Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kupowanie filmów a piractwo

Strony (23): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kupowanie filmów a piractwo
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone
Liczba postów: 452
Reputacja: 5

17-11-2018, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 12:17 przez Pai-Chi-Wo.)
W UK teraz dostawcy ISP otrzymuja nakazy sądowe blokowania... pewnych adresów... stron...nie powiem jakich ale wszyscy wiedzą.

Ale ja nie o tym:

Ostatnio dzięki dobrodziejstu tzw. "piracenia" zdobyłem dwa tytuły filmów, których nie miałbym szans nigdzie zdobyć
ani w formie emisji TV, ani w żadnej innej formie dystrybucyjnej. Sa to Zosya (1967) film ZSRR z Polą Raksą i "Dzień naszego spotkania" (1990)
film z Danutą Lato.

Inną sprawą są napisy do takich "niechodliwych" filmów, których nigdzie nie ma. No ale to już mój ból i biorę to na swój krzyż  Big Grin

This is the fucking come to Jesus moment... - Steven Seagal
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-06-2020, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020, 14:42 przez Gieferg.)
(02-02-2016, 12:54)Szczepan600 napisał(a):  Ja naturalnie postępuję jak dorosły i niczego nie ściągam/kradnę :-). Albo kupię DVD (bo nie przeszkadza mi trochę gorsza jakość), albo potrafię sobie odmówić filmu (zdrowe i przydatne).
A jednocześnie jesteś skłonny zapłacić komuś, kto z pirackiego procederu czerpie korzyści finansowe:
Szczepan600 napisał(a):I tak, jako ciekawostkę mógłbym wcielić do kolekcji powiedzmy z 2-3 takie eksperymenty (i pewnie bym dał za to te kilka zł, bo siedzieć i robić takie coś.... No szkoda czasu ?) Nawet pomijając już kwestię piractwa.

Dodatkowo na swojej grupie (mimo tego co stoi w regulaminie) tolerujesz posty o zakupach pirackich płyt (od kogoś kto najprawdopodobniej oryginałów na oczy nie widział) i wymianę informacji o tym gdzie je można kupić.
Było na to takie jedno słowo na h... jak to leciało...

I nie, nie mam żadnego problemu z tym, że ktoś ma takie rzeczy w kolekcji (sam mam bo sobie zrobiłem), kiedy posiada także oryginalne wydanie danego filmu, nie przeszkadza mi to, że ktoś takie rzeczy udostępnia, mam jednak spory problem z ludźmi, którzy tym handlują. A kupowanie od nich jest ich wspieraniem. Więc może się zdecyduj jak to jest z tym piractwem bo póki co wyglądasz jak ci to co są katolikami, gdy im akurat wygodnie.

Od razu wyjaśnię, że wypowiadam się tutaj, bo dostęp do FB mam ograniczony, ale również dlatego, żeby to nie zniknęło gdzieś przysypane setką postów o czymś innym.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

03-06-2020, 14:32
Tyle godzin już edytujesz tego posta, a to dalej jest bez sensu:

(03-06-2020, 14:24)Gieferg napisał(a):  wypowiadam się tutaj, to bo dostęp do FB mam ograniczony

Wybacz, dłużej już nie mogłem czekać Wink

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

03-06-2020, 16:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020, 17:02 przez Szczepan600.)
Oj Gief kiedy w końcu zaczynam cię lubić wychodzi Znowu ta forma małostkowego, czepialskiego trolla :-D Super Gief.

1. Jest spora różnica pomiędzy regularnym piractwem i kradzieżą rzeczy dostępnych, a jakimś pojedynczym wydaniem w kolekcji, które wyraźnie spełnia inne role aniżeli bycie po prostu filmem I jest absolutnie nieosiągalne technicznie nawet poza takim obiegiem (mowa o wielu lektorach na jednej płycie). I tak jeżeli ktoś zrobił takie zestawienie i Poświecił na to X godzin, a ja uznałbym „ok chciałbym taką ciekawostkę w kolekcji” to mu zapłacę za prace. Bo pomimo, iż w sferze piractwa to nadal praca i jeżeli byśmy mieli wspólny interes to ją uszanuje. Nawet gdy jest ona średnio legalna. Ale na ten moment... no nie mamy interesu, BO NIE ZROBIŁEM TEGO I NIE ZAMIERZAM POŚWIĘCAĆ NAWET 5min NA SZUKANIE MOŻLIWOŚCI. Wiec piszesz głupoty oparte tylko o chęć „dowalenia” i poczucia się lepiej ze swoimi wyborami. Gdyby to jeszcze nie stało w opozycji do tego co sam uprawiasz na codzień, to bym zrozumiał (tworzenie swoich wersji filmów, setek audio i robienie kopii... No i pobieranie). A tak No mega nisko i pokracznie ci to wyszło... a przerzucanie tematów między grupami. Oj wyraźnie długo tego szukałeś by w końcu mi tu odpowiedzieć. Więcej pochlebstw mi nie trzeba, serio :-)

2. Przeczytaj ten regulamin i zobacz co tam jest o wyjątkach z piractwem związanych. Tutaj temat był średnio merytoryczny, ale wydania na tyle ciekawe, że postanowiłem to zostawić do dalszej dyskusji. Bo ilość tłumaczeń i lektorów robi wrażenie, a potrzeba tego to temat do dyskusji. No ale wiem... ty tego nie rozumiesz w końcu „nie przewidziałem tego pisząc regulamin rok temu” :-)

3. Pan Kulig ma duże zbiory oryginalnych wydań. Nie obrażaj jak nie wiesz i olałeś próby sprawdzenia jak typowy pieniacz. Dlatego jego post został i był traktowany inaczej.

4. Jak pisałem ważne są kontekst i szarości. Nie oczekuje, że zrozumiesz ale skończmy dziecinadę i czepialstwo do pojedynczych postów :-) A o wyciąganiu takich z 2016 roku już nie mówiąc :-D (ale doceniam determinację).

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

03-06-2020, 17:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020, 17:35 przez Gieferg.)
Cytat:. I tak jeżeli ktoś zrobił takie zestawienie i Poświecił na to X godzin, a ja uznałbym „ok chciałbym taką ciekawostkę w kolekcji” to mu zapłacę za prace.

Nice.
Z ciekawości, ile jesteś skłonny zapłacić? Tongue

Cytat:Tutaj temat był średnio merytoryczny, ale wydania na tyle ciekawe, że postanowiłem to zostawić do dalszej dyskusji. Bo ilość tłumaczeń i lektorów robi wrażenie, a potrzeba tego to temat do dyskusji. No ale wiem... ty tego nie rozumiesz w końcu „nie przewidziałem tego pisząc regulamin rok temu” :-)
Czy mam rozumieć, że jeśli tam wrzucę ofertę sprzedaży trudno dostępnych przegrywanych Blu-rayów z wersją PL to też będzie ok, bo to "ciekawe wydania, a ilość tłumaczeń robi wrażenie" ?

Cytat:. Wiec piszesz głupoty oparte tylko o chęć „dowalenia” i poczucia się lepiej ze swoimi wyborami.
Na grupie masz punkt regulaminu który wyraża stosunek do piractwa niezbyt pasujący do tego, że się tam teraz ludzie wymieniają informacjami skąd wziąć pirackie płytki.
Ale faktycznie, jest przecież haczyk z "merytorycznym tematem" czyli w sumie można wrzucić wszystko.

Cytat:Gdyby to jeszcze nie stało w opozycji do tego co sam uprawiasz na codzień, to bym zrozumiał
Po 1 - Ja nie handluję pirackimi płytami i nie wrzucam linków do takich ofert albo kont na chomiku, które stanowią reklamę tego typu inicjatyw.
Po 2 - to nie ja grałem świętoszka co to się piractwem brzydzi, patrzy z góry na maluczkich, którzy nie są tak zasadniczy i jest taki "dorosły", że nigdy by się do tego nie posunął ale jak przyjdzie co do czego to by "chętnie nabył".

Cytat: a przerzucanie tematów między grupami. Oj wyraźnie długo tego szukałeś by w końcu mi tu odpowiedzieć.
Niestety nie wiem o czym w tym miejscu piszesz i podejrzewam, że sam też tego nie wiesz, choć jak chcesz, możesz spróbować dowieść, że jest inaczej.

Cytat:3. Pan Kulig ma duże zbiory oryginalnych wydań. Nie obrażaj jak nie wiesz
Nie komentuj, kiedy nie wiesz co komentujesz.
Nic nigdzie nie pisałem o jego zbiorze, który akurat wiem jak wygląda.
Zakłądając, że jest tak jak pisze, to przecież nie on tym handluje.

Cytat: A tak No mega nisko i pokracznie ci to wyszło...
Srsly, nie mów mi w tej sytuacji co "nisko wyszło".

PS> niepotrzebna mi niczyja atencja, wskazuję ciekawy przypadek tego jak to ktoś bardziej papieski od papieża nagle zmienia zdanie.
A twój argument o tym, że tyczy się to filmów, za które już zapłaciłeś, swego czasu był moim argumentem, który cię nijak nie przekonywał.
I nie na PW, bo to ciekawy dodatek do prowadzonej tu kiedyś dyskusji.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

03-06-2020, 17:33
(03-06-2020, 17:07)Gieferg napisał(a):  Nice.
Z ciekawości, ile jesteś skłonny zapłacić?
Sporo, jeden chciał bym mu takie rzeczy robił z filmami na bd, które nie wyszły w PL. TvP tak sprała ludziom mózgownice, że z napisami nie obejrzą - dawałem poradnik jak obejrzeć z napisami. Musi być Rysiu i koniec. Chciał płacić za pirata tyle co za oryginał. Musiałem tu o dobrodzieju powyżej, żeby mu klientów przekazać, ale raczej nie trąci pirackiej roboty Big Grin

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

03-06-2020, 17:39
1. Gdybym już miał kupić to nie wiem... pewnie kilka zł. Bo więcej takie coś dla mnie warte by nie było. No ale nie kupuję i nie płacę :-) Nadal.

2. No nie mógłbyś wstawić takiej oferty, bo sprzedaż takich wydań, a pokazanie ich w sekcji Update to dwie różne kwestie. Nawet ty musisz rozumieć subtelne różnice.

3. Teraz widzę, że faktycznie w tym poście zaistniał jakiś śmietnik. No dobra, jestem winny zaniedbania... w jednym z tysięcy postów :-) No zniszczyłeś mnie. Jeszcze napisz coś w stylu "typowy facebook". Ale dzięki, że zwróciłeś uwagę. Doceniam pomoc świeżych użytkowników. Już naprawiam.

4. No jest taki zapis, i nie jest to wybieg a ta strefa szarości, gdzie Kopia filmu z 20 lektorami w jakimś ograniczonym dostępnie, to nie to samo, co link do CDA czy innego gówna. Ten zapis ma bronić tez dyskusje typu "Chiński rynek filmowy" czy "Kopie workprint" przed pieniaczami jak ty. Nie skumasz różnicy, ale po to tam jest. I nie "wszystko", a cos co JA (król i władca grupy, jedyny jej mesjasz i bóg) uznam za odpowiednie. Chyba, że się pomylę w swojej boskości. (Ogółem... jak ty kochasz skrajności, jak typowy "katolik kiedy to wygodne" albo Prawak z forum dla prawaków :-D).

5. Ty całym swoim nastawieniem promujesz kombinowanie, pobieranie i tym podobne zagrania więc... no wiesz.
A i tak... nadal jestem świętoszkiem, ale jednak to był post przed 4 lat... nieco zmieniłem nastawienie (tez dzięki Tobie) do np. kolekcjonowania lektorów. Nie mniej... NADAL ŚWIĘTY SZCZEPAN NIE KUPIŁ TAKIEJ KOPII, A JEDYNIE NAPISAŁ ŻE MÓGŁBY... CO FINALNIE OKAZAŁO SIĘ PITOLENIEM I TEGO NIE ZROBIŁ I NIE CHCE ROBIĆ :-) Wiem wiem... ale napisał, co za grzech.

6. Nie będe dowodził. Każdy, kto zna cię chociaż jeden dzień wie jak długo chciałeś w końcu jakoś dowalić w tym temacie. Jak w setce innych. Szukasz atencji. Więc Gief tutaj nie ma czego udowadniać. Jesteś pomnikiem swojej postawy. Bądź z tego dumny. Mogłeś do mnie napiąć na priv i sobie byśmy wyjaśnili (nie znamy się od dziś, chętnie bym pogadał), mogłeś napisać na FB jak będziesz miał dostęp (czyli poczekać z "tyradą byle dowalić). Postanowiłeś wywlec temat na inną grupę, odwołać się do posta sprzed 4 lat i jeszcze napisać mi Priv z info o tym... by być pewnym, że to zobaczę. Coś jeszcze dodać?

7. Skomentowałem to: " tolerujesz posty o zakupach pirackich płyt (od kogoś kto najprawdopodobniej oryginałów na oczy nie widział) ". Myślałem, że tyczy się postu o tych płytach napisanego przez konkretną osobę, która je kupiła. Jeżeli nie umiesz wyrażać myśli... nie rób tego, albo zrób to w jednej ze 100 edycji.

8. Wiemy wiemy... nigdy nie robisz nic głupiego, jesteś najlepszy. Ja muszę się kajać. Gief, zrobiłeś głupotę i wyciągnąłeś pochopne wnioski. Pogódź się z tym.

No to chyba tyle miło się gadało :-)

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

03-06-2020, 17:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020, 17:54 przez Gieferg.)
Cytat:Sporo, jeden chciał bym mu takie rzeczy robił z filmami na bd, które nie wyszły w PL. TvP tak sprała ludziom mózgownice, że z napisami nie obejrzą - dawałem poradnik jak obejrzeć z napisami. Musi być Rysiu i koniec. Chciał płacić za pirata tyle co za oryginał. Musiałem tu o dobrodzieju powyżej, żeby mu klientów przekazać, ale raczej nie trąci pirackiej roboty Big Grin
Może czas rozkręcić biznes?

Cytat: Gdybym już miał kupić to nie wiem... pewnie kilka zł.
Słabo. Wiesz ile czasu w skrajnych przypadkach zajmuje przygotowanie takiej ścieżki?
Cytat:. No nie mógłbyś wstawić takiej oferty, bo sprzedaż takich wydań, a pokazanie ich w sekcji Update to dwie różne kwestie. Nawet ty musisz rozumieć subtelne różnice.
Różnicę, owszem, widzę, ale kto wie jak pokrętne interpretacje wiadomego punktu regulaminu można przepchnąć Big Grin
Cytat:3. Teraz widzę, że faktycznie w tym poście zaistniał jakiś śmietnik.
Gdyby nie zaistniał, a sprawa ograniczyła się do prezentacji, to bym siedział cicho.
Cytat:A i tak... nadal jestem świętoszkiem, ale jednak to był post przed 4 lat... nieco zmieniłem nastawienie (tez dzięki Tobie) do np. kolekcjonowania lektorów.
No i to by wystarczyło za całą odpowiedź. Szczepan mówi "Zmieniłem nastawienie", zgaszony Gieferg odpowiada "A, to chyba, że tak" Big Grin
Cytat:Nie będe dowodził. Każdy, kto zna cię chociaż jeden dzień wie jak długo chciałeś w końcu jakoś dowalić w tym temacie.
Serio? Myślisz, że od lat knułem zemstę? Big Grin
Przypomniało mi się jak zobaczyłem post z "nabyłbym" Smile
Cytat:mogłeś napisać na FB jak będziesz miał dostęp (czyli poczekać z "tyradą byle dowalić).
No wiesz, wolę na neutralnym gruncie niż rzucać się z zębami na admina grupy w tejże grupie Tongue
Cytat: tolerujesz posty o zakupach pirackich płyt (od kogoś kto najprawdopodobniej oryginałów na oczy nie widział) ". Myślałem, że tyczy się postu o tych płytach napisanego przez konkretną osobę, która je kupiła.
Nope, to się tyczyło gościa, który to sprzedał i co do którego mam pewne podejrzenia kim może być (choć niepotwierdzone póki co).
Cytat: Wiemy wiemy... nigdy nie robisz nic głupiego, jesteś najlepszy.
Dobrze, że w końcu dotarło Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

03-06-2020, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020, 18:01 przez Wolfman.)
(03-06-2020, 17:50)Gieferg napisał(a):  Może czas rozkręcić biznes?
Niestety nie mam czasu na to. Nie znam się na rysiach i ich głosach. Jesteś ekspertem. W końcu nie płaci się tu za płytkę, co za czas.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

03-06-2020, 18:13
Miałem na myśli siebie Tongue

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku