Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kupowanie filmów a piractwo

Strony (23): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kupowanie filmów a piractwo
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

02-02-2016, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 18:54 przez Szczepan600.)
Wiedziałem, że ten przykład zaraz się tu pojawi. Wedle mojej opinii jest tak. Nie udało ci się obejrzeć z legalnego źródła... zachowujesz się jak facet i nie oglądasz. Czekasz na powtórkę czy coś (akurat HBO powtarza często odcinki seriali i jest HBOGo... bardzo polecam). Nie twierdzę, że ekonomia się zawali jeśli ściągniesz ten jeden odcinek. Jednakże to taki sam przykład jak ściąganie bo HDTV... dodasz się do puli osób, które napędzają działania piratów. Świat się nie wali, ale nie zawali ci się też chyba jeśli odmówisz sobie tego jednego odcinak i obejrzysz/nagrasz powtórkę? Mnie też dekoder zawiódł nie raz. Przy bardziej unikatowych pokazach i nie płakałem :-). Nie twierdzę zarazem, ze do takich przypadków nie przydałaby się jakaś baza wirtualna każdego programu itp. byś takiego problemu nie miał. Jednak to już sprawy inwestycji TV. Do których ludzie im nie dają motywacji i środków :-).

Nie wyszykujmy coraz to bardziej zawiłych przypadków "a czy mogę gdy...". W piractwie nie ma furtek, bo jeśli komuś się mówi "ok ściągaj" to zaraz są tworzone kolejne absurdalne przykłady, wydarzenia i opinie. Świat nie jest sprawiedliwy/uczciwy i dlatego dekoder zawiódł, ale to nie oznacza, że my też nie powinniśmy być :-).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-02-2016, 18:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 18:59 przez Gieferg.)
Cytat: zachowujesz się jak facet i nie oglądasz.

jak dorosły, jak facet... serio, to co tu odstawiasz już nawet nie jest śmieszne.

I jeszcze jedno - jesli film mnie nie interesuje na tyle, bym poszedł na niego do kina, to...

jesli go ściągnę, jest szansa że go potem kupię, jeśli mi się spodoba (to jak przymiarka ubrania, albo jazda próbna)
jeśli go nie ściągnę, nie ma szans by zobaczyli moje pieniądze

how about that?
Dajesz kazanie XD

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

02-02-2016, 19:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 19:02 przez Szczepan600.)
Wybacz, że wolę gdy ludzie mają mocne charaktery i godzą się, ze czasami coś im nie wyjdzie, a nie jak dzieci płaczą "że ja chce swój seriali" i dlatego go kardą... no sorry :-). Może u ciebie to przechodzi, nie wiem. Jeśli się dobrze zastanowisz to piractwo jest oblepione cechami,które normalnie kulturowo przypisujemy dzieciom (lub ludziom dziecinnym). Stąd uderzanie w takie tony.

Gief za bystry jesteś, by nie widzieć jak głupi jest system z "może kasę zobaczą"... nie będę cię obrażał odpowiedzią. Ty nie powinieneś natomiast takimi głupotami prowokować do "kazań"... serio, ziom... serio.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

02-02-2016, 19:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 19:29 przez Gieferg.)
Ale co w tym głupiego? Przejechałem się samochodem, podobało mi się, chcę jeszcze pojeździć - płacę. Przejechałem się, stwierdzam, że to nie dla mnie - dziękuję, do widzenia. Przymierzam ubranie - pasuje, dobrze leży, płacę, nie pasuje - wraca na wieszak. Widziałeś gdzieś płatne przymierzalnie? Tak samo muzykę przesłuchuję na Youtube (bez ściągania), żeby sprawdzić, czy chcę kupić daną płytę. Z jakiej paki mam właściwie płacić za kota w worku?

Wyjątek robię tylko dla kina, do którego chodzę na filmy które chcę zobaczyć już/teraz/natychmiast i w dobrej jakości, a nie za trzy miesiące jak wyjdzie na BD i sporadycznie dla filmów wchodzących w skład interesujących mnie serii (jak MCU) o których wiem, że je kupię tak czy inaczej, ewentualnie, czasami kupię coś w ciemno przy okazji promocji z tym że tu się często okazuje, że po obejrzeniu film idzie pod młotek.

Cytat:jak dzieci

Ciąg dalszy fanzolenia pod tytułem "jaki to jestem dorosły, jaki to jestem męski, jaki to jestem jedyny słuszny w przeciwieństwie do was". Daj spokój, normalnie nie potrafisz rozmawiać?

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

02-02-2016, 19:30
Ok dam ci tę przyjemność i wszystko klarownie wyjaśnię.

1. Nie porównuj kultury filmu do innych rzeczy bo podlega innym prawom i czemuś co nazywamy digitalizacją. Samochodu spróbujesz, ale nie skonsumujesz. Film raz obejrzany podlega konsumpcji, bo z umysłu go nie wymażesz. Za to płacimy w VOD, za PRAWO DO KONSUMPCJI. Witaj w XXI gdzie zasady się zmieniły i nie udawaj, ze nie wiesz. Bo nasz kraj to tylko jeden z nielicznych, który ma tak ułomne prawo w stosunku do zwykłej kradzieży i piractwa.

2. Muzyka na YT to często kanały wytwórni. Mają z tego opłaty z reklam itp. Więc pudło kolego. Nawet nieautoryzowane kanały często maja podczepione info i itunes.

3. Mam cię za osobę inteligentną i serio uważam, że umiesz ocenić czy film ci się spodoba po Zwiastunie, fragmentach i recenzjach (tu ważne by znaleźć recenzenta, któremu ufasz). To jak Demo gry. Ona daje przedsmak i jest bodźcem do zakupu.

4. Powiedzmy, ze dla ciebie to za mało. Tak więc... Kino, Wypożyczalnie, VOD i TV. Miejsca gdzie płacisz mało by obejrzeć film i zadecydować o kupnie. Nie spodoba ci się spoko... zapłaciłeś w sam raz tyle, by mieć prawo do konsumpcji jednorazowej i nie nabywania tego filmu na stałe. Niektóre platformy pozwolą ci nawet za jakieś 20-50zł spróbować tak miesięcznie tysięcy filmów.

Czy rozumiesz teraz dlaczego jest to głupie? Czy nadal trzeba ci tłumaczyć? Rozumiesz już ile społeczeństwo daje ci okazji byś nie musiał "testować" czegoś nielegalnie?

Widzisz to fanzolenie cie boli. Ja tu nie gloryfikuję siebie tylko mówię jak to widzę. Każdy z was ma prawo od reki robić to samo (wierzę, że wielu robi). Jeśli Piractwo nie jest nacechowane brakiem uporu i cierpliwości (dla mnie cechami dziecinnymi)... słucham wyjaśnień. Rozmawiam z tobą normalnie, a ty się denerwujesz, bo nie umiesz tego odeprzeć. Tak wiec słucham pokrętnych wyjaśnień i kolejnych przetworzeń zdania "ale ja chcę obejrzeć". Bądź gościem mym.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

02-02-2016, 20:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 20:08 przez Gieferg.)
Cytat:2. Muzyka na YT to często kanały wytwórni.
Bywa, że tak, bywa, że nie.

Cytat:, że umiesz ocenić czy film ci się spodoba po Zwiastunie, fragmentach i recenzjach
Skyfall, Godzilla, nowe Star Warsy - po zwiastunach wydawało się, że będą fajne, oceny na RT wysokie i co? I jajco.

Cytat:Kino,
Chodzę ile mogę.

Cytat: Wypożyczalnie,
Wymarły w okolicy.

Cytat: VOD i TV.
Nie uznaję.

Cytat: Rozumiesz już ile społeczeństwo daje ci okazji byś nie musiał "testować" czegoś nielegalnie?
A co jest niby nielegalne?

Dobra, znudziło mi się, a to i tak nie ma sensu, niech się inni wypowiadają.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

02-02-2016, 20:13
Dlatego ci pisałem byś sobie znalazł zaufanego recenzenta bo RT to nie wszystko. Plus mało masz wyczucia skoro Skyfall, Godzilla i SW cię nabrały kolego. Jednakże to jakieś tam wtopy... kupisz, nie podejdą to sprzedasz i stracisz na tym 10-20zł. Robisz tak z płytami 3D więc nie mów mi tylko, że to za trudne czy zbyt absorbujące.

Zawsze polecam sprawdzić gdzie słuchasz tej muzyki na YT. Dobrze,że system działa i usuwa co trzeba, jednak zapamiętaj jeśli kanał nazywa się "AnimalLover1992" to wiedz, że chyba coś jest nie tak ;-).

Wypożyczalnie wymarły chociażby przez piratów więc wiesz komu dziękować. VOD i TV... nie uznajesz, a to pech... ale to żadne logiczne wyjaśnienie. Co do piractwa to jest to działanie równe z kradzieżą. Możesz to wypierać i zasłaniać się ułomnym prawem... prawdę znamy :-), wspierasz działania nielegalne i tyle. Plus nigdy nie twierdziłem, że będzie łatwo pozyskiwać kopie do obejrzenia. Jednak kultura zasługuje na te kilka kropli naszego potu.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

02-02-2016, 20:15
Jak wygląda to w świetle prawa polskiego o pobieraniu plików z netu i możliwości ich obejrzenia i skasowania?

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

02-02-2016, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 20:19 przez Szczepan600.)
Danus wrzucał powyżej. Prawo ściga tylko udostępniających (więc torrenty odpadają jako "legalne").

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

02-02-2016, 20:35
To jaki problem, każdy film , można obejrzeć na necie i przetestować, bo większość znanych jest do sprawdzenia. Starocie natomiast w tvp leciały multum razy

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku