Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

matwiko kolekcja

Strony (36): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 ... 36 Dalej »

Opcje tematu
matwiko kolekcja
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,511
Reputacja: 130

11-04-2018, 23:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2018, 23:11 przez sebas.)
(11-04-2018, 22:40)wolfman napisał(a):  Jeśli piszesz o alledrogo i itp to tak. Cena sklepowa - oficjalna digipack to 200 zł , figurkowe było dwa razy droższe. Jedynka miała niski nakład więc nawet nie zdążyłem zobaczyć w sklepach (licytacje się kończyły na 500+. Jak więc mogło kosztować 190 zł.
Nie. Piszę o zakupach w sklepie. Wszystko kupione łódzkim MM. Pamiętam. Takich kwot się nie zapomina. Nigdy więcej nie wydałem większej kwoty na pojedynczy film, niż tutaj. Boxy, owszem, kupowałem droższe, ale box to przynajmniej dwa filmy.
Najdoroższy był właśnie Powrót Króla. 270zł. Pamiętam rozmowę, ze sprzedawcą, że sprytnie to dystrybutor wymyślił. Dał podobną liczbę egzemplarzy co Drużyny Pierścienia, żeby nie musieć robić przeceny jak przy Dwóch Wieżach. Ci co już mają dwie poprzednie części, raczej nie odpuszczą ostatniej i dadzą te 70 zł więcej.

(11-04-2018, 22:40)wolfman napisał(a):  Jedynka miała niski nakład więc nawet nie zdążyłem zobaczyć w sklepach (licytacje się kończyły na 500+. Jak więc mogło kosztować 190 zł.
Sam napisałeś, że Drużyna miała niski nakład. To właśnie wywindowało cenę na aukcjach.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

12-04-2018, 01:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018, 13:28 przez Mefisto.)
(11-04-2018, 22:13)matwiko napisał(a):  Nie zgodzę się z Tobą Mefisto. Patrzę na swoje półki i widzę dziesiątki fajnych i oryginalnych wydań, digipacki, boxy, pakiety.
Na dvd takich wydań były setki...

Wszystko zależy, co masz na myśli pisząc: kolekcjonerskie, oryginalne i specjalne. Digi czy boxy to po prostu rodzaj opakowania, a to dla mnie nie tylko na tym polega - szczególnie, że, nie oszukujmy się, może być biedne digi, które niewiele sobą reprezentuje i może być digi zrobione tak, że kopara sama opada. U nas, jak nietrudno się domyśleć, dominują/wały te pierwsze - wiem, bo mam ich trochę na półkach również i poza tym, że "o, fajny kartonik!" nie mogę o nich wiele więcej napisać i bynajmniej nie uważam ich za specjalne. To samo z boxami - trzy amaraye upchnięte w zbiorcze opakowanie kiepskiej jakości to też "box" Wink Pamiętam zresztą jak jarałem się zakupem (jeszcze wtedy) trylogii Indiany Jonesa (za bajeczne 250 zł - dziś nie do pomyślenia cena!) w takim właśnie boxie - ładnym, bo ładnym i twardym, dobrze zrobionym, ale jednak tylko pustym pudełku ze zwykłymi amarayami w środku, a w nich z kolei pustostan. W porównaniu z tym, co wyszło na blu jednak niebo i ziemia - i nawet nie mówię o zachodnim, naprawdę wypasionym wydanku, bo to nie ma w ogóle co porównywać, ale także i wydanym u nas digipacku. Ale dobra, oddam Ci to, że digipaków faktycznie było więcej na dvd - i w sumie nadal jakaś forma digi rządzi na tym nośniku u nas, bo co chwila jest przecież "wydanie z książką" za 19.99. Tyle, że to wszystko po taniości i bez możliwości wyboru rodzaju nośnika/opakowania. I potem się dziwić, że rynek stoi i się nie rozwija.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

12-04-2018, 07:18
(12-04-2018, 01:41)Mefisto napisał(a):  nie oszukujmy się, może być biedne digi, które niewiele sobą reprezentuje i może być digi zrobione tak, że kopara sama opada. U nas, jak nietrudno się domyśleć, dominują/wały te drugie

Z tego wynika, że dominowały te z koparą, więc chyba te pierwsze Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

12-04-2018, 07:32
(11-04-2018, 23:11)sebas napisał(a):  Takich kwot się nie zapomina. Nigdy więcej nie wydałem większej kwoty na pojedynczy film, niż tutaj. Boxy, owszem, kupowałem droższe, ale box to przynajmniej dwa filmy.
Kupowałeś po przecenie. Na premierę Władca pierścieni zwykła to cena około 100 zł, edycja rozszerzona bez figurek 199,99. Oficjalna cena. Wiem, bo szukałem tego filmu po różnych sklepach. Jeśli kupowałeś z figurkami po 270 i 190, to obniżone ceny lub z wyprzedaży. Nie pytam generalnie ile zapłaciłeś, tylko rozmawiam o cenie oficjalnej ówcześnie i wartości znikomej obecnie.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

12-04-2018, 10:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018, 12:43 przez sebas.)
(12-04-2018, 07:32)wolfman napisał(a):  Nie pytam generalnie ile zapłaciłeś, tylko rozmawiam o cenie oficjalnej ówcześnie i wartości znikomej obecnie.

Fakt, ale od tego ile zapłaciłem, zależy ile straciłem, a o tym tu rozmawiamy. Pamiętam inne kwoty niż Ty. W końcu sam kupowałem i pamiętam kiedy. Nie widzę sensu do dalszej rozmowy na ten temat (chodzi o sama cenę), bo mówimy o wydarzeniach które miały miejsce ponad 15 lat temu. Równie dobrze obaj możemy się mylić.  

To co chciałem powiedzieć, to fakt, że:

1. Płaciłeś nie tylko za figurkę, ale i za film, więc nawet jeśli przyjmiemy Twoje ceny za te właściwe to po odjęciu kosztów same digipacka z filmem kupowanego osobno, to koszt figurki to około 200zł, a to już normalka za tej wielkości figurkę i od tego producenta, w tamtym czasie. Dzisiaj podobnej skali figurki od Sideshow Collectibles są dużo droższe. Przykładowo:

http://www.aliensgroup.pl/60897,lord-of-the-rings-moria-orc-statue.html

http://www.aliensgroup.pl/9590,the-hobbit-the-desolation-of-smaug-the-king.html

BTW, wygląda na to, że Sideshow Collectibles wydzieliło sobie markę tylko na Władcę pierścieni, no ale ceny te same co kiedyś.

2. Nie do końca zgadzam się  z Twoim stwierdzeniem:

(11-04-2018, 13:29)wolfman napisał(a):  Dziś są nic nie warte.

tym bardziej , że kilka postów dalej piszesz:

(11-04-2018, 16:16)wolfman napisał(a):  teraz po 100-130 zł można je wyrwać, a to już fraszka

Czyli mamy spadek ceny z około 200 do około 100. Poza tym nie kupowałem tego po to, żeby "trzymało wartość". W takim celu to można np. złoto kupić. To kupuje się żeby ładnie wyglądało. Nie kupuje wydań kolekcjonerskich po to, żeby je odsprzedawać z zyskiem. Tak je te o których rozmawiamy obiektywnie straciły na wartości (dyskutować można ile, ale jak wspomniałem są realnie więcej warte niż "nic"), dzisiejsze kolekcjonerki z blu-ray czy UHD za 15 lat też swoje stracą. Nie widzę wiec wyższości kolekcjonerki z DVD nad dzisiejszą kolekcjonerką z blu-ray, a mam wrażenie, że to chciałeś przekazać. Nawet jeżeli jest ich więcej niż kiedyś tych z DVD i też mają figurki, to za te 15 lat czeka je ten sam los. Nie widzę wiec różnicy pomiędzy wydaniem dużej kwoty 15 lat temu i trzymaniem tego co się kupiło do dzisiaj, a kupieniem fajnej kolekcjonerki dziś i trzymaniem je przez następne lata.  

Nie jest moja intencją wchodzić w spór z Tobą, bo to by było po prostu niepoważne. Mamy różnice zdań, ale w sumie o to chodzi. Wspominam o tym, ponieważ zauważyłem, że niektórzy forumowicze tutaj reagują dość gwałtownie, jak ktoś ośmiela się mieć inne zdanie od nich. Co złego to nie ja. Nie chcę też zaśmiecać wątku Koledze matwiko.  Zawsze możemy pogadać na PW. Temat w sumie ciekawy, jak to jest realnie z cenami wypasionych wydań z figurkami czy artbookami, a kupieniem zwykłego wydania i dokupieniem sobie artbooka czy figurki osobno, czy też w innym czasie. Sam to ostatnio sprawdzałem, doszedłem do bardzo ciekawych wniosków i w efekcie zmieniłem swoje preferencje zakupowe.  

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

12-04-2018, 13:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018, 13:10 przez Wolfman.)
(12-04-2018, 10:14)sebas napisał(a):  Czyli mamy spadek ceny z około 200 do około 100.
Nie czytasz kolego dokładnie, pisałem zwykła rozszerzona w digipacku kosztowała 199,99 (bez FIGURKI, dodatkowej płyty i kartonowego boxu) i to nie jest, że tyle zapłaciłem , tylko oficjalna cena. Sprawdzałem różne sieci i to samo.  Figurkowe edycje to koszt ok 400 zł. Tyle zdzierali po premierze, bo tak kupiłem Dwie wieże. Gollum się nie wyprzedał jak jedyneczka z figurkami. Więc Minas Tirith kupiłem już w przecenie za 279 złoty, a ceny pamiętam bo posiadam rachunki w domu. Przeglądałem stare rachunki nie dawno.
Wtedy dać 400 zł to był duży wydatek, dziś 100-120 zł to jest tyle co nic. Pamiętam tą edycje doskonale bo oferowała znakomitą jakość obrazu i dźwięku, tylko tam był dts z tego co pamiętam. Więc jak już pisałem gdzie indziej wydania filmowe z figurkami to chłam i nie porównywałbym do nich figurek sprzedawanych  oddzielnie, bo są inaczej wykonane i często limitowane mają nakłady. Osobiście przerzuciłem się na steele, są tańsze i łatwo je odsprzedać mało tracąc.
Zamiast pisać na pw prościej by admin to przerzucił do Władcy pierścionków. Może ktoś dorzuci swoje pięć groszy.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

12-04-2018, 13:29
(12-04-2018, 07:18)Marioo napisał(a):  Z tego wynika, że dominowały te z koparą, więc chyba te pierwsze Wink

OWNED! Jasne, że tak - dzięki.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

12-04-2018, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018, 15:34 przez sebas.)
(12-04-2018, 13:10)wolfman napisał(a):  Figurkowe edycje to koszt ok 400 zł. Tyle zdzierali po premierze, bo tak kupiłem Dwie wieże. Gollum się nie wyprzedał jak jedyneczka z figurkami. Więc Minas Tirith kupiłem już w przecenie za 279 złoty, a ceny pamiętam bo posiadam rachunki w domu. Przeglądałem stare rachunki nie dawno.

Spoko, czyli się wyjaśniło. Ja Dwie Wieże mam na bank z przeceny, bo to było dużo taniej niż Twoje 400zł. Nakład był dużo większy niż Drużyny. Kupiłem jakoś w okolicach wakacji. Za Minas Tirith dałem 270, czyli tyle co Ty i to też nie było na premierę. Tutaj faktycznie pierwotna cena mogła być wyższa. Obsługa MM nie powiedziała mi nic, że to niby promocyjna cena, a swoja drogą też nie pytałem.

(12-04-2018, 13:10)wolfman napisał(a):  Pamiętam tą edycje doskonale bo oferowała znakomitą jakość obrazu i dźwięku, tylko tam był dts z tego co pamiętam

Ba, tam film był rozdzielony na dwie dwuwarstwowe DVD, więc transfer utrzymywał się na bardzo wysokim poziomie. DTS faktycznie był i to nawet w wersji ES, czyli takie niby 6.1.

(12-04-2018, 13:10)wolfman napisał(a):  wydania filmowe z figurkami to chłam i nie porównywałbym do nich figurek sprzedawanych  oddzielnie, bo są inaczej wykonane i często limitowane mają nakłady

Patrząc ogólnie na rynek to masz rację. Rekord tandety bije chyba "czaszka" do wydania Terminator Genisys. W miarę ładna była jeszcze "czaszka" obcego do wydania Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki, ale tam dodawali ją do zwykłego wydania DVD (u nas) lub blu-ray, więc jako całość było to raczej słabe. Co do ceny to pewności nie mam, ale pewnie coś koło 200.
Ceny figurek kupionych osobno, to już różnie, zależy od producenta. Na dzien dzisiejszy te np. z neca toys to w okolicach 150,  Kotobukiya od w 250 wzwyż dla serii ARTFX+.

(12-04-2018, 13:10)wolfman napisał(a):  Osobiście przerzuciłem się na steele, są tańsze i łatwo je odsprzedać mało tracąc.

Ja też już nie pamiętam kiedy kupiłem takie wydanie (to co mam, daawno kupione i trzymam, bo teraz nie widzę sensu sprzedawać).  Jak wybierać kolekcjonerskie dzisiaj to faktycznie najlepiej steelbook. No i może czasem jakiś digipack, ale pod warunkiem, że cena rozsądna.

(12-04-2018, 13:10)wolfman napisał(a):  Zamiast pisać na pw prościej by admin to przerzucił do Władcy pierścionków. Może ktoś dorzuci swoje pięć groszy.
Dobry pomysł. Jestem za.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,480
Reputacja: 218

12-04-2018, 16:18
(10-04-2018, 17:03)matwiko napisał(a):  Oba wydania Martwej strefy wydają się te same. Płyta ma tylko inny nadruk, zawartość ta sama. Nie ma dodatków mimo że na okładce opisano zwiastun i zapowiedź oraz nie zgadza się czas 103min z okładki a na płycie 99min.
Rzeczywiście wydania są takie same, w moim jest identyczne menu jak w Twoim wydaniu. Sprawdziłem też czas i pokazuje mi dokładnie 1:39:40 więc poprawiłem w filmoskopie w obu wydaniach czas trwania na 100 minut (od 31 sekund zaokrąglam w górę).

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,517
Reputacja: 72

12-04-2018, 17:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2018, 17:10 przez Mister Tadeo.)
(12-04-2018, 15:31)sebas napisał(a):  Ja Dwie Wieże mam na bank z przeceny, bo to było dużo taniej niż Twoje 400zł.

Premiera Dwóch Wież na DVD w Polsce (w tym edycji z figurką Golluma była) była 18.11.2003r. I w tym dniu kupiłem to wydanie za 259,99 zł w sieci wypożyczalni Beverly Hills w Krakowie (przed sobą mam nawet stary wyblakły paragon).

Powrót Króla z repliką Minas Tirith wyszedł w grudniu 2004 - kupiłem wtedy w Media Markt za 269 lub 279 zł.

Inne przykładowe ceny wydań DVD z 2003 r:
1. Indiana Jones (4DVD) - 239 zł (Carrefour) - zakup w listopadzie
2. Obcy Antologia (9DVD) - 399,99 zł (empik) - zakup w grudniu

(12-04-2018, 15:31)sebas napisał(a):  W miarę ładna była jeszcze "czaszka" obcego do wydania Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki, ale tam dodawali ją do zwykłego wydania DVD (u nas) lub blu-ray, więc jako całość było to raczej słabe. Co do ceny to pewności nie mam, ale pewnie coś koło 200.

IJ4 w edycji DVD z czaszką była u nas dostępna chyba na wyłączność w empiku. Wydanie kosztowało 100 zł.

Odpowiedz
Strony (36): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 ... 36 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku