Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 25 Dalej »

Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor

Strony (31): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 31 Dalej »

Opcje tematu
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

15-10-2019, 18:11
(15-10-2019, 17:08)MarianPaz napisał(a):  Z tego co pamiętam, to odnowiona "Seksmisja" nie istniej już w 4:3, kopia gdzieś przepadła/została skasowana.
A no to sprawę wyjaśniłeś i wiemy, że już nie ma co tupać nóżką. Bo i tak będą tylko kastraty, albo nic. Parę filmów kupię, nie mam zamiaru ściągać kopii , bo i tak potem nie będzie mi się chciało oglądać.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

15-10-2019, 18:31
Aha, podobny los miał spotkać Vabank.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

15-10-2019, 20:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2019, 20:47 przez Daras.)
Przyjrzę się „Nocom i dniom” (1975) oraz „Kanałowi” (1956). Na ten pierwszy film czekam od lat. Odkąd wyjaśniłem kwestię AR z operatorem kamery (czytaj stosowny wpis na forum), to dzieło J. Antczaka utrzymuję na celowniku. Zresztą po co o tym piszę. Wystarczy spojrzeć mi w oczy i wszystko jasne. Cool  

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline gamertr9
Użytkownik
Liczba postów: 50
Reputacja: 0

27-10-2019, 18:04
Wie ktoś czy "Noce i dnie" wrzucone na VOD, w formacie oryginalnym to OAR, czy może są jakoś ucięte? Bo wiem, że HD jest dosyć mocno ucięte w stosunku do tego formatu oryginalnego, co zwłaszcza widać w zbliżeniach na twarze.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

27-10-2019, 20:10
"Noce i dnie" różnią się między wersją kinową a serialem. Nic nie zostało przecięte, o czym pisałem dwie strony wcześniej.

http://forum.filmozercy.com/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor?pid=60710#pid60710

Odpowiedz
Offline gamertr9
Użytkownik

27-10-2019, 21:02
Tak, wiem, że film różni się od serialu, bo był kręcony inną kamerą, poza kilkoma scenami, które są w filmie i serialu takie same. Chodziło mi właśnie tylko o wersję serialową Smile
Szkoda, że wersji filmowej nie odnowili tej 4 godzinnej, bo ta nowsza ma czasami dziwnie ucięte sceny w trakcie dialogu.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

27-10-2019, 21:29
Serialowa wersja jest w 4:3, więc nic w niej nie obcięto. Taki był wtedy standard telewizyjny, dlatego taki wybrano format. Co do filmu, to zrekonstruowano wersję festiwalową, pewnie głównie dlatego, że była krótsza więc odnowienie było tańsze. Być może materiał był na tyle niekompletny, że trudno o jednolity jakościowo materiał, bo pojawiają się tam urywki w ewidentnie słabszej jakości. Zasadniczo najpelniejszy jest serial, ktory mozna juz ogladac w VOD.

Odpowiedz
Offline gamertr9
Użytkownik

20-11-2019, 23:57
Taka "ciekawostka". Na VOD TVP uploadowali 3 odcinki formatu oryginalnego, i dwa 16/9 Nocy i dni z lepszym bitrate - wcześniej były na poziomie 4-5 mb, teraz 9-10 mb, więc gdyby ktoś chciał do kolekcji sobie pobrać to warto skorzystać.

Odpowiedz
Offline Porucznik Kazubek
Nowy użytkownik
Liczba postów: 12

14-01-2021, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2021, 20:14 przez Porucznik Kazubek.)
(06-06-2018, 18:08)j.jacek napisał(a):  Chciałbym kupić "Gangsterzy i Filantropi"chętnie poznam Wasze opinie o tym tytule,chociaż obraz czarno-biały ale jednak..

To mój pierwszy post, więc na początek chciałbym się po prostu przywitać.Shy

A teraz archeologiaBig Grin
"Gangsterzy i filantropi" to klasyk polskiego kina i choćby z tego względu warto poświęcić dziełu niecałe półtorej godziny. Zgrabna, urokliwa, momentami efekciarska fabuła. Majstersztyk aktorski i nie tylko. Ja nawet przekonałem się do Gustawa Holoubka, choć wcześniej za nim nie przepadałem (wiem, herezjaWink). Nie przeszkadza mi powszechnie występujące u odtwórców ról aktorskie ł. Świetne zdjęcia Jerzego Lipmana, którego kunszt można poznać właśnie dzięki temu, że film jest czarno-biały. Jego mistrzowskie oko i rękę widać w świetnym operowaniu światłem i cieniem. I tu pojawia się problem. Problem ten nazywa się rekonstrukcja cyfrowa. Rekonstrukcja, która polega na ordynarnym rozjaśnieniu obrazu, czego efektem m.in. jest pojawienie się okropnego ziarna. Efekt podobny jak w zrekonstruowanej wersji "Alternatywy 4" na Blu-ray. Być może są jakieś ustawienia albo magiczny przycisk na odtwarzaczu Blu-ray, a ja ich jeszcze nie poznałem. Póki co zdecydowanie wolę wersje w TV i w jednym z internetowych serwisów filmowych (wersje z pięknymi przejściami tonalnymi). Na koniec przyznam, że jestem "trochę zafiksowany" tym filmem. Czymś szczególnie mnie ujął, ale zdecydowanie wybrałbym wersję na kasecie VHS z filmem nagrywanym z TV, a nie oryginalnie wydaną na Blu-rayu, ale zrekonstruowaną.

PS Jeśli chodzi Jerzego Lipmana, dziś wypatrzyłem coś takiego:
https://fina.gov.pl/event/jerzy-lipman-sztuka-widzenia/
Nie jest to spam z mojej strony, czego dowodem jest to, że FINA jest wydawcą krytykowanej przeze mnie wersji na Blu-rayu.Wink

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

14-01-2021, 22:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2021, 22:35 przez Pan Anatol.)
Ciekawe co by powiedział Lipman na takie dictum, że zdjęcia wspaniałe, tylko to ziarno... Smile Przepraszam za takie może zgryźliwe przywitanie, ale uwierz, że zwolennicy ziarna, szczególnie na tym forum, mogliby to zrobić o wiele opryskliwiej. Smile

Ziarno nie jest jakimś defektem, który pojawił się wskutek ordynarnego rozjaśnienia (?) obrazu - tak po prostu wygląda film. Zrekonstruowana wersja w wysokiej rozdzielczości, wykonana na podstawie oryginalnych negatywów, po raz pierwszy umożliwiła nam zobaczenie jego faktycznego wyglądu. Natomiast stare mastery z DVD i TV, wykonywane w niskiej rozdzielczości, przy użyciu niedoskonałej techniki i najprawdopodobniej materiałów dalszych generacji niż negatyw, ten wygląd wypaczały, a dodatkowa kompresja na DVD czy w transmisji TV tylko to potęgowała.

Odpowiedz
Strony (31): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 31 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku