Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Nfsfan83 kolekcja – ostatni bastion DVD

Strony (73): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 73 Dalej »

Opcje tematu
Nfsfan83 kolekcja – ostatni bastion DVD
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

01-08-2019, 22:49
(01-08-2019, 22:46)Mierzwiak napisał(a):  Nie czujecie znużenia tym? Nie odczuwacie deja vu pisząc po raz enty to samo?
To tak jakby ktoś puścił bąka w klasie podstawówki. Zabawa zawsze przednia.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,508
Reputacja: 130

02-08-2019, 09:20
(01-08-2019, 13:43)Nfsfan83 napisał(a):  Od 2007 jak wchodziło HD to, co z tego, że masz pełno HD kanałów jak na większości kupa gówna.
Ale co ma wspólnego wartość artystyczna filmu z jego rozdzielczością na konkretnym nośniku fizycznym? Przeglądając ten wątek mam niestety nieodparte wrażenie, że kino lat 80' i 90' jest zawsze OK (bo wydawane było na VHS DVD), a wszystko co potem to szmira. Tymczasem te "klasyki" z epoki VHSu można teraz znaleźć również na BD. I wyglądają dużo lepiej niż na DVD. Gdybyś porównał chociażby wspomniane przeze mnie wcześniej War Games, zobaczyłbyś ile tracisz trzymając się na siłę starego nośnika. A War Games nie jest jakoś szczególnie dobrze wydane na BD. Nie zmienia to jednak faktu, że wygrywa jakością z DVD. Masz tu porównanie z  caps-a-holic.

(01-08-2019, 13:43)Nfsfan83 napisał(a):  Ja chyba w duszy jestem "analogowy"
To czemu nie trzymasz się VHS lub LaserDisc (wiem drogo, ale to jakość bardzo zbliżona do DVD i wydania piękne od strony poligraficznej)? To są formaty analogowe. DVD nie jest. DVD ze swoimi ograniczeniami jest zdecydowanie dalej od "analogu" niż BD. Na BD jesteś w stanie przy odpowiednim transferze pokazać ziarno tradycyjnej kliszy filmowej, na DVD - szczerze wątpię. DVD to pewnie może zbliżyć się do analogu jak wypuścisz z niego sygnał nie po HDMI, a po kompozycie. Wtedy to rzeczywiście będzie "analog". Wink

(01-08-2019, 13:43)Nfsfan83 napisał(a):  Mad Max 4 (...) odnośnie kolorystyki, musiałem zjechać nasycenie do 40% bo jak dla mnie przejaskrawione za bardzo.
Czytam i oczom własnym nie wierzę. Ten film jest bardzo dobrze wydany na BD. Kolory w żaden sposób nie przejaskrawione. Zastanawiam się, jakie Ty masz nastawy w swoim TV, że musiałeś zjechać z nasyceniem o 40%? Uprzedzam Twoją standardową reakcję, że kiedyś TV to były dobre, a teraz to badziew. Ja oglądam filmy na plazmie Panasonica, ostatniej generacji (ST60) - czyli 6-letnim sprzęcie. Nie jest fachowo skalibrowana, a jedynie pracuje w trybie "filmowym", z korekcjami jasności i kontrastu zrobionymi z pomocą plansz testowych. Ten Mad Max wygląda świetnie. Niczego nie trzeba regulować. Żadnego przejaskrawienia. Zgaduję, że masz jakieś kompletnie udziwnione nastawy w tym swoim TV (zrobione po to, żeby większość z tych DVD co zakupiłeś w ogóle dało się obejrzeć) i przy nich te 4,3GB ripy BD, co testowałeś, wyglądają fatalnie. A wyglądają tak nie dla tego, że są kiepskie, tylko nastawy Twojego TV są bez sensu do materiału z prawidłowymi "kolorkami", jak na BD.

(01-08-2019, 13:43)Nfsfan83 napisał(a):  ciekawe czy byś wyśmiewał VHS jakby było popularne D-VHS
Tylko, że DVHS był cyfrowy Kodowanie w MPEG2 z bardzo sensownym bitrate. 1080i. DVHS miał jakościowo dużo więcej wspólnego z BD niż z DVD.

(01-08-2019, 18:57)Nfsfan83 napisał(a):  Double Impact 1991 wydanie UK widescreen lub Second Sight jak masz biorę od razu!!! DVD oczywiście
Serio? Ty chyba bronisz się przed tym BD na siłę - żeby być "oryginalnym".

(01-08-2019, 21:09)Nfsfan83 napisał(a):  Jakie ceny Rambo:
Tutaj to nawet nie wiem czy śmiać się, czy płakać. Te ceny są absurdalne. Nawet jeżeli realnie to wszystko sprzeda się za 50% niższe kwoty. Ja za trylogie Rambo na BD, w zbiorczym wydaniu zapłaciłem w zeszłym roku niespełna 11euro. QDVD w digipacku zalegają gdzieś w jakimś kartonie, razem z wieloma innymi DVD. Twój wątek zainspirował mnie do przejrzenia tego wszystkiego. Mam też gdzieś oryginalne VHSy (Hi-FI stereo) z Predatorami, Terminatorami, itp... Kto wie może to teraz "bezcenne" wydania. Patrząc na ceny tych Rambo, to może się nieźle obłowię...

Nfsfan83 o wolfmanie:
(01-08-2019, 17:48)Nfsfan83 napisał(a):  No Ty jesteś handlarz to wiadomo,
Żart roku.

Twój wątek oprócz zdarzających się często przypomnień całkiem udanych produkcji z epoki VHSu, po które warto sięgnąć ponownie (na BD oczywiście), dostarcza sporą dawkę humoru. Także dzięki Nfsfan83 (bez podtekstów i złośliwości). Keep up the good job.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

02-08-2019, 09:30
(01-08-2019, 22:46)Mierzwiak napisał(a):  Nie czujecie znużenia tym? Nie odczuwacie deja vu pisząc po raz enty to samo? Smile

Myślę, że powtarzające się poruszenie w tym temacie wynika po prostu z absurdu na niespotykaną skalę, jakim jest podejście właściciela wątku. To tak, jakby ktoś ciągle jeździł maluchem, bo chce czuć klimat dawnych lat. I nie ważne, że ma do przejechania trasę 150 km w upalny dzień, którą mógły pokonać w max. 1,5h po autostradzie, z włączoną klimatyzacją, w wygodnym fotelu kierowcy. Na upartego będzie jechał max. 90km/h z otwartymi oknami, żeby się nie roztopić, bo nowsze, lepsze, wygodniejsze rozwiązania są zue. Tongue

@sebas
Podeślij fotki co masz związane z Terminatorem i Batmanem, może od ciebie odkupię jeśli nie dowalisz absurdalnych cen jak ci od Rambów na allegro. Wink

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,582
Reputacja: 40

02-08-2019, 13:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 13:02 przez Nfsfan83.)
Mierzwiak - Ty zawsze masz jakiś problem, ja tylko wrzucam swoje nabytki nowe, a że ktoś coś powie, nie sposób nie odpowiedzieć.

Sebas - dużo piszesz, nie szkoda Ci marnować czasu na mnie, to muszę odpisać:

1. War Game DVD nie jest bardzo dobry transfer ale bywały gorsze, ale nie jest to dla mnie super ważny film ale chciałem go mieć w kolekcji. NTSC nie mam możliwości zdobyć wydania (anamorficzne lepsza jakość)

2. Rambo mam 1 - 3 w Digipakach od QDVD

3. Mad Max 4 jest robiony pod nowe trendy kolorystyczne ( w tym przypadku za dużo orange) jak mam normalnie nasycenie 50 to zjechałem na 40.

Porównanie tereny piaskowe:

[Obrazek: c_preview.php?s=117396&go=0&...mp;amp;y=0]

vs np Max 3

[Obrazek: c_preview.php?s=22586&go=0&a...mp;amp;y=0]

4. Nie oglądam 4,3 GB BDRipów oglądam swoje DVDRip-y

5. Faktycznie, mój błąd DHS to bardziej cyfrowe kodowanie.

6. Wolfman oprócz swojej kolekcji, dużo sprzedaje, więc chyba napisałem prawdę.

I wątek odnośnie czasów SD do HD - chętnie bym zobaczył w TVP, Polsat czy TVN takie filmy jak - Misja, Ptasiek, Wybrzeże Moskitów, 1942: Odkrycie raju, Greystoke - w dobrych starych tłumaczeniach, albo i tutaj Was zaskoczę - filmy Petera Greenway-a ( które znam to: Wyliczanka 1988, Zet i dwa zera 1985, Kontrakt rysownika 1982, Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek 1989, 8 i pół kobiety 1999 ) oglądałem te filmy chyba czy na Ale Kino czy na CBS Europa. Oprócz TVP Kultura nie znajdziesz nigdzie takich filmów, oprócz DVD, BD i w sieci.

Juby moja rodzina miała Malucha 13 lat - świetne autko miejskie i do krótkich wycieczek Smile

Jeszcze jedna rzecz:

https://www.oldies.com/product-view/42405G.html

I tam pisze, że to jest DVD R - film na żądanie Big Grin legalne piractwo, mega głupota nie mogą chociaż wytłoczyć 1000 sztuk

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-08-2019, 13:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 13:09 przez Gieferg.)
Cytat:. Mad Max 4 jest robiony pod nowe trendy kolorystyczne ( w tym przypadku za dużo orange)

Aha. Ok.

A co powiesz w takim razie o tym:
https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=2447&d2=2448&s1=22629&s2=22579&i=3&l=0

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

02-08-2019, 13:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 13:12 przez Nfsfan83.)
A czułem, że ktoś da ten przykład - tutaj wolę wersje DVD. Każdy film traktuje inaczej. Sam pisałeś na forum chyba dvd kolekcjoner coś o tym Max 2 ze też nie bardzo Ci się podoba, chyba, że może to ktoś inny.

https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=72768&page=22

tak, tak wiem, Gieferg Ty sobie to zmienisz w tv, luzik.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-08-2019, 13:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 13:12 przez Gieferg.)
No i jak jasno widać na tym przykładzie dla ciebie ZAWSZE lepsze są kolory DVD, nieważne jakie są - jak wydanie DVD zjeżdża w pomarańczowe a BD nie - DVD jest lepsze, jak wprost przeciwnie - DVD też jest lepsze. Był na to jeszcze jeden przykład ze screenshotami, ale nie będę szukał - szkoda czasu.

Blu-ray jest dla ciebie złem niejako z definicji, żadna logika za tym nie stoi. To jest po prostu chore Smile

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

02-08-2019, 13:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 13:23 przez Nfsfan83.)
Nie zawsze - Last Action Hero albo Death Becomes Her - BD wydanie dużo lepsze, Wersje DVD za dużo czerwieni.

Ps. Jak dać linka, w mój profil czy syngatura, aby pokazywał się pod moim postami u Gieferga to:

FORUM O FILMACH I LEKTORACH ERY VHS
UWAGA: Niski próg tolerancji na głupotę.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,312
Reputacja: 150

02-08-2019, 13:33
(01-08-2019, 13:43)Nfsfan83 napisał(a):  Ja chyba w duszy jestem "analogowy" najbardziej lubię i miło wspominam czasy telewizji SD. Od 2007 jak wchodziło HD to, co z tego, że masz pełno HD kanałów jak na większości kupa gówna.

A co robisz jeśli jakiś film, który chcesz mieć, nie wyszedł na DVD tylko na blu? Smile

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,508
Reputacja: 130

02-08-2019, 13:37
(02-08-2019, 13:33)Mefisto napisał(a):  A co robisz jeśli jakiś film, który chcesz mieć, nie wyszedł na DVD tylko na blu?  
Szach-mat.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (73): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 73 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku