(31-12-2015, 10:59)Teabing napisał(a): Polakom niestety brak jest tej solidarności... od samego początku, gdy tylko pojawiała się "komplenta saga" z tym cholernym dźwiękiem, wszyscy powinni to wydanie zbojkotować i dać wyraźny sygnał że nie lubią być brani od tyłu. Ale co zrobić... skoro ludzie nie widzą różnicy między zwykłym 5.1 a HD MA i myślą że pada deszcz kiedy oddaje się na nich mocz. Mam znajomego, który uważa się za wielkiego pasjonata blu-ray i pamiętam jak mówił, że wydania monolithu są świetne "bo nie ma tych czarnych pasów na górze i na dole" Ehh szkoda gadać. Nowe wydanie może zostanie wydane w 2020 kiedy wyjdzie już IX część Sagi.
@Hakuu
Tu nie chodzi o to że jest niemiecki dubbing... tu chodzi o to że tylko Niemiecki Dubbing dostał najwyższą jakość dźwięku HD MA, natomiast zarówno oryginalny angielski dźwięk jak i polski dubbing mają zwykłe 5.1
No właśnie, powiedz ludziom , że nie ma dts hd ma angielskiego, a spytają co to. Jak dwaj forumowicze tutaj. Reszta napisze , że do "oglądania z dzieckiem" - prawda jest gdzieś też taka , że mało komu chce się czytać. Byłem ostatnio w holandii, tam nie ma lektora ani dubbingu kaleczącego społeczeństwo. Tam się uczą języków obcych od małego , a w filmach są napisy w telewizj w filmachi. Tak z 90% z ludźmi się dogadasz po angielsku. Miałem też chwilową "przyjemność" poznania 20 latka - współlokator kumpla, który oglądał filmy na cda z lektorem. Pytam jak leci i gdzie pracuje, a on , że przy łopacie na budowie, bo nie zna języka
Do SW mam ogromny sentyment. To pierwszy film jaki obejrzałem na vhs oryginał w oryginalnej wersji językowej. Poczułem ile tracę wtedy na lektorze i od tego czasu zacząłem zbierać oryginały, ale to już na dvd. Nie wiem w ogóle dlaczego nie ma do wyboru na płytach wersji kinowej jak i rozszerzonej. W wielu filmach tak jest.
Wychodzi stary hicior i taki niesmak.
@hakuu
No raczej odniosłem wrażenie , że nie masz pojęcia. To temat od premiery pierwszego wydania na blu ray czyli sprzed laty.
Co do dzieci, to bardzo szybko łapią języki obce, ale to raczej wiesz
i nie będziemy tego rozwijać