04-02-2016, 14:34
(04-02-2016, 13:58)Regis napisał(a): Sokal - taka parafraza byłaby nadużyciem bo nikogo nie chiałem obrazić :-)
Każdy rzecz jasna ma prawo do oceny takich działań pod kątem etyki.
Trzeba jednak pamiętać że w tym przypadku ETYKA ma nas nakłaniać do bycia lepszym niż PRAWO i być bardziej rygorystycznym aniżeli przewidział to PRAWODAWCA.
Nie każdego po prostu stać (w sensie materialnym) w takim przypadku na bycie moralnym i kupowanie.
A że przy tym jest się niecierpliwym... w sumie jasnym jest że można poczekać na seans w TV ale czekanie rok czy dwa jest mało motywujące.
Dodatkowo zaś sprawa to że jednak nie wszyscy kupują filmy w ciemno - bo jednak to spory wydatek przy nowościach - a spadek wartości przy odsprzedaży odczuwalny.
PS. Swoją drogą to jak widzę swój ulubiony serial w promocji za 50 EURO za 10 sezonów na zagranicznych serwisach to się scyzoryk w kieszeniu otwiera i ręka uschnie zanim wydam u nas 100 zł za sezon (absrahując że części sezonów w PL nie ma)
Taka sprawiedliwość
Moim zdaniem, mówiąc o jakiejś pasji czy hobby trzeba je niestety mieć jednak takie na jakie człowieka w danym momencie stać i to w naszym kraju i w jego realiach. Jeżeli się decyduję mieć i powiększać kolekcję filmów to powinienem się orientować ile kosztują (nowe czy używane) - to nie jest rzecz niezbędna do życia i mówienie "nie każdego po prostu stać.." jest jak dla mnie nie na miejscu. Jak czuję że z różnych przyczyn na coś mnie nie stać to po prostu tego nie mam...:-)) Dodam że piszę z poziomu osoby która ma dość sporą kolekcję filmów, zbieranych przez wiele lat - mozolnie i powoli....