Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 7 Dalej »

Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema (24 Blu-ray)

Strony (15): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 15 Dalej »

Opcje tematu
Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema (24 Blu-ray)
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

22-07-2018, 10:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2018, 10:58 przez misfit.)
Obiecane screeny Noża w wodzie - po lewej obraz sprzed rekonstrukcji (niemieckie wydanie BD - ~30 Mb/s), po prawej obraz po rekonstrukcji (zwiastun ~25 Mb/s ze strony sfkadr.com).

[Obrazek: f28eb0925676464.jpg] [Obrazek: aceada925676874.jpg]
[Obrazek: 5cce86925676624.jpg] [Obrazek: 626ba0925676884.jpg]
[Obrazek: dd8a26925676664.jpg] [Obrazek: 911b1b925676804.jpg]
[Obrazek: cc095f925676554.jpg] [Obrazek: 4b09d7925676894.jpg]
[Obrazek: f4b701925676714.jpg] [Obrazek: 5461e2925676864.jpg]
[Obrazek: 29cf43925676744.jpg] [Obrazek: 0c3823925676914.jpg]

Nie wiem jak obraz po rekonstrukcji w wydaniu BD Martin Scorsese ma się do tego zwiastuna, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma...

Bazując na tym zwiastunie nie widać specjalnie aby nowy skan przeniósł szczegółowość detali na jakiś wyższy poziom, główne różnice polegają na tym, że obraz po rekonstrukcji nie ma widocznych zabrudzeń/uszkodzeń taśmy filmowej, a jest tego spoooro w starym transferze, oraz nie posiada takiego wielgachnego ziarna, będącego przede wszystkim efektem starego mastera, który jest ewidentnie przeostrzony w niemieckim wydaniu BD (gdzieniegdzie straszą też w nim m.in. aureolki wokół krawędzi).

Zalety obu tych rzeczy można w pełni docenić dopiero w ruchu i tutaj bezsprzecznie jak dla mnie te ujęcia ze zwiastuna po rekonstrukcji prezentują się korzystniej w stosunku do starego transferu. Mogę tylko ubolewać nad tym, że wydanie BD po rekonstrukcji (a zakładam, że prezentuje się ono lepiej od tego zwiastuna) znajduje się wyłącznie w tym pakiecie Scorsese od DI Factory.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

22-07-2018, 12:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2018, 12:05 przez Daras.)
Dobra robota, Misfit. Myślę, że z tych porównań skorzysta cała międzynarodowa społeczność, która śledzi losy rekonstrukcji „Noża”. Smile

Hmm, chyba narażę się na lincz. Zerknąłem na nasze posty z poprzednich stron i nadal mam problem. Rewitalizacja filmu nie zawsze oznacza ukazanie go w lepszym świetle. Co rusz można przeczytać wpisy (kiedyś na Forum Kino Polska) dotyczące nachalnego stosowania DNR. Również ja do znudzenia przywołuję np. dzieło Munka „Eroica” (1957), tudzież „Pociąg” (1959) Kawalerowicza. Oczywiście zepsutych w ten sposób tytułów jest dużo więcej, ale dziś widzę , że „Noża” do tej listy raczej nie włączę.

Zawsze widzę ziarno jaskrawo po włączeniu stopklatki w swoim projektorze DLP (oczywiście jeśli ono w ogóle jest Wink ). Natomiast w ruchu wszystko wygląda inaczej. Zatem...

Daras napisał:
Od dawna planuję kupno wersji sprzed rekonstrukcji. Z praktyki wiem, że ziarno widoczne na zrzutach nabierze „ogłady” podczas projekcji i dla mnie będzie OK.

Po ewentualnym zakupie wersji niemieckiej chętnie podzielę się z Wami uwagami.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

22-07-2018, 13:12
(22-07-2018, 10:58)misfit napisał(a):  po prawej obraz po rekonstrukcji (zwiastun ~25 Mb/s ze strony sfkadr.com
Kurcze nawet nie wiedziałem że umieszczają tam zwiastuny w aż tak dobrej jakości. Już biorę się za pobieranie. Dzięki za informację.

A co do samej rekonstrukcji to szkoda że odziarnili film, aczkolwiek w ruch prezentuje się znacznie lepiej jak na screenach.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-07-2018, 13:39
Tzn. akurat ten zwiastun 60s dostał stosunkowo wysoki bitrate, na podstawie którego można wyciągnąć jakieś wnioski.
Przykładowo zwiastun Eroica, Faraona czy Salto jest ponad 10 razy mniejszy wagowo - i to od razu widać.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

22-07-2018, 13:52
Owszem ale część materiałów ma wysokie bitrate a myślałem, że wszystko jest na poziomie wspomnianych przez Ciebie filmów.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

01-09-2019, 19:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2019, 19:47 przez Wolfman.)
Więc box numer 3 zaczynam od Popiół i diament, akurat to dziś oglądałem

[Obrazek: d5z85Yg.jpg]
[Obrazek: mz5P5UY.jpg]
[Obrazek: UDOEkHL.jpg]
[Obrazek: IdCk7O3.jpg]
[Obrazek: N6NIJZs.jpg]
[Obrazek: 8dIfcGZ.jpg]
[Obrazek: Ucuc0xN.jpg]
[Obrazek: OkHxMp5.jpg]
[Obrazek: IiDye6p.jpg]
Mam nadzieję, że tyle wystarczy

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

03-09-2019, 12:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2019, 12:20 przez Wolfman.)
Eroica
[Obrazek: rZf5p3a.jpg]
[Obrazek: lG87Ot3.jpg]
[Obrazek: cnxFE3Q.jpg]
[Obrazek: 3IGvTcd.jpg]
[Obrazek: esWmWuD.jpg]
[Obrazek: CVSQsPu.jpg]
[Obrazek: abHsrOL.jpg]
[Obrazek: zGSfmyh.jpg]

Przypadek
[Obrazek: je4NkVL.jpg]
[Obrazek: Pmqr1mI.jpg]
[Obrazek: J0zkQn1.jpg]
[Obrazek: cDy0qrn.jpg]
[Obrazek: 5TQcbCL.jpg]
[Obrazek: 9Bgdumg.jpg]

Daras , a tutaj specjalnie dla Ciebie prawdziwy oldscholl
[Obrazek: oNW3LYx.jpg]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-09-2019, 14:10
Dzięki.

Eroica - jest słabo, ale spodziewałem się większego kupska z DNR na poziomie extreme, a tu widać, że jakieś resztki ziarna się zachowały Wink

Popiół i diament mam od Arrow i ogólnie ujdzie, chociaż ma słabe momenty z nadmiernie odziarnionym obrazem i słabą ostrością. Na tych screenach ze Scorsese widzę to samo więc spokojnie można założyć, że ta rekonstrukcja już tak ma. Jedyna różnica między tymi wydaniami to trochę ciemniejszy obraz w stosunku do Arrow.

Przypadek - po cichu liczyłem, że pod względem kolorków i jasności obrazu będzie to bardziej Criterion aniżeli Studio Blu, ale jednak nie. Pod tym względem w Scorsese jest identycznie jak od Studio Blu, ale z wyraźnie lepszą kompresją obrazu co widać po strukturze ziarnistości obrazu, w ciemnych obszarach obrazu też wydaje się, że jest mniejsze blokowisko, ale fajnie byłoby jeszcze zobaczyć ze dwa screeny z ciemnych scen coś a'la ostatni kadr, ale w bezstratnym png, a nie jpg (po naciśnięciu ALT + I pole "zapisz jako typ zmieniamy z jpg na png).

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

05-09-2019, 00:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2019, 00:21 przez Daras.)
Misfit napisał:
Eroica - jest słabo, ale spodziewałem się większego kupska z DNR na poziomie extreme, a tu widać, że jakieś resztki ziarna się zachowały. 

Pełna zgoda. Mam krążek BD od „japońców”.
Już na forum Kino Polska wyraziłem obawy o losy ewentualnej rekonstrukcji „Zezowatego szczęścia” (1960). Posiadam film na BD i widzę ziarno. Co przyniesie dobra zmiana? Chyba właśnie DNR (?). Przekornie założyłem a priori, iż wolę to, co mam.
Na marginesie. W obu przypadkach w grę wchodzi najprawdopodobniej duppozytyw.

„Popiół i diament” (1958), prócz odziarnienia, obarczony jest niekiedy ujęciami nieostrymi - po prostu. Teraz nie pamiętam szczegółów (przy kolejnej projekcji je wynotuję), ale na źle ustawionego focusa często brakuje pomysłu.* Rzeczone błędy często zauważam podczas operowania obiektywami długoogniskowymi.
Dziś nie wejdę w dłuższą dyskusję. „Popiół” oglądałem ostatnio jakieś 2 - 3 lata temu.

EDIT:
* Prawdziwym koszmarem, o czym sobie przypomniałem, jest EE (Edge Enhancements) – obrysowanie konturu. W przypadku ujęć nieostrych można mówić o katastrofie. Postaci wyglądają jak wycięte z komiksu!
Zdecydowanie wolę nieostrość wynikającą z popełnienia błędów „natywnych”, niż zabiegi „naprawcze”.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

05-09-2019, 14:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2019, 14:15 przez Wolfman.)
Wesele , tu masz png. Jakieś ciemnie miejsce, oraz jasne.

[Obrazek: dSzTMyJ.png]
[Obrazek: QBiy1Pv.png]
[Obrazek: md9BXFL.png]
[Obrazek: mKv42fz.png]
[Obrazek: 4D2zbMO.png]
[Obrazek: HQZZc88.png]
[Obrazek: rlPKxDt.png]
[Obrazek: EvCBj8K.png]

Odpowiedz
Strony (15): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 15 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku