Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14 Dalej »

Horrory - top of the top..

Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 Dalej »

Opcje tematu
Horrory - top of the top..
Offline mk1984
Nowy użytkownik
Liczba postów: 14
Reputacja: 0

07-03-2020, 03:29
(07-03-2020, 02:12)Mierzwiak napisał(a):  
(06-03-2020, 23:11)Ethan napisał(a):  Quiet Place strasznie przehajpowane kino. strasznie zblazowany w swojej konwencjonalności.
W życiu nie nazwałbym Cichego miejsca horrorem, prędzej thrillerem sci-fi.

Nie wiem co ludzie widzą w tym filmie, no ale hej, właśnie po powtórce ostatni Tarantino skoczył u mnie z 5 na 8/10 więc może i filmowi Jima Halperta powinienem dać drugą szansę Smile

Film nie jest zły, ciekawy pomysł na fabułę, klimatyczny, kameralny, poczucie osamotnienia, bezsilności, ciągle napięcie. Dobrze się go ogląda.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,019
Reputacja: 74

07-03-2020, 10:43
(06-03-2020, 23:11)Ethan napisał(a):  Quiet Place strasznie przehajpowane kino. strasznie zblazowany w swojej konwencjonalności. Do takiego Lamentu nie ma startu, bo to inna liga, ale nawet Coś za mną chodzi ma arcyciekawy pomysł. Tutaj jest bliżej żenad pokroju Jestem Legendą. I żeby nie było. Quiet Place to poprawny film piątkowy.

To nie jest jakieś rewolucyjne kino gatunku, pełna zgoda, ale bezbłędne wykonanie wg gatunkowych standardów bez tandetnego straszenia przemielonymi już na milion sposobów jumpscare'ami, które jesteś w stanie przewidzieć na kilka scen do przodu. Do tego jest konsekwentny (jak pojawia się w 1 akcie krzyk rozpaczy, to na bank wróci ze zdwojoną siłą w trzecim; krótkie ujęcie na zardzewiały gwóźdź w pierwszym wypala z pełną mocą w trzecim, a nie 3 sceny później (albo w ogóle, bo scenarzysta pogubił się w wątkachSmile ) trzyma w napięciu i angażuje emocjonalnie dzięki zarysowaniu silnych relacji między członkami rodzinki. Pozwala też na bliższa identyfikację z bohaterami w przeciwieństwie do np. takiego imho kompletnie pustego emocjonalnie i nudnego Midsommar (nie wiem co ludzie widzą w tym filmie? But that's just meSmile ), co mocno wypala w twarz widzowi w finale (a przynajmniej miSmile ).

A Quiet Place dla mnie to taki Mad Max Fury Road horroru - powrót do korzeni gatunku pod względem konstrukcji fabularnej, umiejętne wykorzystanie najprostszych rozwiązań narracyjnych i typowych dla gatunku środków wyrazu bez żadnych udziwnień i silenia się na oryginalność.

Ale rozumiem, że komuś może się nie podobać. Don't care Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,866
Reputacja: 85

07-03-2020, 11:38
Od kiedy to Obcy i Coś to horrory? Przecież to sf. To równie dobrze do horrorów można zaliczyć taki Split jeśli wziąć pod uwagę cały film, bo do momentu końcówki filmu, to jest dobry thriller.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

07-03-2020, 11:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 11:52 przez Gieferg.)
To horrory SF. Od zawsze.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

07-03-2020, 12:13
Dokladnie. Horrory z elementami sf. Podobnie jak ukryty wymiar czy pandorum

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

07-03-2020, 14:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2020, 14:42 przez Ethan.)
Midsommar mnie rozczarował, ale to wciąż takie 6/10, bo imo ma genialne zdjęcia, świetną muzykę i idzie pod prąd oczekiwaniom widzów z opowiedzeniem historii, nawet tym, którzy pokochali (lepszy) poprzedni film twórcy. Stara się być po tarkowskiemu europejski i tylko szkoda, że rzeczywiście nie zrobił go jakis europejski rezyser. Tym bardziej czapki z głów przed, niedocenioną przeze mnie od razu, Thelmą. Parę miesięcy po seansie filmu Joachima Triera dałbym mu 8/10.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

08-03-2020, 13:28
(07-03-2020, 14:41)Ethan napisał(a):  Midsommar mnie rozczarował, ale to wciąż takie 6/10, bo imo ma genialne zdjęcia, świetną muzykę i idzie pod prąd oczekiwaniom widzów z opowiedzeniem historii, nawet tym, którzy pokochali (lepszy) poprzedni film twórcy. Stara się być po tarkowskiemu europejski i tylko szkoda, że rzeczywiście nie zrobił go jakis europejski rezyser. Tym bardziej czapki z głów przed, niedocenioną przeze mnie od razu, Thelmą. Parę miesięcy po seansie filmu Joachima Triera dałbym mu 8/10.

"Midsommar: W. Biały Dzień", wygląda na film, w którym przez minimalizm środków buduje się ,,wydajną" atmosferę lęku, poczucia zagrożenia, oraz ogólny piekielnie dobry nastrój. Obrazu tego jeszcze nie doświadczyłem, więc to tylko prognozowana opinia, i to na podstawie widzianych zwiastunów przedstawiających to widowisko, a te miały niepokojąco dobry, klimatyczny wydźwięk! Zadziwia w sposób znaczny mnie fakt, że "Midsommar" trwa grubo ponad dwie godziny - dla tego gatunku tworów filmowych to zjawisko niezwykłe; jedynie kilka filmów, jak "Dziecko Rosemary" z 1968 roku, czy "Obecność 2" z 2016 roku, i wiele, wiele innych dzieł spośród tych gatunkowo produkcji przebiło swój łączny czas trwania powyżej 120 - 130 minut. Być może aspekty psychologiczne w obrazie Ari Aster sprzed około 2 lat są tak istotne, że ów film robi się tak długi. Ciekawe.

Dzisiaj zasiadam do "Dziedzictwo. Hereditary (2018)", filmu równie niestandardowo długiego, co wspomniane wyżej produkcje, zapowiadającego się na coś porażającego i wdzierającego masę plugawego chłodu do umysłów go oglądających śmiałków.

"Entity" z 2012 roku, to film z gatunku horroru / thrilleru z. elementami found footage. Polecam! Ciekawa ścieżka dźwiękowa i budowa filmu, mimo niskiego budżetu.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

08-03-2020, 20:29
(08-03-2020, 13:28)Uatu_TheWatcher napisał(a):  jedynie kilka filmów, jak "Dziecko Rosemary" z 1968 roku, czy "Obecność 2" z 2016 roku, i wiele, wiele innych dzieł spośród tych gatunkowo produkcji przebiło swój łączny czas trwania powyżej 120 - 130 minut.
No to jak to jest w końcu: jedynie kilka czy wiele, wiele ?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

08-03-2020, 21:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2020, 21:24 przez Gieferg.)
I co oznacza w tym wypadku "łączny czas trwania"? Albo "spośród tych gatunkowo produkcji" ?
Język "polskawy", zrozumiały tylko dla wybrańców.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Niedostępny Dziel
Posting Freak
Liczba postów: 1,090
Reputacja: 38

09-03-2020, 08:54
To rozdział 2 trwa 169 min. Wczoraj obejrzałem 2 część i w porównaniu do 1 to jednak spory zawód. Chyba miałem zbyt wysokie oczekiwania.

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku