Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Odtwarzacz 4K + monitor

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Odtwarzacz 4K + monitor
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,885
Reputacja: 778

11 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 godzin(y) temu przez misfit.)
(Wczoraj, 16:21)Imirith napisał(a):  Stanęło na tym, że podmieniłem firmware desktopowej nagrywarki LG. Teraz czyta płyty UHD. Uruchomienie filmu trwa dobre 2 minuty mielenia płyty w napędzie, film odtwarzany jest płynnie, ale jakiekolwiek przewijanie mija się z celem, bo znowu trzeba niemiłosiernie długo czekać - czasami bez skutku, bo odtwarzacz nagle pokazuje pełen pasek progresu, jakby przewinęło film do końca. Może to kwestia tej konkretnej płyty? Póki co mam tylko jeden film w 4K do sprawdzenia - Blade Runner 2049.

Nie jest to normalne, uruchomienie filmu powinno trwać nie wiem... max. kilkanaście sekund, a przewijanie to ułamek sekundy - no może ciut więcej jeśli odbywa się zmiana warstwy.
Aczkolwiek zdarzają się płyty z którymi dany napęd może mieć problemy z odczytem, może akurat taka ci się trafiła. Ten Twój napęd jak rozumiem też ma już swoje lata, więc to też należy brać pod uwagę, że takich przypadków może być więcej. Spróbuj wykonać w makemkv kopię tej płyty i będziesz wiedział na czym stoisz - jak się uda zrobić bez żadnych problemów (dla BD-100 cały proces powinien trwać około godziny) to trzeba szukać innej przyczyny.

Jest jeszcze jedna kwestia, nie wiem jaki firmware wgrywałeś, ale te do BH16NS55 mają sleep buga, czyli gdy zostawisz płytę w napędzie na dłuższy czas, przechodzi ona w tryb uśpienia i wtedy napęd już jej nie odczyta - w takiej sytuacji należy otworzyć i ponownie zamknąć tackę z płytą, a w niektórych przypadkach wymagany jest restart komputera.
Dlatego ja właśnie robiłem crossflash do WH16NS60 i na tym firmware nie ma sleep buga.

Możesz też się pobawić wersją trial PlayerFab, aczkolwiek na moim kompie nie jestem w stanie na nim uzyskać HDR, za każdym razem robi mi (słabą) konwersję do SDR.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,641
Reputacja: 145

11 godzin(y) temu
(Wczoraj, 16:21)Imirith napisał(a):  Może bezpośrednio z dysku SSD będzie bardziej responsywnie reagował na uruchomienie i przewijanie.
Nie może, tylko na pewno. Wiele osób na tym forum właśnie tak ogląda UHD - z pełnej kopii zapasowej.

(Wczoraj, 16:21)Imirith napisał(a):  Tylko teraz się zastanawiam, jaka technicznie jest różnica, by bawić się w to samemu, zamiast po prostu ściągnąć gotowy rip z internetu - z założeniem, że i tak mam oryginalną płytę z filmem.
Może dlatego, że gotowy "rip" będzie się ściągał dłużej z torrentów niż zgrywał z płyty, a finalnie i tak nie masz gwarancji, że jest kopią 1:1 w kwestii obrazu i dźwięku?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Etharr
Nowy użytkownik
Liczba postów: 27
Reputacja: 0

11 godzin(y) temu
(Wczoraj, 16:21)Imirith napisał(a):  Odpaliłem teraz ripowanie tego wydania BR 2049. Może bezpośrednio z dysku SSD będzie bardziej responsywnie reagował na uruchomienie i przewijanie. Tylko teraz się zastanawiam, jaka technicznie jest różnica, by bawić się w to samemu, zamiast po prostu ściągnąć gotowy rip z internetu - z założeniem, że i tak mam oryginalną płytę z filmem.
Niektórzy, w tym ja, ripują wszystkie swoje dyski i wrzucają na NASa, a potem oglądają na dowolnym urządzeniu za pośrednictwem Plex/Emby/Jellyfin.
A dyski traktowane są jako kopia zapasowa.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

11 godzin(y) temu
( 11 godzin(y) temu)sebas napisał(a):  Może dlatego, że gotowy "rip" będzie się ściągał dłużej z torrentów niż zgrywał z płyty

Tzn. zależy jakiej prędkości ktoś ma net i z czego korzysta (z torrentów ostatnio korzystałem z kilkanaście lat temu) - u mnie pobieranie 90GB na światłowodzie do 1 Gb/s trwa kilkanaście minut, czyli tak z 5 razy szybciej niż wykonanie kopii płyty na LG i 7 razy szybciej niż na Pioneerze.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

9 godzin(y) temu
( 11 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  u mnie pobieranie 90GB na światłowodzie do 1 Gb/s trwa kilkanaście minut, czyli tak z 5 razy szybciej niż wykonanie kopii płyty na LG i 7 razy szybciej niż na Pioneerze.
Ale to by znaczyło, że dany tytuł ktoś Ci właśnie udostępnia i dysponuje stosownie szybkim uplinkiem. Nie wiem jak to w dzisiejszych czasach wygląda, ale skoro serwisy streamingowe potrafią ograniczyć pasmo i serwować jakość rodem z SD, przy abonamencie na 4K i łączu o parametrach pobierania z nawiązką to gwarantującym, to jakieś tam torrenty (czy co tam teraz jest na topie) raczej nie są tutaj gwarantem szybkości pobierania.

Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 700
Reputacja: 26

9 godzin(y) temu
Teraz się pobiera z warezow a nie z torentow

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

9 godzin(y) temu
( 9 godzin(y) temu)sebas napisał(a):  Ale to by znaczyło, że dany tytuł ktoś Ci właśnie udostępnia i dysponuje stosownie szybkim uplinkiem.

Tak.
Nie wdając się w szczegóły, istnieją możliwości, że można pobrać kopię posiadanego filmu ze średnią prędkością 1 Gb/s i zapewne też dużo wyższą.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

9 godzin(y) temu
( 9 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Nie wdając się w szczegóły, istnieją możliwości, że można pobrać kopię posiadanego filmu ze średnią prędkością 1 Gb/s i zapewne też dużo wyższą.
Ale nie mówimy o Kaleidescape?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

8 godzin(y) temu
Nie. Usługa, z której czasem korzystam kosztuje mnie niecałe 10 zł miesięcznie.

Skoro o Kaleidescape mowa, od niedawna oferują też filmy 4K z chromą 4:4:4. Lepiej nie pytajcie o ceny urządzenia, itd. Wink

https://www.kaleidescape.com/strato-k-movie-player/

[Obrazek: FgnDJ5C.png]

Odpowiedz
Offline Imirith
Nowy użytkownik
Liczba postów: 11
Reputacja: 0

8 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 7 godzin(y) temu przez Imirith.)
Chyba jednak coś nie tak z płytą. Napęd przez te wszystkie lata odtwarzał standardowe blu-ray bez problemu. Blade Runnera 2049 mam w wydaniu w steelbooku blu-ray + UHD, kupiony jakoś w 2020. Do tej pory tej płyty z wersją 4K nawet nie wyciągałem z pudełka, może chyba tylko raz, kiedy przekonałem się, że nagrywarka jej nie wykryje. Na płycie żadnej ryski, nic.

[Obrazek: fe621aa6151de.jpg]

Po weekendzie dojdą dwie części Diuny, Top Gun Maverick i D&D Honor Among Thieves, to będzie więcej materiału do przetestowania. Eh, zachciało mi się wyższej jakości na fizycznym nośniku...

Film mimo to działa z dysku "prawie" od początku do końca.

[Obrazek: f5c416c00fd78.jpg]

Prawie, gdyż nie ma logo wytwórni, planszy z napisami, która wprowadza do historii. Zaczyna się od ujęcia otwierającego się oka zaraz po intrze. Może coś źle zaznaczyłem przy zgrywaniu angielskiego audio i polskich napisów:

[Obrazek: df809470fa9f8.jpg]

Jakieś rady, jak rozpoznać, który "tytuł" na płycie zgrywać? Na pierwszy rzut oka nie wydają się niczym różnić.

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku