12-07-2026, 18:18
Co chwila są peomki na 77 i 83 np na taktronik
Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
|
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
|
|
12-07-2026, 18:18
Co chwila są peomki na 77 i 83 np na taktronik Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
12-07-2026, 21:21
(12-07-2026, 18:01)Daras napisał(a): Jeśli chodzi o marki TV, to lubię Samsunga. Za czasów telewizorów kineskopowych kupiliśmy spory model cioci, który działa do dziś bez szwanku. Od rana do wieczora. Z kolei teraz zerkam na małego Samsunga LCD, a nabyłem go gdy zaistniała wspomniana technologia. Czyli lata temu. Nic się nie dzieje. Z tym, że te nowe/obecne modele to już nie to co kiedyś, jeżeli chodzi o żywotność. Teraz to takie "jednorazówki" produkują, żeby za długo nie wytrzymały i klient kupił kolejną sztukę... Też mam w domu Samsunga wiekowego i działa. Tylko już Smart niedomaga. Wystarczyła przystawka za parę groszy dalej śmiga. Wracając do pytania kolegi. Jak miejsca nie brakuje, to bierz możliwie największy TV.
LG OLED 65 C45
Panasonic DP-UB820 Panasonic DMP-BD35 Zidoo Z10 Pro Onkyo TX-NR7100 Atmos 5.1.4
Generalnie od jakiegoś czasu używam projektora i dobrze mi się ogląda, ale skoro TV powoli się kończy a obsługa aplikacji, to męczarnia - padła decyzja o zakupie nowego TV. W późniejszym terminie dojdzie zakup ekranu projekcyjnego spuszczanego z sufitu. Propozycje zapisane, dziękuje wszystkim za pomoc I po spędzeniu paru godzin na wertowaniu kilkudziesięciu stron www, powiem jedno 83 cale kuszą... Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Kino domowe:
Optoma UHD35X Telewizor:Samsung UE55JU6740S Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450 Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
13-07-2026, 20:56
Shaman72 jak już podejmiesz decyzję i sprzęt zawiśnie na ścianie, to koniecznie daj znać, na co finalnie padł wybór i wrzuć kilka fotek nowego nabytku w docelowym miejscu. Zawsze fajnie zobaczyć efekt końcowy i może przy okazji pomoże to kolejnym osobom stojącym przed podobnym wyborem.
14-07-2026, 08:13
Jasne
Kino domowe:
Optoma UHD35X Telewizor:Samsung UE55JU6740S Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450 Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
10 godzin(y) temu
Po pięciu latach użytkowania mojego LG B9, postanowiłem go wymienić na nowszy model. Obraz wyświetlał nadal dobry, jednak był już za mały dla mnie. Kupiłem LG B5 w 65 calach, cena 3999zł, na taki było mnie stać. Kupując B5 wiedziałem o jego ograniczeniach i liczyłem się z tym że nie będzie wielkiej poprawy jasności obrazu. Po dwóch tygodniach użytkowania myślałem, że jednak popełniłem błąd. Obraz przy materiałach w HDR i Dolby Vision w trybie "filmmaker mode" był zbyt ciemny i "wyprany" z kolorów, a na tym trybie testują ten telewizor i polecają tak oglądać filmy. Na szczęście ratunkiem okazał się tryb Kino w HDR lub Dolby Vision. Obraz jest wyraźnie jaśniejszy i żywszy, możliwe że odbiega od wzorca, ale mnie się podoba. Sceny w pełnym słońcu wyglądają jakby były w słońcu, rozbłyski, efekty świetlne itd itp. Co ciekawe, zapytałem Chat GPT, na jakim materiale testować B5, polecił mi filmy oraz konkretne sceny, podając źródło informacji o filmach, powołał się na forum filmożercy. Teraz jestem już zadowolony z zakupy za taką cenę, jednak w przyszłości będę celował w serię LG C lub mu konkurencyjnym. Ale to za kilka lat. Ot taka moja historyjka. Pozdrawiam.
LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800 Panasonic DP-UB 450 ( 10 godzin(y) temu)afflux napisał(a): Co ciekawe, zapytałem Chat GPT, na jakim materiale testować B5, polecił mi filmy oraz konkretne sceny, podając źródło informacji o filmach, powołał się na forum filmożercy.Wyszukiwarka (bo tym jest ChatGPT, pokaże każdą bzdurę o ile choć raz wspomniano o niej w sieci, polecam to wideo: https://youtu.be/78pHB0Rp6eI?is=nQ4vg9F3JSCjnKrH ) pokazała to, co znalazła? Niemożliwe ![]() Nie ma takiej możliwości, by obraz w DV / HDR był wyprany ("wyprany"?) z kolorów no ale nie napisałeś co to było, jakie filmy / sceny i w jakich warunkach oglądane; po ciemku czy ze słońcem walącym prosto w okna?
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Wiedziałem że na Ciebie mogę liczyć jeżeli chodzi o odzew na forum . Wiem jak działa Chat GPT, możliwe że kiedyś będzie podawał tylko bzdury w odpowiedziach.Co do obrazu, to może słowo "wyprany" jest zbyt przesadzone, ale nie były tak nasycone jak się spodziewałem i jakie miałem porównanie do B9. Obraz wyglądał jak po włączeniu oszczędzanie energii na maksymalne, obraz ciemnieje i kolory też są mniej nasycone, ja tak to widzę. Testowałem gdy było szaro za oknem, na "Blade Runner 2049" z płyty w HDR i z Apple TV w Dolby Vision, "Oblilivion" z Apple TV, "Odlot" w HDR z Prime Video, itp itd. Puszczałem też Matrix z płyty - i tutaj było to widać najlepiej, scena gdzie Morfeusz wyjaśnia na czym polega "Matrix" mamy białe tło i stoi telewizor, tło na B5 miałem wręcz szare a po zmianie trybu z Filmmaker na Kino, tło było już podobne do bieli. Dlatego moje odczucie jest takie jak pisałem wcześniej, gdy kolory nie "świecą" mocno wyglądają mniej nasycone. Zmierzam do tego, że na B5 tryb Filmmaker jest pomyłką z powodu zbyt nisko ustawiony limit jasności - czyli ABL. Mam nadzieję że wyjaśniłem mój punkt widzenia?
LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800 Panasonic DP-UB 450
To ja mam takie pytanie - jako ze moj samsung ma juz 6 lat i ciagnie mnie do oleda, byc moze zaczne cos dzialac - powiedzcie prosze jak wygląda kwestia agresywne ASBL w LG? Nie mozna tego chyba wylaczyc w ustawieniach? Czy tez moze jakos poradzili sobie z problemem i nie jest uciążliwy? Mysle nad G5 Jako staly uzytkownik qleda jestem nie do konca rozeznany. Tak jak najwiekszym problemem jest blooming, to nie wiem czego sie spodziewac
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: sebas, 1 gości |