAY, masz filmiki w HDR, z porównaniem UHD vs BD. Jeżeli apka YT w Twoim TV wspiera HDR, to powinieneś zobaczyć różnice. Spójrz na Top Gun Maverick - chyba jeden z najładniej wydanych ostatnimi czasy, filmów na UHD.Ostatnio obejrzałem sobie "Pasażerów" na BD, już na większym ekranie. To był dla mnie dotąd referencyjny film na BD pod względem jakości obrazu. Dalej wygląda bardzo dobrze, ale podczas seansu wiele razy pomyślałem: "tutaj HDR ładnie dałby o sobie znać.".
Nie chodzi o to, żeby cały czas świeciło na maksa po oczach.
Na dłuższa metę byłoby to męczące.
niespotykanie spokojny człowiek