"Ofiarowanie" Tarkowskiego - mój siódmy film z digibook'owej kolekcji "Mistrzowie kina", a wziąłem tym bardziej gdyż ma znakomite opinie na Filmwebie. Warto jednak zwrócić uwagę, bo to wydanie posiada obraz nieanaformiczny (choć ten film ma akurat dosyć cienkie pasy, więc zbytnio to nie przeszkadza).
"Artysta" - czy "Najbardziej oryginalny film od czasów kina niemego" to ja nie wiem, bo z taką fabułą spotkałem się nie raz. Ogólnie bardzo się cieszę, że zobaczyłem ten film i może do niego kiedyś wrócę. W książeczce kilka ciekawych informacji o kinie niemym.
"Woodstock" 3 dni pokoju i muzyki w 4-godzinnym filmie na dwóch krążkach DVD
Ten koncert przeszedł już dawno do historii, więc warto mieć. Kupione jeszcze na Merlinie przed tym jak ostatnio zaczął szwankować. Trochę żałuję że nie załapałem się na 4-płytową edycję, ale trochę było dla mnie za drogo."Easy rider" to też dosyć podobny film, a przynajmniej z tego samego okresu dla USA. Takie "easy" kino drogi to ja lubię, więc trafił na moją półkę.
2x Eastwood - "Bez przebaczenia" jest jednym z ulubionych westernów, na drugiej płycie kilka ciekawych dodatków bez PL. Natomiast "Strażnik prawa" (czy jak kto woli "Egzekutor") to już mój trzeci Brudny Harry w kolekcji.
"Fantastyczny Pan Lis", drugi po "Grand Budapest Hotel" Wes Anderson w kolekcji. Wiem że to śmieszne, iż w tym wieku stawiam na półce "Toy Story", ale mam wręcz spory sentyment do tej animacji (pamiętam jak za dzieciaka się męczyło kasetę VHS). Jak może będę miał dzieci to będę im to puszczał.
"To nie jest kraj dla starych ludzi" - wysoko sobie cenię kino Coenów, mimo że dotąd obejrzałem tylko ich dwa filmy. Ci bracia jako jedyni potrafią łączyć brutalny thriller z groteskowym humorem
"Samotność długodystansowca", kolejny z przezroczystej serii Mayfly'a - przezroczysta płyta, a niej wprowadzenie Roberta Glińskiego (zdradzające zakończenie filmu)
A na koniec coś naprawdę pięknego...
"Czarnoksiężnik z Oz" 4DVD!!! Jak dla mnie TO jest zdecydowanie najpiękniejsze wydanie w mojej kolekcji! Kilka godzin interesujących dodatków specjalnych, mnóstwo tekturowych replik związanych z filmem, parę obszernych kilkudziesięciu stronicowych wkładek oraz przede wszystkim prześliczne wykonanie! Jedynym mankamentem jest to że jedna z płyt z dodatkami jest całkowicie pozbawiona polskich napisów, podczas gdy pozostałe dwa mają je na spokojnie, ale to i tak nie przyćmiewa mojego zadowolenia z tego BOX-u. Po prostu cudo! To jedno z tych wydań, których na pewno się nie pozbędę.
Jeśli chodzi o snappery, to wolę je akurat pokazać po świętach. Wtedy dojdą jeszcze jakieś dwa kolejne