(23-03-2016, 20:39)matwiko napisał(a): Dobra kolekcja. W zasadzie wszystko widziałbym też u siebie. Nie ma słabych pozycji. Kino autorskie, artystyczne, koncerty i teatr! Gratuluję i doceniam gust.
Mnie również zbieractwem zaraził ojciec który miał sporą kolekcję...vhs. Podzielasz gust taty? Czy macie swoje niezależne zainteresowania lub czy dorastasz do jego filmowych wyborów?
Pytanko. Pakiet Hitchcooka ma napisy? Któryś jest w snaperze? Czarny narcyz, czy może ma napisy pl?
Macie trochę ambitnego kina a co z pozostalymi klasykami: Bergman, Kurosawa, Fellini, Bunuel... Jest to w kręgu Waszych zainteresowań?
"Czarny narcyz" i pakiet Hitchcocka niestety nie mają napisów, a co boli nawet bardziej, Hitchcock to zwykłe wydania w amaray'ach.
Co do związków z tatą, to tak, mamy z bardzo podobny gust i zazwyczaj wychodzimy z kina z dokładnie takimi samymi wrażeniami. Jedyny film z ostatnich lat, w sprawie którego się nie zgadzaliśmy to "Zniewolony" (ja przyjąłem bez bólu, tata skwitował klasycznym "łagodnie przeczyszcza nie przerywając snu"). Fellini jak najbardziej leży w kręgu naszych zainteresowań, mamy trochę starszych, gazetowych wydań ("Ginger i Fred", "La Strada"), ale powoli staram się zamieniać je na wydania pełne. Klasyka kina europejskiego nie jest niestety najtańsza, a przynajmniej nie tak tania jak klasyka Hollywood, ale powoli staram się uzupełniać kolekcję.
Od razu mały update:
Boxy z filmami Almodovara i włoskich neorealistów, bez napisów PL.
"Życie jest cudem" Kusturicy i "Piekło" Tanovica, reżysera "Ziemi niczyjej", według scenariusza Kieślowskiego i Piesiewicza. To druga część tryptyku "Niebo, piekło, ziemia"; jak wiadomo, miał Kieślowski do takich serii upodobanie.
"Droga do zatracenia" Mendesa i "Death Proof" Tarantino. "Planet Terror" średnio przypadło mi do gustu, nie jestem fanem campu.
"Zidane - portret z XXI wieku", tytuł, który zebrał mieszane recenzje, ale niektórzy nazywają go jednym z najlepszych filmów o futbolu. Sam jeszcze nie widziałem. Brak napisów PL.