05-08-2026, 15:50
(05-08-2026, 15:14)Imirith napisał(a): Nagrywarkę kupiłem bodajże w 2019 albo 2020 roku. Mam dwupłytowe wydanie Bladerunner 2049 w steelbooku, bo różnica cenowa między bluray a UHD była marginalna. Próbowałem kiedyś odtworzyć tę płytę 4K, ale nie działała.
Normalna sprawa na oryginalnym firmware, ale Twój napęd na MT1959 raczej na 100% jest w stanie odczytywać płyty UHD po podmiance firmware. Też mam LG BH16NS55 zcrosfflashowany w 2017 roku do WH16NS60 i po tej procedurze czyta płyty UHD w makemkv.
Możesz popytać w poniższym temacie na jaki dokładnie firmware się przerzucić z Twojego obecnego oryginalnego 1.03.
https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=19634
(05-08-2026, 15:14)Imirith napisał(a): Ciekawy trick z tym MakeMKV. W teorii jakbym kupił nowy napęd chociażby ten zewnętrzny, to mógłbym oglądać filmy w 4K i z HDR bez większego kombinowania?
W ustawieniach ekranu w Windowsie włączasz HDR. W MPC-HC z rendererem madVR w ustawieniach hdr wybierasz opcję "passthrough HDR to display" i powinno śmigać, o ile nie masz jakiegoś zabytkowego kompa. Nie wiem tylko czy w Windowsie 11 da się uzyskać DV w profilu 7 używanym na płytach, nie interesuję się tym zbytnio.
Cytat:Polecany przez wszystkich Panasonic DP-UB820 dostępny jest może tylko w jednym sklepie za 2200. Na stronie producenta można się zapisać na listę oczekujących, tam w teorii nawet taniej, bo 1899 zł. Jak sprwadzałem tańsze modele Panasonica czy Sony, to chyba nie obsługują Dolby Vision.
Jeszcze jest UB450 z DV, na innym procesorze niż UB820 i UB9000, wybrakowany z kilku ciekawych funkcji, ale to też sprzęt godny zastanowienia. I dzięki modyfikacji od prodarka można też na nim uzyskać m.in. możliwość wczytywania napisów zewnętrznych srt z usb.