16-11-2024, 21:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2024, 21:35 przez ILSA FAUST.)
(16-11-2024, 20:51)Ash-9001 napisał(a): UHD będzie wyglądać i brzmieć spektakularnie, więc pewnie kiedyś się skuszę
Nareszcie merytoryczna opinia

W sumie Twoja opinia na temat filmu pokrywa się prawie z moją. Wątki z G1 są odhaczane, nawet Lucvs wbiega na arenę tak samo jak Russell w jego zbroi
Brakuje mu charyzmy, zagrywki w przemowach o "polach Elysium" nie było na szczęście, ale mam wrażenie że nasz nowy Gladiator trochę się rozkręcił jako tako w 2/3 filmu. Akurat jak dla mnie Lucilla jest słabą stroną tego filmu, bo jak siedzi /za Getą i Karakallą w Colosseum to można ją kilka razy przyłapać, że nagle "zaczyna" grać, jakieś emocje. Niestety zagrała najsłabiej razem z Pedro Pascalem, który nagle jak się dowiedział prawdy że Lucivs to łon, to nagle z wroga próbował stać się jego nowym tatkiem, zresztą cały czas próbuje być Maximvsem przez cały film, ale mu to nie wychodzi. Najlepiej z nich wszystkich zagrał Denzel W. mimo wszystko, a najlepiej na ekranie bawili się bracia Cesarzowie i to właśnie oni są światełkiem tunelu dla tego filmu.Scena w której Geta dygocze w religijnym spaźmie przyprawia tłuszczę o ciarki i tak, jest:
Gods are spoken: łapka w dół i lecą strzały. za tą scenę podnoszę ocenię aż na 08/10
Potem za Karakallę i sceny z małpą oraz scenę mianowania namiestnika oraz głowę Gety podnoszę aż do 09/10. Do tego zalicza się cała otoczka, oprawa muzyczna, winylowe szaleństwo.
Nie mogę się doczekać projekcji w 4K UHD w kinie domowym oraz mam nadzieję na masę materiałów dodatkowych, więc zakup będzie w pre-orderze (ps. juz złożyłem kilka placeholderów, bo STELBOOKI 4K już się wyprzedają a nikt okładki nie widział, taki to kiepski film jest).
(16-11-2024, 20:52)Mierzwiak napisał(a): Byłem wczoraj w kinie, mam pokazać bilet?
Teraz Ci wierzę bo troszeczkę napisałeś coś o filmie.
(16-11-2024, 20:52)Mierzwiak napisał(a): nie ma tu niczego, co uczyniło Gladiatora, w moich oczach, arcydziełem
Nie napisałem, że G2 jest arydziełem, tylko potwierdziłem Twoją opinię że G1 jest arcydziełem.
Gladiator 1 jest znacząco lepszym filmem, o czym też piszę. Moja wysoka ocena dla G2 wynika z tego, że film mi pasuje, pomimo swoich niedoskonałości i stoi wyżej dla mnie niż 76% w Rotten Tomattoes.
(16-11-2024, 21:07)RylandGrace napisał(a): o połowę mniej
Dobra, zgoda, przestanę popijać whisky.