Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema (24 Blu-ray)

Strony (15): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 15 Dalej »

Opcje tematu
Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema (24 Blu-ray)
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

23-05-2018, 21:31
Nic trudnego, na pewno sobie poradzisz.

Czy Nóż w wodzie jest dostępny na BD gdzieś jeszcze poza trzecim boxem Scorsese ? Mógłby ktoś ogólnie poratować jakimiś screenami po rekonstrukcji ?
Kilka dni temu Nóż w wodzie wyszedł u Niemców, ale zdecydowanie nie wygląda to na obraz po rekonstrukcji - http://caps-a-holic.com/c.php?d1=11833&d2=10369&c=4154

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

23-05-2018, 22:13
OK, będziemy w kontakcie na PW. Obecnie jestem dość zarobiony, ale za jakiś czas się odezwę. Bardzo jestem ciekawy tych porównań. Może tylko jedno pytanie: Czy mając dostęp do Windowsa 10 potrzebuję dodatkowego oprogramowania?

Co do „Noża...”. Była drzewiej dyskusja na forum Kino Polska. Bodajże Marian wrzucił zrzuty sprzed i po rekonstrukcji. Ja wybrałem te pierwsze, sorry. I chyba taką wersję kupię. Wolę ziarno i ewentualne „paprochy” niż nadmierne DNR. Z tego powodu wyraziłem zaniepokojenie o ewentualną rewitalizację „Zezowatego szczęścia” (1960). Japończycy otrzymali do swojego wydania BD najlepszy materiał, a ja wnioskuję, iż duppozytywowy. Sam chyba rozumiesz do czego może dojść na etapie „ulepszania”. Oby nie...

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

24-05-2018, 05:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2018, 05:37 przez MarianPaz.)
Niestety mam tylko jeden screen zrekonstruowanego filmu "Nóż w wodzie", ale za to w 4k http://www.imagebam.com/image/adb113435714573 Smile

Niemieckie Blu-ray to z pewnością stary master wydany w wielu krajach.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-05-2018, 09:34
Czyli wzrok mnie nie mylił. Trochę sobie w kulki lecą Studio Canal (Niemcy) i Screenbound Pictures (UK) skoro kilka lat po pojawieniu się rekonstrukcji na BD wypuszczają obraz ze starego mastera.
Coraz bardziej skłaniam się ku temu aby szarpnąć się na tego boxa #3, ale bardzo pomogłyby mi screeny (z BD), których nigdzie nie mogę znaleźć :E

(23-05-2018, 22:13)Daras napisał(a):  OK, będziemy w kontakcie na PW. Obecnie jestem dość zarobiony, ale za jakiś czas się odezwę. Bardzo jestem ciekawy tych porównań. Może tylko jedno pytanie: Czy mając dostęp do Windowsa 10 potrzebuję dodatkowego oprogramowania?

Do screenów z DVD tylko tego -> https://mpc-hc.org/downloads/

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-05-2018, 13:59
Marian, nie pamiętam teraz dokładnie jak to było na forum KP. Czy aby nie wrzuciłeś tam zrzutów BD sprzed i po rekonstrukcji? Pamiętam, że coś porównywaliśmy, a ja nie byłem zadowolony z nadmiernego odziarnienia. Chyba wówczas trochę się poróżniłem z Kazimierzem, bo on ma nieco inny gust. Czy w kadrze nie leżała na jachcie filmowa Krystyna?

Jak się kiedyś uprę, to znajdę tamtą dyskusję. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

24-05-2018, 15:14
Screenów z Blu-ray raczej nie wrzucałem bo nie miałem do takowych dostępu. Jak już to był to albo zwiastun albo HDTV.

BTW sam zamierzam kupić 3 box ale przydałaby się jakaś lekka promocja.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-05-2018, 16:00
Nie wiem jak się to w ruchu prezentuje, ale na screenach ewidentnie widać, że ten stary master jest m.in. przeostrzony, stąd też te wielgachne wszędobylskie ziarno, bardziej przypominające taśmę 16mm aniżeli 35mm.
Obraz po rekonstrukcji wydaje się być pod tym względem całkiem ok, mam tylko nadzieję, że przy okazji wydania BD nikomu nie przyszło do głowy aby go dodatkowo odziarnić Smile

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

24-05-2018, 17:08
HDTV 5 mbitów vs materiał źródłowy (z 4k)
[Obrazek: 90e00c873657894.jpg] [Obrazek: ff57cc873663874.jpg]

Blu-ray włoskie (Poral.eu) vs HDTV
[Obrazek: 56cd74873659184.jpg] [Obrazek: ffb299873659234.jpg]

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-05-2018, 19:48
No dobra, zaryzykuję ten wpis... Blush
Od dawna planuję kupno wersji sprzed rekonstrukcji. Z praktyki wiem, że ziarno widoczne na zrzutach nabierze „ogłady”  podczas projekcji i dla mnie będzie OK.
W tej chwili jestem już w 55 procentach pewny, że na forum KP widziałem fotkę BD po rekonstrukcji. Oceniłem ją jako woskową. Spróbuję znaleźć tamtą dyskusję. Szanse są jednak marne...

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

25-05-2018, 09:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2018, 09:47 przez Daras.)
(24-05-2018, 13:59)Daras napisał(a):  Marian, nie pamiętam teraz dokładnie jak to było na forum KP. Czy aby nie wrzuciłeś tam zrzutów BD sprzed i po rekonstrukcji? Pamiętam, że coś porównywaliśmy, a ja nie byłem zadowolony z nadmiernego odziarnienia.
(...)

Ludzie, mam to!
Poszukiwania zajęły mi ponad godzinę... Coś tam jednak zapamiętałem. Z tą różnicą, że na jachcie nie leżała ona, lecz on. Zatem podświadomie wolałem zapamiętać Krystynę. Smile

Marian wrzucił na forum KP skompresowane zrzuty Vimeo. Wartość „naukowa” tegoż marna, ale...

http://www.imagebam.com/image/907914416955013

http://www.imagebam.com/image/c5dab6416955017

EDIT:
Ponownie zerknąłem na zrzuty. Nie wiem jak będą one wyglądały bez kompresji, ale obecnie podtrzymuję swoje stanowisko: Wolę stary master!
Ha, być może Studio Canal (Niemcy) i Screenbound Pictures (UK) wydając wersję sprzed rekonstrukcji główkowali podobnie jak Daras, czyli działali rozmyślnie. Nie wiem. Teza jest zbyt daleko idąca... Smile

Odpowiedz
Strony (15): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 15 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku