Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD

Strony (64): « Wstecz 1 ... 54 55 56 57 58 ... 64 Dalej »

Opcje tematu
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,015
Reputacja: 74

25-07-2024, 18:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2024, 19:00 przez pearlzfan.)
Dzięki!

Dzisiaj przyszła nowa zabawka, więc będzie 2w1 - wrażenia z testu Atmosa i wiatraków Big Grin

Na pierwszy ogień Atmos (wszystkie testy z płyt UHD).

Matrix - scena ze śmigłowcem. O JA PIERDOLE! Zrobił na mnie największe wrażenie. To jak słychać ten śmigłowiec, to soczyste "wuf, wuf, wuf" nad głową, nie da się wyrazić słowami! FENOMENALNY efekt! Chyba w weekend będzie rewatch Smile

Blade Runner - otwarcie z ujęciem na budynki Tyrella i przelatujące pojazdy. Zdecydowanie wyżej było je słychać.

Blade Runner 2049 - także scena otwarcia i lądowanie K na farmie. Bardzo wyraźnie słychać pojazd K nad głową w kilku ujęciach. Podobnie jest z dronem.

Mad Mad Fury Road - także otwarcie - ogólnie miks jest świetny. Głosy w głowie Maxa dobiegają z każdej strony, ale podsufitowe kolumny aż tak się nie odznaczają, jak w przypadku wcześniej wymienionych.

Kong Wyspa czaszki - scena, kiedy eskadra śmigłowców spotyka Konga. Podobnie jak Matriksie, świetnie słychać wirniki helikopterów nad głową (w zależności od sceny oczywiście).

SW The Force Awakens - scena ucieczki Ray i Finna Sokołem Millennium. Generalnie najwieksze rozczarowanie. Ewidentnie całość brzmi ciszej niż poprzednie ścieżki. Coś tam czasem przelci z lewej do prawej, ale góry prawie nie ma.

Muszę sprawdzić jeszcze Mavericka Smile

Jakieś inne sugestie? Smile

A teraz punkt drugi - wiatraczki Big Grin

Czytałem rozmowę w wątku "Dźwięk przestrzenny" i zdecydowałem się na overkill. Zamówiłem z Amazona PL AC Infinity T10 z linku podrzuconego przez pmmazz i muszę przyznać, że jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony.
Prezentuje się to całkiem pro, jest ciężkie a postawione na ampli pasuje idealnie (mam wrażenie, że jest zrobiony pod Marantza - zaokrąglenia boków prawie idealnie pokrywają się właśnie z tym ampli).

Konfiguracja i podłączenie jest proste jak budowa cepa - stawiasz na ampli, podłączasz do napięcia (w opakowaniu była przejściówka na europejskie gniazdko) i działa od razu.

Wczoraj zrobiłem test grzania się ampli przy otwartej szafce i po ok 20-25min słuchania muzyki na -24dB termometr pokazywał mi 40,5 st C.

Dzisiaj AC Infinity ustawiłem, żeby włączał się przy 25 st a siłę wentylatorów ustawiłem na 2 (w skali 0-6). Ta sama głośność -24 dB. Stereo na wszystkie kolumny.
AC na początku zmierzył temperaturę ampli, która wynosiła 24 st, czyli w okolicy pokojowej. Po ok 30 min, temp podskoczyła o 1 i AC się włączył. Po 2h słuchania temp dobiła do 30 st i tak już sobie stoi od kolejnych 2h. Czyli przez 4,5h słuchania naprawdę głośno ampli ma stabilną temp 30 stopni. Całkiem nieźle, biorąc pod uwagę, że bez chłodzenia po 25 min było już 40 (i nie chcę wiedzieć ile by było po 2h o_O).
Podbiłem moc wentylatorków na 3 i po ok 35 min temp spadła do 29, więc te 2-3 wydaje się idealnym optimum.

Wentylatorków ustawionych na moc 2-3 nie słychać w ogóle podczas słuchania czy oglądania filmów (jak jest grube łubudubu, bo w scenach z dialogami jeszcze będę sprawdzał Smile ).

Mały minus, to kwestia wyłączania się AC z automatu. Trzeba ustawić temp graniczną na 1-2 st wyższą niż pokojowa, bo inaczej będzie chodził cały czas (albo wyłączy się za kilka godzin, jak schłodzi ampli do temp poniżej granicznej), ja ustawiłem 25 i po wyłączeniu ampli po 1h AC nadal działał.

Czy warto wydać prawie 1k plnów na 3 programowalne wiatraczki w ładnej obudowie? Jak masz wolną kasę, to tak. Lepiej wydać 1k niż potem 3-4k na nowy ampli.

Zastanawiam się tylko, czemu producenci amplitunerów nie uwzględniają takiego rozwiązania na etapie produkcji tylko trzeba to dokupować osobno? Daliby 1k więcej do ceny, ale przynajmniej wiesz, że masz all in one i nie musisz się martwić, że sprzęt ci się przegrzeje.

[Obrazek: 6LwDDXt.jpeg]

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,284
Reputacja: 149

25-07-2024, 19:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2024, 19:48 przez Mefisto.)
(25-07-2024, 18:57)pearlzfan napisał(a):  Jakieś inne sugestie?

Tak, Atmos jest świetny nie tylko w efektownych, przeciążonych dźwiękowo scenach akcji - warto doceniać go też w tych nietypowych momentach. Osobiście rozpierdolił mnie tak Dragonslayer, gdzie najefektowniejszą sceną okazała się ta najcichsza Smile Stalowe magnolie też mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły ostatnio - niby film w większości "gadany", ale miks ma fenomenalny i samo rozplanowanie tego, co gdzie gra robi wrażenie oraz pozwala na większą immersję z filmem.
Natomiast co do referencyjnych pozycji, to obczaj:

Apollo 13 i start - tam co prawda nie ma atmosa, ale jest X
Pierwszy człowiek i choćby sam początek - chyba pierwszy raz miałem tak, że musiałem ściszać Smile
Pacific Rim i jajakolwiek potyczka - bez kitu trzęsła mi się kanapa Smile
Mumia 1 i 2 - ponownie volume musiał polecieć mocno w dół Smile
Drive - obviously Smile
It follows - dla muzyki
Deepwater horizon i moment katastrofy
Maska Zorro - całokształt
Bad Boys II i pościg po autostradzie połączony ze strzelaniną
Marsjanin
Wejście Smoka - całokształ, ale to wyjęli pięknie
John Wick którykolwiek
Blade - dyskoteka Smile
Czas apokalipsy - wiadomo Smile

enjoy

(25-07-2024, 18:57)pearlzfan napisał(a):  Dzisiaj AC Infinity ustawiłem, żeby włączał się przy 25 st

Ja mam ustawione na 35 i dla mnie to optymalna opcja. Ale ja mam też przerwy pomiędzy sprzętem.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI

27-07-2024, 13:49
(25-07-2024, 19:47)Mefisto napisał(a):  Ja mam ustawione na 35 i dla mnie to optymalna opcja. Ale ja mam też przerwy pomiędzy sprzętem.
Hm, sporo. Testowałem dzisiaj, kiedy temp za oknem 30 a w pokoju 27-28 i AC ładnie trzyma temp ampli na 30 przy 2 "kreskach" mocy.

(25-07-2024, 19:47)Mefisto napisał(a):  Tak, Atmos jest świetny nie tylko w efektownych, przeciążonych dźwiękowo scenach akcji - warto doceniać go też w tych nietypowych momentach.
Wiem, wiem, bardziej mi chodziło o propozycje scen, gdzie źródła dźwięków są niewidoczne na ekranie i są nad głowami bohaterów (np. wspomniane wirniki śmigłowców, grzmoty burzy, przelatujące kule itd.).

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

27-07-2024, 14:34
(27-07-2024, 13:49)pearlzfan napisał(a):  Hm, sporo

Sporo, bo u mnie jest generalnie ciepło - zwłaszcza teraz. Obecnie, przy wyłączonym sprzęcie pokazuje 30 stopni, więc chodziłby na darmo.

(27-07-2024, 13:49)pearlzfan napisał(a):  bardziej mi chodziło o propozycje scen, gdzie źródła dźwięków są niewidoczne na ekranie

Aha, no to znajdziesz tego bez liku. Dodam Transformers do listy, bo to jest must have dla samych dźwięków robotów, które idealnie podpadają pod ten opis. No i Black Hawk Dawn - re-we-la-cja!

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI

27-07-2024, 15:56
(27-07-2024, 14:34)Mefisto napisał(a):  Black Hawk Dawn
OOO! Totalnie mi z głowy wyleciało! Dzięki za przypomnienie! Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

27-07-2024, 16:23
13 godzin: tajna misja w Benghazi /Atmos jest nawet w wydaniu BD/

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI

30-08-2024, 15:37
Wreszcie jakieś nowości po dłuższej przerwie.
Gdyby nie combo promek, to bym się nie zdecydował, ale 35zł (w tym koszty przesyłki) za film, to cena, którą jestem w stanie zapłacić Smile

Kolekcja "filmów karate" się powiększyła o dwa klasyki. Stawiam czapkę gruszek, że Podwójne uderzenie będzie tak mierne jak Krwawy sport, ale trochę beki w dobrym towarzystwie warte jest tych 3 dyszek Smile

Righting Wrongs  to także krindż, ale przynajmniej sceny walk i kaskaderka to górna półka w tym temacie.

[Obrazek: CIL7lrJ.jpeg]

Poza tym moje kino domowe oficjalnie osiągnęło już maksymalne parametry i nic więcej już do niego w tych warunkach mieszkalnych nie dodam Big Grin
Rozpakowanie i ustawienie tej krowy to był logistyczny i fizyczny challenge Big Grin
Mefisto, dzięki! Big Grin

Wrażenia są niesamowite! Jakie ci aktorzy mają wielkie mordy! Big Grin

[Obrazek: odCVbyk.jpeg]

Dla porównania 65 vs 83.
[Obrazek: kaWaaMt.jpeg]
[Obrazek: Wy5rIAI.jpeg]

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

30-08-2024, 15:48
Przemyj i wypucuj te szyby szafki pod telewizorem bo widać ślady od szmaty Wink A tak na serio - bardzo fajnie. Zazdro.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

30-08-2024, 16:44
Hehe, mówiłem Big Grin Udanego oglądania Smile

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

30-08-2024, 18:28
No to chyba mamy oledowego rekordzistę na forum. Gratulacje. Smile
Przesiadka z 65 na 77 cali to jest mega przeskok, dodatkowe 6 cali z całą pewnością dodatkowo potęgują wrażenia. Jak daleko siedzisz od wyświetlacza?

Odpowiedz
Strony (64): « Wstecz 1 ... 54 55 56 57 58 ... 64 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku