Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

16-08-2024, 19:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 19:37 przez Gieferg.)
Wrażenia dość mieszane. Z jednej strony film wizualnie nieźle się komponuje z jedynką, na pewno dużo lepiej niż Promek i Covenant, ma niezły klimat, a młodociana ekipa w sumie nie przeszkadza podobnie jak fakt, że roi się tu od nawiązń do dosłownie wszystkich poprzednich filmów serii (i widać, że prequele są nadal kanoniczne). Z drugiej strony jednak - w pewnym momencie nawiązania robią się naprawdę męczące, a końcówka jest ogólnie beznadziejna (i też w całości zrobiona z nawiązań nie dość, że kalkuje jedynkę to jeszcze finał Resurrection z kolejną wariacją na temat newborna tylko jeszcze gorszą niż tam.

- zrobiony z CGI Ian Holm jak na czasy AI i deepfake'ów przeważnie wygląda marnie
- każdy facet, który nie jest czarnoskóry jest tu generalnie bezużyteczny.
- w przypadku obcych za bardzo jak na mój gust eksponowano srebrno-metaliczne zęby (w jedynce niby też takie były, ale tam mi jakoś nie przeszkadzały i aż tak nie waliło to po oczach). Ogólnie mieszane uczucia co do wyglądu ksenomorfów, bo były ujęcia niezłe, a były i takie, które mi się nie podobały.

W pewnym momencie myślałem, że dam nawet 8/10, ale finał zweryfikował kwestię oceny dość drastycznie, ostatecznie coś w okolicach 6/10. Wciąż w tyle za tetralogią i gdzies tak w okolicach prequeli Scotta. Z kina wyszedłem rozczarowany głównie przez to, jak się ten film paskudnie w końcówce wywalił na twarz. Na półce pewnie stanie tak czy inaczej, ale nie mam specjalnego ciśnienia.

Cytat:Pomimo kilku problemów i mniejszych zgrzytów, to najlepszy film z Ksenomorfem powstały w XXI wieku.

Może i tak, ale to tak naprawdę żaden komplement.
I w sumie jest to mniej więcej taki film jakiego się spodziewałem po pierwszych newsach o tym, że Ridley robi kolejnego obcego (który wyewoluował i ostatecznie stał się Prometeuszem).

PS. Dźwięk w Imaxie to jakiś koszmar, nie byłem w stanie tego wytrzymać i 90% seansu siedziałem z prowizorycznymi zatyczkami w uszach,. Byłem tam, bo akurat miałem vouchery, ale więcej mnie tam nie zobaczą (choć wizualnie wrażenia spoko). Ostatnio odwiedzałem Imaxa w 2011 roku, wtedy dźwięk był w porządku.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

16-08-2024, 20:19
(16-08-2024, 19:37)Gieferg napisał(a):  Dźwięk w Imaxie to jakiś koszmar
O, to mnie zmartwiłeś, bo oczywiście idę do IMAXa. Co konkretnie było nie tak? Za głośno?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

16-08-2024, 20:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 20:39 przez Gieferg.)
Zdecydowanie za głośno, nawet przy spokojnych scenach dialogowych mnie to wkurzało, a w scenach akcji czułem drgania w klatce piersiowej jakbym był na koncercie blisko głośników, dla mnie to przesada.
Byłem w katowickim jakby co. Nie wiem czy to normalne i często tam tak jest, bo byłem dopiero drugi raz po 13 latach przerwy (i pewnie ostatni), no ale jak przed filmem się chwalą że mają "Earth shattering sound" to widać zobowiązuje.

No ale może to subiektywna kwestia i komu innemu, bardziej przyzwyczajonemu nie będzie przeszkadzać.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

17-08-2024, 08:02
Ok, bałem się, że coś jest nie tak z dźwiękiem w kopiach IMAXowych. Idę w Krakowie, ale najwyżej zaopatrzę się w zatyczki do uszu. Dzięki.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

17-08-2024, 08:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2024, 08:28 przez ILSA FAUST.)
(16-08-2024, 19:37)Gieferg napisał(a):  młodociana ekipa w sumie nie przeszkadza podobnie jak fakt, że roi się tu od nawiązń do dosłownie wszystkich poprzednich filmów serii (i widać, że prequele są nadal kanoniczne). Z drugiej strony jednak - w pewnym momencie nawiązania robią się naprawdę męczące, a końcówka jest ogólnie beznadziejna

Misja Alien Romulus ma 2 dyrektywy do wykonania:
(1) Przyciągnąć młode pokolenie w każdym zakątku Planety Ziemia, dlatego mamy multi-rasowy skład załogi (Rain, Kay, Navarro, Andy, Bjorn, Tyler). Młode pokolenie dostało przegląd wszystkich części ALIEN 1-6 tak aby się wkręcić w klimat - co podziałało, bo teraz właśnie dopiero wiele z młodych osób sięgnie po starsze pozycje oraz buty Reebok - sneakersy załogi młodocianych. Byłem w kinie z przedstawicielką pokolenia Z i jest entuzjastyczna decyzja, że będzie exploracja franczyzy, ale dla nie niej to Ripley będzie kopią Rain i w każdej kolejnej części będzie szukać linków do Alien Romulus. O zobacz, ci skazańcy w Alien 3 wyglądają zupełnie jak Navarro, ty gostka wessało w Alien 4 tak samo jak to Rain zrobiła, he, ta Ripley w Alien 1 włazi do ubranka zupełnie jak Rain, o ten typ inżynier z Alien 5 podobny do tego newborna co Key poroniła, a teraz już wiem gdzie się podziały te małe skurwiele z szuflady Davia z Alien 6. Szklanka jest to połowy pełna a nie pusta - zmieńcie myślenie o 180 stopni, jak wyginiemy wszyscy to kto będzie leciał na kolejne misje?
(2) Zaspokoić stare pokolenie - lub jak mawiał pewien minister spraw zagranicznych pewnego kraju - "zrobić laskę" (cytat) - co też się udało, bo jak się skupisz na bliskim spotkaniu z pasem asteroidów to nawet nie zauważysz, że Rain jest już w kombinezonie. Co ma być w samych majtkach w przestrzeni kosmicznej jak Sandra Bullock w Grawitacji Smile. To była ostatnia próba, szansa aby franczyza Alien przetrwała, dlatego anale z Disneja policzyli biznes plan na 80 mln zielonych, w ostatniej chwili jak dziadek Scott został zaspokojony (de facto Alien Romulus domyka także jego bestiariusz z inżynierami na czele) to poszła decyzja, że zanim film wyląduje na Hulu to będzie szansa w kinach, tylko dlatego, że Predator Prey okazał się materiałem kinowym a nie czystko streamingowym (na 4KUHD film prezentuje się znakomicie). Zawsze jest korporacja Weyland-Yutani (Disney-FOX) i ktoś popełnił błąd i teram mamy najlepszy film od czasu Aliens i franczyza dostała nowe życie, tak jak Predator, pewnie będzie też AvP3 w konwencji taniego kina klasy B, co ma szansę zarobku dosyć sporą.

Ktoś dostał premię w Disney i pije teraz szampana, dzieciaki w telefonach walczą z facehuggerami, każdy, dosłownie każdy na Planecie Ziemia mówi o inwazji Obcych w kinach i ogląda się na boki czy nie wskoczy na twarz jakieś paskudztwo, a jak już wskoczy to trzeba to jakoś przetrwać dopóki nie opadnie samo Smile
Dawno wszyscy zapomnieli o końcówce filmu oraz o pewnych nieścisłościach, które wiecie doskonale, że to filmy w latach 80-90 mają najwięcej błędów, wpadek, etc. Cała zabawa polega na tym aby dojrzeć szklankę do połowy pełną a nie pustą po tym wszystkim.

(16-08-2024, 19:37)Gieferg napisał(a):  W pewnym momencie myślałem, że dam nawet 8/10, ale finał zweryfikował kwestię oceny

Też tak miałem, po seansie 8/10 potem całą noc nie spałem i Winonę Forever Ryder przepraszałem na kolach, po czym rano dałem 9/10:
(1) Aliens (Bishop)
(2) Alien (Ash)
(3) Alien 1.5. Romulus (Andy)
(4) Alien 4 (Call)
(5) Alien 3 (Bishop)
(6) Alien Coventant (Walter/Dawid)
(7) Alien Prometheus (Dawid)
(8) AvP 1 (Bishop)
(9) AvP 2 (Nobody?)

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-08-2024, 08:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2024, 08:36 przez Gieferg.)
Cytat:Dawno wszyscy zapomnieli o końcówce filmu

Finał kładzie cały film i o tym się nie da zapomnieć.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

17-08-2024, 09:10
Niech zgadnę: będziesz nam o tym przypominać przez najbliższą dekadę?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-08-2024, 10:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2024, 10:08 przez Gieferg.)
Do końca świata i tydzień dłużej.

Wyjątkowo mi działa na nerwy gdy ktoś w taki sposób kaleczy moją ulubioną filmową serię, zwłaszcza gdy przez sporą część filmu było na tyle dobrze, że zdążyłem już pomyśleć, że to najlepszy Alien od czasu, gdy trzydzieści lat temu zostałem fanem. A tu nagle kop w jaja na do widzenia i z kina wychodzę skrzywiony i zniesmaczony jakbym właśnie wdepnął w gówno.
Może powtórka wejdzie lepiej, gdy się już na to psychicznie przygotuję.

W sumie to trzeba było Scotta trzymać od tego z daleka, wtręty z prequeli były kompletnie zbyteczne.

Odpowiedz
Offline Ananas84pl
Użytkownik
Liczba postów: 138
Reputacja: 3

17-08-2024, 13:20
(16-08-2024, 19:37)Gieferg napisał(a):  PS. Dźwięk w Imaxie to jakiś koszmar, nie byłem w stanie tego wytrzymać i 90% seansu siedziałem z prowizorycznymi zatyczkami w uszach,. Byłem tam, bo akurat miałem vouchery, ale więcej mnie tam nie zobaczą (choć wizualnie wrażenia spoko). Ostatnio odwiedzałem Imaxa w 2011 roku, wtedy dźwięk był w porządku.

Ja byłem w Multikinie i moje wrażenia odnośnie dźwięku były bardzo podobne do twoich. Za bardzo podbity dźwięk do granic irytacji. Więc może to nie tylko IMAX.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

17-08-2024, 14:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2024, 14:39 przez JVC 4K.)
Poziom głośności filmu ustala dystrybutor, gotowy plik lub dysk twardy z filmem który trafia już do kin na serwery to gotowy produkt tylko do włączenia play dla kinooperatora, same kina nie mogą regulować głośności materiału który ustala twórca widocznie ten film ma być grany z takim poziomem decybeli a nie innym tak był penie opracowywany w studiu filmowym na etapie post-produkcji, w grudniu jak wyjdzie na Blu-ray 4K to będzie można sobie go ściszyć.

Też miałem wrażenie że podczas startu statku Corbelan z koloni górniczej to rozsadzi te biedne głośniki bo tak charczały to było już daleko przy przesterze, byłem 2 razy póki co więc mam porównanie w 4DX była głośność nieprzyjemna i tak samo w Heliosie.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku