Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Mierzwiak's Kolekszyn

Strony (60): « Wstecz 1 ... 49 50 51 52 53 ... 60 Dalej »

Opcje tematu
Mierzwiak's Kolekszyn
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

22-10-2022, 15:10
Kupiłem 18.10 z tego posta:
https://forum.filmozercy.com/watek-departament-sprzedazy?pid=93500#pid93500

Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

22-10-2022, 15:47
No to chyba już pora na okulistę Big Grin

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

22-10-2022, 17:10
Sam zauważyłem przez przypadek Tongue

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

02-12-2022, 21:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 13:45 przez Mierzwiak.)
Zaległości z końca października i listopadowe szaleństwo zakupowe.

[Obrazek: s7PRaq4.jpg]
Trylogia Back to the Future, Collateral i District 9 zamiana UHD na BD.
W przypadku filmów Zemeckisa z powodu mocno problematycznej pierwszej części, która ma ohydną zabawę ziarnem nie tylko w scenie przybycia Marty'ego do przeszłości, do tego w trzecim akcie filmu w jasnych partiach obrazu są dziwaczne, żółtawe jakby VHSowe zakłócenia. Na BD jest to znacznie mniej widoczne, do tego nie są to jakoś specjalnie ciekawe wizualnie filmy więc remastery na Blu-ray w pełni mnie satysfakcjonują.
Collateral na UHD to strata czasu a District 9 kolorystycznie bardziej podoba mi się na BD, plus większość scen z racji przyjętej konwencji i jakości obrazu to właśnie na BD jest przyjaźniejsza dla oczu.
W przypadku Basic Instinct wymieniłem zbędną kolekcjonerkę na zwykłe wydanie.
Francuskie, dwupłytowe wydanie The Curious Case of Benjamin Button z wersją PL z amazonu.pl. Po powrocie po latach film mocno mi się spodobał więc musiałem postawić go obok innych filmów Finchera.

[Obrazek: wVdZDZA.jpg]
Kolejna wymiana UHD na BD. Co prawda 1 i 2 część dostały ładne, prawdziwe remastery 4K, ale raz że zależało mi na dodatkach z tych wydań, a dwa - do jedynki może już nigdy nie wrócę w całości a dwójka na Blu-ray wygląda OK więc jestem zadowolony.
Pozostałe części na UHD są dla mnie w jakichś 99% bezużyteczne i ledwie odróżnialne od BD, z wątpliwymi wersjami HDR które w kilku pojedynczych scenach faktycznie coś wnoszą a nie jak np. w Czarze ognia atakują tysiącami nitów i stawiają czy to mapowanie tonów telewizora, czy HDR Optimizer Panasonica na straconej pozycji; scena z duchami rodziców i Cedricka w finałowej scenie na cmentarzu to pod tym względem nieporozumienie.

[Obrazek: nSQZDd2.jpg]
Z przyjemnością powtórzyłem sobie Hobbity na zremasterowanych BD, nawet trzecią część odebrałem lepiej niż kiedykolwiek, no ale jednak nie, na każdą scenę która kolorystycznie wygląda lepiej niż w oryginale przypadają co najmniej dwie znacznie gorsze. Są tu nawet, szczególnie w Niezwykłej podróży, ujęcia wręcz ohydne. Nabyłem więc oryginalne (czytaj: zgodne z ich wyglądem gdy wchodziły do kin) wersje kinowe oraz rozszerzone drugiej i trzeciej części. Niepotrzebnie pozbyłem się swego czasu rozszerzonej jedynki i dwójki, ale w przypadku pierwszego filmu to wersja kinowa jest tą lepszą więc przeżyję jeśli nie uda mi się jej już w tej wersji, w polskim wydaniu, zdobyć.
Wersje kinowe LOTR obejrzę po raz pierwszy od ~20 lat.

[Obrazek: Ci6b79f.jpg]
W końcu nadrobiłem brakującą Nienawistną ósemkę, Hot Fuzz i Bezsenność Nolana do której powtórki zbieram się lat. Ostatnio widziałem, po raz pierwszy i ostatni, jeszcze na VHS. Ała!
Bękarty wojny i Interstellar to kolejne pozbycie się UHD i powrót do BD. Oba mają irytująco podniesione czernie, Bękarty dziwny HDR w którym - mimo pozytywnego początkowego wrażenia - coś mi bardzo nie pasuje i zdecydowanie wolę przyjemniejszy, bardziej filmowy obraz na Blu-ray, a w Interstellar nie podoba mi się zmieniona na gorsze kolorystyka (w zasadzie standard u Nolana) i ciaśniejsze kadrowanie scen IMAX.

[Obrazek: 6j3v4I4.jpg]
Molly's Game kupione w ciemno i nie żałuję. Ciekawa historia, doskonała jak zawsze - ekhm, X-Men: Dark Phoenix, ekhm - no, prawie zawsze Chastain i świetne dialogi Sorkina.
W końcu kupiłem również dawno nieoglądaną Magnolię do której z przyjemnością powrócę.
Matriksy na BD kupione raczej, nazwijmy to, kolekcjonersko, ze względów archiwalnych, ale nie będę kłamać: kolorystyka pierwszej części na Blu-ray podoba mi się bardziej niż na UHD.
Wierzę, że Nope na UHD wygląda fantastycznie, ale nie chciało mi się dopłacać - widziałem w kinie, na moim TV Blu-ray wygląda lepiej niż na dużym ekranie; dla mnie wystarczy.
Kiedyś miałem No Country For Old Men i już nie pamiętam czemu się pozbyłem, ale ta decyzja się na mnie zemściła - wydanie australijskie które powinno mieć PL okazało się polskiej wersji nie mieć. Co za burdel jest z tym filmem? Smile

[Obrazek: nuJXLVC.jpg]
Scream (2022) to kolejna nowość, w przypadku której wybrałem BD. Mastering w 2K, zaledwie poprawne zdjęcia i HDR nieprzekraczający 200 nitów - decyzja była prosta.

[Obrazek: 4bZNvoM.jpg]
Czeski Zodiak z PL, kodekiem AVC i dźwiękiem DTS-HD MA zastąpił mi brytyjskie wydanie z VC-1 i zaledwie DD5.1.
Bez przebaczenia - zawierające wypuszczony po cichu remaster - to kolejny downgrade z UHD. Tak, na UHD film wygląda pięknie i lepiej jeśli chodzi o oddanie jakości taśmy 35mm, ale ma jednocześnie totalnie daremny HDR i sceny tak ciemne, że usypiają mi OLEDa. Blu-ray też wygląda pięknie więc i w tym przypadku zostaję przy tej wersji.

Dodatkowo nabyłem i podmieniłem w swoich wydaniach polskie wersje płyt, które dostępne są tylko w zestawie z UHD, a mianowicie Batman Begins i The Prestige. Oba z wyższym bitratem i kodekiem AVC, do tego ten drugi, jak Zodiak powyżej, z DTS-HD MA zamiast DD5.1.
Wersje UHD obu filmów uważam za wyglądające po prostu gorzej, czy to z powodu DNRu jak w Batmanie, czy braku czerni w Prestiżu, czy czasem żenujących wręcz zmian w kolorystyce w obu z nich - umiłowaniw Nolana do POMARAŃCZOWYCH!!! twarzy to coś czego nie pojmuję.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

03-12-2022, 10:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 10:41 przez Mr.Hankey.)
Hmm, dziwna sprawa, nawet do końca nie wiem jak się do tego odnieść. Pamiętam, że jeszcze niedawno byłeś raczej sporym entuzjastą UHD, a tu zwrot o 180 stopni. Chyba pierwszy raz spotykam się z sytuacją, kiedy ktoś masowo wymienia UHD na BD, czego osobiście nie rozumiem i po prostu trochę mnie zatkało. Miałem nawet w planie odnieść się do większości tych zmian, bo mam kompletnie inną opinię, ale jak doszedłem do Matrixa, to jednak stwierdziłem, że szkoda życia.
Oby to była w pełni przemyślana decyzja, z której będziesz zadowolony, chociaż w kościach czuję, że część z tych filmów kupisz jeszcze raz na UHD, ale w końcu każdy swój rozum ma.

EDIT: Jak będziesz oddawał 300 4K to biorę. Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-12-2022, 11:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 11:30 przez Gieferg.)
Cytat:Matriksy na BD kupione raczej, nazwijmy to, kolekcjonersko, ze względów archiwalnych, ale nie będę kłamać: kolorystyka pierwszej części na Blu-ray podoba mi się bardziej niż na UHD.

That's surprising.

Po tym co widziałem na screenach, zdecydowanie bardziej mi podchodzi UHD / remaster BD, oglądałem ostatnio skan 35mm i też mi jakoś bardziej leżał niż to co jest na BD.

Ogólnie to sporo tu niezdecydowania - już wcześniej o ile dobrze pamiętam, jakieś filmy sprzedawałeś, by potem je na nowo kupować. U mnie chyba jedynym filmem, który miałem, następnie zaliczył długą nieobecność w kolekcji, by ostatecznie do niej wrócić był Lost World: Jurassic Park (przy czym sprzedałem DVD, a lata później kupiłem ponownie ale już na BD, więc w sumie wyszedł taki "upgrade z opóźnieniem"). Kilku innych się pozbyłem (Taken 3, Kod Da Vinci, Najemnicy z Dolphem) ale już nie wróciły.

No i nie powiem, żeby to zjawisko z wymienianiem UHD na BD przez jedną z tych paru osób na forum, których zdanie w kwestii obrazu w filmach mnie interesuje, było dla mnie specjalnie motywujące w momencie gdy właśnie zrobiłem pierwszy mały krok w stronę 4K Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-12-2022, 11:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 12:06 przez Mierzwiak.)
@Mr.Hankey

Mam ważenie, że w ogóle nie przeczytałeś a jeśli tak, to nie zrozumiałeś tego co napisałem Smile

Pozbyłem się na UHD tytułów, które mają na tym formacie przeszkadzające mi w seansach wady (jak wcześniej King Konga który jest nieoglądalnym gównem), albo niewiele wnoszą w stosunku do BD / mają wystarczające mi jakościowo Blu-raye.

Żadnego zwrotu o 180 stopni tu nie ma (serio, o co chodzi? wiesz coś czego ja nie wiem?), przecież na zdjęciach są dopiero co kupione na UHD Unbreakable, Scream 2, West Side Story i Top Gun: Maverick.

Co masz na myśli z Matriksem? Wyjaśniłem czemu DOkupiłem je na BD, UHD się nie pozbywam i będę je dalej oglądać, wspomniałem tylko którą kolorystykę uważam za lepszą, to już nie można mieć własnego zdania? Niektórzy na forum mają po dziesięć wydań tego samego filmu a ja nie mogę mieć dwóch? Serio?

Skąd pomysł, że miałbym chcieć sprzedać 300?

To mnie zatkało, że można w tak dziwny, totalnie nieadekwatny do sytuacji sposób zareagować na ledwie kilka zmian na czyjejś półce z filmami.

@Gieferg

UHD z automatu nie leczy raka, warto to sobie uświadomić i nie rzucać się na dokładnie każde wydanie tylko dlatego, że istnieje. W większości przypadków raczej będzie to strzał w dziesiątkę, ale można i wdepnąć w kupę albo przepłacić za ledwie minimalną różnicę w stosunku do BD.

Na poradę w kwestii tego który tytuł warto w tym formacie kupić możesz ode mnie zawsze liczyć (Alien jest jednym z nich, jak niemal każdy kręcony na taśmie klasyk wydany na UHD), podobnie jak na listę tytułów których upgrejdować nie warto.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

03-12-2022, 12:10
Czyli miałeś Interstellar na BD, później kupiłeś wersję 4K UHD na iTunes, później zakup na UHD BD i teraz powrót do BD. I podobnie w kilku innych przypadkach - nie jest łatwo filmom na Twojej półce... Wink

Z tymi zamianami kolekcjonerka -> zwyklak to rozumiem że wychodzi kosztowo na jakiś konkretny plus?
Bękarty już opchnąłeś, czy dopiero będziesz sprzedawał? Jakby co jestem chętny Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-12-2022, 12:21
(03-12-2022, 12:10)misfit napisał(a):  Czyli miałeś Interstellar na BD, później kupiłeś wersję 4K UHD na iTunes, później zakup na UHD BD i teraz powrót do BD. I podobnie w kilku innych przypadkach - nie jest łatwo filmom na Twojej półce... Wink
Moja relacja z Nolanem ogólnie jest bardzo skomplikowana Big Grin

Cytat:Z tymi zamianami kolekcjonerka -> zwyklak to rozumiem że wychodzi kosztowo na jakiś konkretny plus?
Dokładnie. Teraz już tak robić nie będę, uzbroję się w cierpliwość aż pojawi się zwykłe wydanie, choć widzę że np. Arrow wciąż nie wypuściło standardowych edycji Wild Things czy Candymana na UHD.

Cytat:Bękarty już opchnąłeś, czy dopiero będziesz sprzedawał? Jakby co jestem chętny Smile
Za późno Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

03-12-2022, 13:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 13:25 przez Juby.)
Widziałem u Mierzwiaka kilka scen Matrixa na UHD i całkowicie rozumiem jeśli komuś bardziej podoba się kolorystyka z Blu. Na UHD usunęli ten dopasowany do sequeli zielony filtr, ale też nie wszystko się zgadza, czerwone twarze są podbite za bardzo, jakby bohaterowie w zimowy dzień weszli do dobrze ogrzanego pomieszczenia. Myślę że działałbym przy nim suwaczkiem jak przy TDK.

Zmiany z UHD na Blu w ogóle mnie nie dziwią, bo po 1,5 roku obcowania z nowym nośnikiem trudno mi powiedzieć, że ta zmiana była dla mnie przełomowa. Jasne, jakość jest jeszcze lepsza i nowości będę brał  głównie w 4K, ale często różnica obrazu nie jest oszałamiająca/ warta różnicy cenowej, a remastery pozycji katalogowych miewają kontrowersyjne zmiany, często nie do zaakceptowania gdy przyzwyczaiło się do starego wyglądu. No i przypominam fakt - nieskopany/ nieprzestarzały obraz Blu-ray nawet na 65 calach wygląda świetnie. Niedawno powtórzyłem ostatni film Tarantino porzyczony od brata i nie miałem żadnych uwag.

Molly's Game to świetny film! Ale Chastain w X-Men: Apocalypse to ja nie widziałem Tongue

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Strony (60): « Wstecz 1 ... 49 50 51 52 53 ... 60 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku