15-03-2020, 14:27
(15-03-2020, 12:15)Plicha napisał(a): Płyty UHD chyba tak już mają, mnie się to ostatnio kilka razy przytrafiło z różnymi filmami. Przycinki czy zawieszenie występuje zawsze w obszarze kilku ostatnich akapitów, nigdy na początku czy w środku. Wyłączenie odtwarzacza rozwiązywało problem, podejrzewam, że jakiś bufor się zapycha czy coś w tym stylu.
To nie jest normalne przy założeniu, że płyta nie ma żadnych zarysowań, nie jest opalcowana, itd. Obejrzałem kilkaset filmów UHD BD i nie miałem ani jednego przypadku aby taka płyta się zacinała w trakcie odtwarzania filmu.
Faktem jednak jest, że część odtwarzaczy ma problem szczególnie z płytami BD-100 przy zmianie warstwy, nawet jeśli są w stanie idealnym. Matrix to również BD-100. Jeśli macie często takie objawy na płytach BD-100 to należy zgłosić sprawę do serwisu. Nie raz słyszałem, że po wymianie napędu nagle odtwarzacz przestał miewać problemy z tego typu płytami.
Czy większość z Was raportujących o zacinkach nie ma przypadkiem odtwarzaczy Sony ?