23-02-2019, 02:44
(22-02-2019, 17:38)Daras napisał(a): Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy Cinerama to nie panorama? Każdy ekran szerszy od 4:3 jest panoramiczny (nie ja ustalałem reguły).
No nie do końca każdy ekran szerszy od 4:3 jest panoramiczny, bo 1.66 to również bardzo popularny format filmów, który nie wpisuje się ani w kwadrat, ani w panoramę. Natomiast o ile Cinerama wpisuje się w obraz panoramiczny, to jednak ze względów technicznych pozostaje Cineramą. Ergo jej rozwój i upadek nie miał nic wspólnego z ogólnym rozwojem kina panoramicznego i upowszechnianiem ekranów panoramicznych, jak to zasugerowałeś w swoim poście.
Z resztą "medytacji" nawet nie zamierzam dyskutować, bo nie mam ani projektora, ani specjalnych warunków na wieeelki ekran. Niemniej stoję przy swoim, że Cinerama pozostaje na tyle specyficzna, że nawet po konwersji niezbyt się sprawdza puszczona na blu w domowym zaciszu (no chyba, że ktoś załatwi sobie trzy odpowiednio skalibrowane projektory i zakrzywiony ekran ustawiony pod konkretnym kątem, tudzież specjalną soczewkę
).