07-11-2023, 20:49
W Polsce otrzymaliśmy wydania od IMP Home Video (VHS i DVD) a później od Kino Świat (DVD). Do filmoskopu dodałem to ostatnie.
![[Obrazek: thumb-300x300-33909-front.jpg]](https://filmozercy.com/filmoskop/uploads/covers/thumb-300x300-33909-front.jpg)
Wydania zagraniczne nie posiadają PL.
Film w formacie UHD pojawił się pod koniec 2022 w USA w ramach zbiorczego wydania "30 Years Sony Pictures Classic" a w 2023 w Europie (UK i Francja) od Studio Canal. Francuskie wydanie to digi-pack z dodatkami, natomiast angielskie to podstawowe wydanie w slipcover, którego pełny opis znajdziecie w filmoskopie.
![[Obrazek: thumb-300x300-17742-front.jpg]](https://filmozercy.com/filmoskop/uploads/covers/thumb-300x300-17742-front.jpg)
[klik w powyższe fotki = przejście do wydania w filmoskopie]
Opinie z naszego forum znalezione w innych tematach, w których trochę rozbieżne jest spojrzenie na porównanie wydań od Sony i SC
.
Jestem po seansie wydania od SC z wykorzystaniem DV. Seans bardzo przyjemny ale na chwilę mocno zazgrzytała mi jakość obrazu. Od 01:04:51 zaczyna się ujęcie, które wydaje się mało ostre (możliwe, że tak zostało nakręcone), chwilę później (01:05:09) obraz zaczyna 'migotać' i wydaje mi się, że nie jest to spowodowane oświetleniem pomieszczenia a następnie ziarno zamienia się w 'śnieg'. Najbardziej rzuca się to w oczy na ujęciach z twarzą Dominique'a Pinona (przed wizją 01:05:29 i po wizji 01:06:45). Sprawdziłem ten fragment na odtwarzaczu bez DV i efekt 'śniegu' również występuje możliwe że nawet trochę gorzej to wygląda oraz na dołączonym BD (ten sam remaster) i tutaj efektu 'śniegu' nie dostrzegłem.
Poniżej fotki na których trochę to widać ale jest to efekt, który zdecydowanie bardziej przeszkadza podczas ruchu. Pierwsze dwie gdzie zaobserwowałem brak ostrości, podczas trzeciego widać już migotanie a bez DV też 'śnieżenie' (lewa część, na czarnym tle), kolejne to te gdzie 'śnieżenie najbardziej rzucało się w oczy'.
Też to u siebie widzicie? Ten fragment nie domaga czy to ja sobie coś ubzdurałem
Wydania zagraniczne nie posiadają PL.
Film w formacie UHD pojawił się pod koniec 2022 w USA w ramach zbiorczego wydania "30 Years Sony Pictures Classic" a w 2023 w Europie (UK i Francja) od Studio Canal. Francuskie wydanie to digi-pack z dodatkami, natomiast angielskie to podstawowe wydanie w slipcover, którego pełny opis znajdziecie w filmoskopie.
[klik w powyższe fotki = przejście do wydania w filmoskopie]
Opinie z naszego forum znalezione w innych tematach, w których trochę rozbieżne jest spojrzenie na porównanie wydań od Sony i SC

(18-11-2022, 11:19)misfit napisał(a): Porównanie Miasto zaginionych dzieci z pakietu Sony Pictures Classics.
Mam ten film na BD i tak teraż żałuję, że kliknąłem w ten link
Tzn. zdawałem sobie sprawę, że wszystkie Blu-ray'e z tym filmem są słabe, ale nie że aż tak...
(12-04-2023, 18:17)misfit napisał(a): Nowe nabytki:
Miasto zaginionych dzieci - nowy remaster miażdży pod każdym względem wcześniej posiadane przeze mnie BD UK z 2016 roku. Chciałem z ciekawości zrobić porównanie do 4K UHD od Sony, ale na razie płyta nie jest obsługiwana przez makemkv, ale to się pewnie wkrótce zmieni. Na pierwszy rzut oka jednak wygląda na to samo.
(30-10-2023, 19:18)HAL 9000 napisał(a): "Miasto zaginionych dzieci" od SC różni się trochę od wydania Sony i niektóre sceny mogą być problematyczne jak ktoś ogląda bez DV. Bitrate SC potrafi spaść do 15 Mbps z czego 4 Mbps idzie na dźwięk, więc na obraz zostaje jakieś 11, czy to ma przełożenie na jakość w HDR 10, to nie wiem, nie robiłem szczegółowych porównań, ale trafiłem na scenę, która wyglądała gorzej w Sony mimo bardziej wyrównanego kodowania. W każdym razie oba wydania u mnie idą bez problemów w DV.W uzupełnieniu powyższych wypowiedzi, porównanie UHD (Sony) z BD na caps-a-holic oraz wykres Bitrate dla wydania od SC:
Jestem po seansie wydania od SC z wykorzystaniem DV. Seans bardzo przyjemny ale na chwilę mocno zazgrzytała mi jakość obrazu. Od 01:04:51 zaczyna się ujęcie, które wydaje się mało ostre (możliwe, że tak zostało nakręcone), chwilę później (01:05:09) obraz zaczyna 'migotać' i wydaje mi się, że nie jest to spowodowane oświetleniem pomieszczenia a następnie ziarno zamienia się w 'śnieg'. Najbardziej rzuca się to w oczy na ujęciach z twarzą Dominique'a Pinona (przed wizją 01:05:29 i po wizji 01:06:45). Sprawdziłem ten fragment na odtwarzaczu bez DV i efekt 'śniegu' również występuje możliwe że nawet trochę gorzej to wygląda oraz na dołączonym BD (ten sam remaster) i tutaj efektu 'śniegu' nie dostrzegłem.
Poniżej fotki na których trochę to widać ale jest to efekt, który zdecydowanie bardziej przeszkadza podczas ruchu. Pierwsze dwie gdzie zaobserwowałem brak ostrości, podczas trzeciego widać już migotanie a bez DV też 'śnieżenie' (lewa część, na czarnym tle), kolejne to te gdzie 'śnieżenie najbardziej rzucało się w oczy'.
Też to u siebie widzicie? Ten fragment nie domaga czy to ja sobie coś ubzdurałem

Miasto zaginionych dzieci - nowy remaster miażdży pod każdym względem wcześniej posiadane przeze mnie BD UK z 2016 roku. Chciałem z ciekawości zrobić porównanie do 4K UHD od Sony, ale na razie płyta nie jest obsługiwana przez makemkv, ale to się pewnie wkrótce zmieni.
![[Obrazek: qk8RBIe.png]](https://i.imgur.com/qk8RBIe.png)
![[Obrazek: hetMJlh.png]](https://i.imgur.com/hetMJlh.png)