Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14 Dalej »

Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.

Strony (10): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Dalej »

Opcje tematu
Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.
Amer
Niezarejestrowany

18-08-2018, 14:14
"Dziadkiem" nie jestem, ale nabrałem ostatnio ochoty na dalsze przygody "Godzilli", bo ta pierwsza, z 1954, rewelacyjna i z silną antynuklearną wymową. Film wypuszczony do kin raptem 9 lat po tragedii Hiroszimy i Nagasaki.

Dużo filmów (w tym pierwsza Godzilla japońska i amerykańska) są dostępne na YT. Parę przykładów:
"King Kong kontra Godzilla" (1962): https://www.youtube.com/watch?v=TSMzqPs79gM
"Godzilla kontra Mothra" (1964): https://www.youtube.com/watch?v=SGEmNtQ524s
"Ebirah – potwór z głębin" (1966): https://www.youtube.com/watch?v=wpWLHZyMRMw
"Godzilla kontra Hedora" (1971): https://www.youtube.com/watch?v=lUHF60ctvfU
"Godzilla kontra Gigan" (1972): https://www.youtube.com/watch?v=0FraQhJASCw
...i parę innych.

Wydaje mi się, że można je oglądać w przypadkowej kolejności. Według komentarzy na FW jednym z lepszych wystąpień Godzilli jest film "Godzilla kontra Hedora", który akurat jest na YT. Ale chyba każdy z ponad 30 tytułów z tym potworem znajduje w czyichś oczach uznanie. Cóż, za chwilę zabieram się za oglądanie.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

18-08-2018, 17:01
(18-08-2018, 14:14)Amer napisał(a):  (...)
"Godzilla kontra Gigan" (1972):
(...)

Ha, na poprzedniej stronie napisałem „Godzilla kontra Gigant” (1972). Właśnie tak to kiedyś wymawiałem / zapamiętałem. O rany, tyle lat minęło… Dzięki za podanie poprawnego tytułu. Błędu nie skoryguję. Niech pozostanie jako dowód mojej hańby. Wink

Dodamy tylko, że seria z Godzillą cieszyła się w Polsce dużą popularnością. Filmy oglądali ludzie w różnym wieku zachwycając się nowoczesną Japonią. Rolleyes

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

18-08-2018, 19:30
(13-07-2018, 21:04)Kolekcjoner starych filmów napisał(a):  Ha, na poprzedniej stronie napisałem „Godzilla kontra Gigant” (1972). Właśnie tak to kiedyś wymawiałem / zapamiętałem. O rany, tyle lat minęło… Dzięki za podanie poprawnego tytułu. Błędu nie skoryguję. Niech pozostanie jako dowód mojej hańby. Wink

Dodamy tylko, że seria z Godzillą cieszyła się w Polsce dużą popularnością. Filmy oglądali ludzie w różnym wieku zachwycając się nowoczesną Japonią. Rolleyes

Seria "Godzilla" stanowi ,,odrębną kategorię bytu" jeśli chodzi o filmy z gatunku sci-fi/ horror pokroju "Monster Movies" z lat 50-tych, 60-tych i późniejszych, ciągniętych aż po koniec lat 70-tych. To jest coś, co się niesamowicie wyróźnia, i nie sposób zliczyć wszystkich plusów Sagi "Godzilli", którą zapoczątkowano w 1954r., z odczuwalnym wydźwiękiem całości filmu skierowanym do zgubnej siły broni jądrowej i technologii atomu, czego na własnej ,,skórze" Japończycy doświadczyli pod koniec "II Wojny Światowej".

A ja jutro mam w planach ,,zatracić się" zupełnie - czyli w jak najbardziej pozytywnym względzie mówiąc - w kolejnym klasyku filmowym z gatunku sci-fi/horror z pamiętnych lat 50-tych; a jest to: "Przybysze z przestrzeni kosmicznej (1953)". Nerdgazm!!!

[Obrazek: 516LKw-U7HL._SY445_.jpg]

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

18-08-2018, 23:01
(18-08-2018, 19:30)Uatu_TheWatcher napisał(a):  
(13-07-2018, 21:04)Kolekcjoner starych filmów napisał(a):  Ha, na poprzedniej stronie napisałem...

Drobiazg. Cytat z Twojego ostatniego posta raczej związany jest z Darasem, a nie Kolekcjonerem starych filmów. Niekiedy mamy tu chochliki przypominające kino SF  lat 60 – tych. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline LordDisneyland
Użytkownik
Liczba postów: 54
Reputacja: 1

18-08-2018, 23:43
@Daras
- ja z działu "japońskie potwory" najmilej wspominam "Powrót Mechagodzilli"[ pamiętam, że stałem po bilety od południa do wieczora Smile ] oraz bezkonkurencyjnego "Superpotwora", czyli przygody Gamery z roku 1980-ego . Cóż za wspaniałe widowisko! Byłem na tym chyba ze cztery razy w jednym tygodniu.

@Uatu The Watcher - a gdzież tych szlachetnych przybyszy można kupić na DVD?

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-08-2018, 00:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2018, 12:42 przez Daras.)
Ludzie! Na liście nie umieściłem „Godzilli” (1954). Nie byłem pewny premiery krajowej.

Hmm, testując swoją pamięć napiszę: Na 99 % film z roku 1954 oglądałem w polskim kinie, zatem był on u nas dystrybuowany (?).
Z uwagi na późną porę nie szukałem w necie potwierdzenia. Jeśli jestem w błędzie,  to proszę o wis korygujący.

Mam mocne wrażenie, że z kina pamiętam właśnie takie ujęcie…

(17-08-2018, 20:50)Uatu_TheWatcher napisał(a):  "Godzilla", a tak właściwie to "Gojira
[Obrazek: 1200x883_lskfpu.jpg]

P.S.
Kolego Lord. Faktycznie puszczano u nas „Powrót Mechagodzilli”, o czym po prostu zapomniałem…

EDIT:
No dobra. Nie wytrzymałem i przeprowadziłem w sprawie „Godzilli” (1954) małe śledztwo. Najpierw obejrzałem zajawki i wzmocniłem przekonanie, że film oglądałem w kinie (najprawdopodobniej w latach 70 – tych, bo były powtórki). Następnie szperałem w necie, i nic. Gros stron jest już nieaktywnych. Ale.. Po dość długim czasie trafiłem na ślad potwierdzający moje wspomnienia.

Cytat:
Podsumowując:
( może komuś sie ta wiedza przyda)
Premiery w polskich kinach serii o Godzilli i potworach opierając się na danych z tygodnika :
Film, Ekran oraz Filmowy Serwis Prasowy
i jeszcze taka fanowska stronka -> http://www.godzilla.stopklatka.pl/mai.htm

1. GODZILLA, KING OF THE MONSTERS (GODZILLA)* (1954) - w Polsce 1957.
* RODAN, THE FLYING MONSTER (RODAN - PTAK ŚMIERCI) (1956) - w Polsce 1967. 
( Rodan nie jest o Godzilli ale potem ptak bedzie sie pojawiał się wśród potworów walczących z Godzillą)
2. GODZILLA VS. MONSTER ZERO (INWAZJA POTWORÓW) (1965) w Polsce 1970.
3. GODZILLA VS. THE SMOG MONSTER (GODZILLA KONTRA HEDORA) (1971) w Polsce 1973.
4. SON OF GODZILLA (SYN GODZILLI) (1967) w Polsce 1974.
5. GODZILLA VS. MECHAGODZILLA (TERROR MECHAGODZILLI) (1974) w Polsce 1977.
6. GODZILLA VS. GIGAN (GODZILLA KONTRA GIGAN) (1972) w Polsce 1977/1978.
7. GODZILLA VS. THE SEA MONSTER (EBIRAH - POTWÓR Z GŁĘBIN) (1966) w Polsce 1978.
8. TERROR OF MECHAGODZILLA (POWRÓT MECHAGODZILLI) (1975) w Polsce 1979/1980

https://www.filmweb.pl/film/Godzilla-1954-35453/discussion/Czy+ukazała+się+w+kinach+w+1957+roku,2765933

P.S.
Strona Stopklatki już się nie otwiera.

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

19-08-2018, 09:17
(18-08-2018, 23:43)LordDisneyland napisał(a):  @Uatu The Watcher - a gdzież tych szlachetnych przybyszy można kupić na DVD?

Może odpowiem, bo sam niegdyś (7 lat temu) kupiłem It Came from Outer Space z angielskiego amazona. Na DVD znajdują się polskie napisy.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-08-2018, 12:57
To naprawdę ciekawe w jaki sposób funkcjonuje pamięć. Patrząc na listę z mojego ostatniego posta przypomniałem sobie, że najprawdopodobniej w kinie oglądałem też „Rodana – ptaka śmierci” (1956).

Odpowiedz
Offline LordDisneyland
Użytkownik
Liczba postów: 54
Reputacja: 1

19-08-2018, 15:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2018, 15:12 przez LordDisneyland.)
Marioo- dziękuję.

Faktycznie, po spojrzeniu na listę filmów kaiju mam wrażenie, ze jeszcze parę filmów z niej widziałem...tylko pytanie, czy w dzieciństwie, czy w iluzjonie filmoteki narodowej sporo później. Aha- na ,,Rodana" mnie nie wpuścili - pani sprawdzająca bilety uznała widać, że film zbruka mą dziecięcą psychikę Smile

Co do "Mechagodzilli"- nie pamiętałem do wczoraj wyglądu stwora zwanego Tytanozaurem , oprócz ogona...scena z podwodnym, morderczym machnięciem po dziś dzień gdzieś we mnie tkwi Smile

Dowiedziałem się dziś, że w polskich kinach były wyświetlane horrory Cormana z Pricem - ładny plakat wpadł mi w oko:

[Obrazek: 7582671.3.jpg]

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

19-08-2018, 16:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2018, 16:57 przez matwiko.)
(18-08-2018, 23:43)LordDisneyland napisał(a):  @Uatu The Watcher - a gdzież tych szlachetnych przybyszy można kupić na DVD?

Zrobiłem przecież wyżej listę dostepnych tytułów z napisami PL oraz z linkami do Amazonu Wink

http://forum.filmozercy.com/watek-kultowe-filmy-sci-fi-i-horror-z-lat-50-tych-i-60-tych?pid=42724#pid42724

Co do Godzilli jest większość filmów dostepna na polskim rynku ale są to czesto unikaty. Zostały wydane 2 pakiety. Wiecej informacji w tym portalu:
http://www.kaijuworld.cba.pl/infopage.php?id=96

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku