Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Muzyka filmowa
1 2 3 Dalej »

Muzyka z polskich filmów i seriali

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Muzyka z polskich filmów i seriali
Offline gamertr9
Nowy użytkownik
Liczba postów: 43
Reputacja: 0

21-12-2019, 11:21
Tylko "Szukaj mnie" na tej płycie to nie jest wersja filmowa, więc nawet chyba oryginalna wersja nigdy się nigdzie nie ukazała.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline dima
Nowy użytkownik
Liczba postów: 41

22-12-2019, 10:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2019, 10:43 przez dima.)
(21-12-2019, 11:06)Mister Tadeo napisał(a):  Soundtracki z komedii "Kogel-mogel" i kontynuacji nie wyszły do tej pory na CD i LP. Piosenka z filmu - "Szukaj mnie" (muzyka Seweryn Krajewski) - ukazała się np. na tej składance Edyty Geppert:
https://www.discogs.com/Edyta-Geppert-Nic-Nie-Musz%C4%99-25-Lat/release/8783349
Szukanie w google nie jest aż takie trudne.
Polecam więc stronę discogs.com, która kataloguje wydania muzyki na fizycznych nośnikach.
Jeden "utwór"("Galimatias" - z płyty: "Piosenki filmowe"(1994) - Seweryn Krajewski) chyba wyszedł na np. płycie CD jak już pisałem. Jak też wspominałem nie chodzi mi tutaj o muzykę "tytułową"(piosenki)(jak np.: "Szukaj mnie") tylko o muzykę "sytuacyjną"(jak np.: "Galimatias" - z płyty: "Piosenki filmowe"(1994) - Seweryn Krajewski).
[Nie wiem czy też utwór: "Och, Karol"(z płyty: "Piosenki filmowe"(1994) - Seweryn Krajewski) nie został użyty w którejś części filmów: "Kogel-mogel", a przynajmniej jego część - wiem, że teoretycznie to utwór chyba z innego filmu niż z tych o które mi chodzi("dwa "Kogle-mogle"") - z filmu("Och, Karol") o takim samym tytule jak ten utwór: "Och, Karol"(z płyty: "Piosenki filmowe"(1994) - Seweryn Krajewski)]...
(20-12-2019, 13:39)dima napisał(a):  Chodziło mi tutaj o np. płytę Pana Seweryna Krajewskiego pt.: "Piosenki filmowe"(1994) i np. utwór z tej płyty pt.: "Galimatias" - w kontekście filmów: "Kogel-mogel" i "Galimatias, czyli kogel mogel II" - ten wskazany przeze mnie utwór dotyczy - jest chyba z drugiej części tego filmu - niestety moim zdaniem jest to tylko "jeden motyw; jeden "dźwięk" z tych filmów. Głównie chodzi mi tutaj o muzykę "sytuacyjną" z tych filmów, a nie o muzykę "tytułową" jak np. nią nazywam utwór: "Nie mówmy o zmartwieniach", które są powszechnie znane i dostępne. Czy wie ktoś czy gdziekolwiek(i czy w ogóle) znajduje się gdzieś "cała" i "czysta" muzyka "sytuacyjna"(utwory) z tych dwóch filmów ?

Oczywiście, że szukałem na internecie informacji(nie przez krótki czas) o interesujących mnie tytułach, jednak nie znajdując ich tam, pytam jeszcze np. tutaj na forum, aby może bardziej doświadczeni słuchacze, specjaliści wypowiedzieli się jeżeli chcą czy coś wiedzą w danej sprawie, czy coś słyszeli, pamiętają, że może: "coś gdzieś jest" itp., a ja np. to jakoś przeoczyłem "czy coś" - nie znalazłem z jakiejś przyczyny informacji o czymś. [Gdybym wiedział "coś" to bym chyba o to "coś" nie pytał].

W jaki sposób jest najlepiej wyszukiwać na tej stronie internetowej którą podałeś ? Po tytule danego tytułu filmowego czy serialowego czy jak ? Pewnie na różne sposoby i od różnych stron czy to wpisując autora muzyki czy tytuł np. filmu i jednocześnie próbując, szukając, czytając itp. ? Smile

Pytam, o ile ktoś może i zechce odpowiedzieć na moje pytania.

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,141
Reputacja: 44

22-12-2019, 12:51
(22-12-2019, 10:18)dima napisał(a):  Po tytule danego tytułu filmowego czy serialowego czy jak ?

Właśnie sobie odpowiedziałeś na to pytanie.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,522

16-02-2020, 22:04
Zmarł Jerzy Gruza

Jakiś czas temu skończył się na TVP Kultura film dokumentalny (2012) o reżyserze kultowych seriali. W ostatnim ujęciu Pan Gruza włączył gramofon i puścił doskonale znaną mi z młodych lat piosenkę. Jego filmy / seriale będą (tak jak rzeczony utwór) zawsze w mojej pamięci.

„Na cześć...”
https://www.youtube.com/watch?v=QhIHtkS3dFc

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline dima
Nowy użytkownik

02-07-2020, 06:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2020, 06:03 przez dima.)
Wie ktoś może czy "kiedykolwiek, gdziekolwiek" została "wydana"* muzyka(nawet tylko jej część, a nie całość) z filmu pt.: "Sami swoi" - autorstwa bodajże Pana Wojciecha Kilara ?

* Lub udostępniona w jakikolwiek inny sposób - nie mam tu na myśli ścieżki dźwiękowej "dostępnej bezpośrednio" z filmu.

Odpowiedz
Offline dima
Nowy użytkownik

17-07-2020, 09:49
„Wielki koncert nocy letniej” w TVP2.
Cytat:„Wielki koncert nocy letniej” jest jedynym w swym rodzaju wydarzeniem plenerowym, pozwalającym cieszyć się muzyką z najpiękniejszych polskich filmów i seriali, zagraną na świeżym powietrzu przez orkiestrę symfoniczną.
Źródło informacji i cytatu: https://centruminformacji.tvp.pl/48998356/wielki-koncert-nocy-letniej-w-tvp2.

Inne źródła informacji o "sprawie":
- https://www.tvp.pl/tvp2/aktualnosci/wielkikoncertnocyletniej/48760760,
- https://pl-pl.facebook.com/BadzmyRazem.TVP/videos/754355458725353/.

Odpowiedz
Offline dima
Nowy użytkownik

31-10-2020, 17:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2020, 17:38 przez dima.)
Sensacja. Rewelacja. Muzyka filmowa odnaleziona.
Źródło informacji:
https://gadrecords.pl/wyjatkowe-nagrania-polskiej-muzyki-filmowej-odnalezione/.
=========================================
Muzyka z kultowych filmów i seriali zostanie wydana na płytach! To efekt współpracy CeTA i GAD Records.
Źródło informacji:
https://filmstudioceta.pl/2020/10/muzyka-z-kultowych-filmow-i-seriali-zostanie-wydana-na-plytach-to-efekt-wspolpracy-ceta-i-gad-records/.

Odpowiedz
Offline dima
Nowy użytkownik

12-11-2020, 09:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2020, 12:19 przez dima.)
Taśmowe przygody rodem z Wrocławia.
Źródło informacji:
https://gadrecords.pl/tasmowe-przygody-rodem-z-wroclawia/.

Odpowiedz
Offline piti198
I malkontent IV RP
Liczba postów: 428
Reputacja: 14

21-11-2020, 12:39
Mają wydać muzykę z "4 pancernych...", "Parady Oszustów" i podobno wznowić nakład "07 zgłoś się".

Odpowiedz
Offline Profes
Nowy użytkownik
Liczba postów: 26

21-11-2020, 14:01
(21-11-2020, 12:39)piti198 napisał(a):  Mają wydać muzykę z "4 pancernych...", "Parady Oszustów" i podobno wznowić nakład "07 zgłoś się".
Płyty miały być wysyłane już wczoraj, ale korona wyłączyła dział wysyłek Sad

Moja kolekcja
OLX
Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku