14-08-2015, 16:34
Powiem tak, dopiero od niedawno "weszłam" w świat planszówek, sporo też oglądałam filmów na youtube odnośnie gier planszowych i z tego co do tej pory słyszałam wynika, że owszem Wiedźmin to nie jakaś wybitna gra, ale jeżeli ktoś dopiero zaczyna zabawę z plaszówkami to może się podobać i mi się właśnie spodobała. Potwierdzam jednak opinię, że w grze tej cieżko jest w kwestii klimatu. Ta akurat planszówka nastawiona jest w głównej mierze na mechanikę. A tu jest bardzo dobrze. Największym minusem moim zdaniem jest źle napisana i chaotycznie skonsruowana instrukcja oraz podręcznik zasad. Gdyby tu było jak należy o wiele szybciej można by zrozumieć niuanse gry. A tak? Z początku, szczególnie, jeżeli jest to pierwsze zetknięcie z planszówką powstaje ogromny chaos. Polecam, żeby pierwszą partię rozegrać w dwie osoby, bo przy czterech ciężko jest dojść o co chodzi, a i lepiej grać w tą grę z kimś, kto wie co i jak. Wtedy dla osoby nowej pojęcie zasad zajmie dosłownie chwilę, bo nie są one skomplikowane. Tak czy inaczej polecam. Ja natomiast, może pod choinkę planuje zakup Robinsona Crusoe lub Metro 2033, hmmm...a może Martwa zima?? Zobaczymy, ale kto jeszcze nie miał styczności z planszówkami, powinien szybko to nadrobić.