08-04-2025, 13:29
(08-04-2025, 10:58)Juby napisał(a): Nic nie położyli, bo druga trylogia JEST super, pomimo kiepskich dialogów i reżyserii. A jak na przeświadczenie o swoim talencie scenopisarskim, Lucas zatrudnił pomocnika już przy pisaniu Epizodu II.
Jedyne co jest super to muzyka. Jedynie JW sprostał oczekiwaniom. Koncept był fajny, choć rozpoczecie historii ad Anakina w tak młodym wieku nie było najlepszym pomysłem. Całą reszta leży i kwiczy. Montaż, reżyseria, dialogi, tempo, gra aktorska (choć aktorów nie winię bo nie za bardzo mieli z czym pracować). Plusem jest wspomniane w miarę spójne story, dzięki któremu wolę prequele od abominacji jaką są sequele. Ale i story można byłoby poczyścić z niepotrzebnych dygresji.
Plus za oryginalnosć wizualnej strony, choć jak dla mnie D Chiang nie był najlepszym wyborem. Oczekiwałem czegoś innego niz w OT, ale kierunek w któym poszedł DC niespecjalnie mi odpowiada, cała stylistyka Trade federation, od droid control ships, przez tanki aż po droid figters niespecjalnie przypadła mi do gustu. O estetyce gunga city nawet nie wspominam.
Ale lepsze to niz sequele, gdzie jedyne na co się wysilili to kalki ze starych projektów.