Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 14 Dalej »

Powstanie Warszawskie (2014)

Opcje tematu
Powstanie Warszawskie (2014)
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

01-08-2018, 22:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2018, 23:10 przez Daras.)
Nie chciałem dla krótkiego wpisu zakładać nowego wątku.

FILMOŻERCO, kolekcjonerze płyt dvd / blu ray! Czy masz na swojej półce wydanie DVD Agory „POWSTANIE WARSZAWSKIE” (2014), pierwszy na świecie dramat wojenny non – fiction?

Cytat z okładki:
Jestem starym wyjadaczem, mało co mnie rusza w kinie i trudno manipulować moimi emocjami. Czasem nawet posądzam sam siebie o cynizm. A jednak tym razem poddałem się. Po wyjściu z kina zamknąłem się w samochodzie, włączyłem na cały regulator muzykę i mocno płakałem.

Tomasz Raczek, krytyk filmowy.

Początkowo chciałem popełnić krótką recenzję dotyczącą jakości obrazu. Ale ileż można wałkować opisane w przedmiotowych artykułach kwestie, takie jak:

1. Korekcja barwna uwzględniająca rzeczywiste kolory mundurów Powstańców (i nie tylko).
2. Dobór kontrastu, który w filmie odzwierciedla warunkami tzw. „oświetlenia zastanego” z sierpnia 1944.
3. Misterna praca nad taśmami – 35 mm, 16 mm czy nawet 8 mm (przynajmniej do takich informacji dotarłem).
4. Zatrudnienie najlepszego speca do czytania z ruchu warg.
5. Przejmujące nagłośnienie całości i wpuszczenie tegoż w tory audio 5.1.
itd., itd...

Tej fantastycznej rekonstrukcji cyfrowej na forum Kino Polska przyznałem 10 / 10. Mniej się nie da, i tyle.

Stosunkowo niedawno byłem w Muzeum Powstania Warszawskiego, gdzie zwróciła moją uwagę wysoka frekwencja. Ludzie w różnym wieku i z różnych zakątków świata z powagą oglądali eksponaty świadczące o tamtych wydarzeniach. Natomiast nowoczesne prezentacje multimedialne zachęcały młodych ludzi do pogłębienia wiedzy historycznej.

Jeden z moich znajomych miał zaszczyt gościć u siebie Powstańców, którzy reprezentują Związek Powstańców Warszawskich. Przez kilkadziesiąt minut opowiadał mi o szanujących zasady odchodzących  ludziach honoru. Czy jesteśmy im coś winni? Sądzę, że TAK! Może przysłuchujmy się refleksyjnym wypowiedziom naszych bohaterów, także takim słowom, które niekoniecznie nawiązują do roku 1944. Obejrzyjmy również „Powstanie Warszawskie” (2014), do czego gorąco zachęcam.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone
Liczba postów: 452
Reputacja: 5

02-08-2018, 09:45
Miasto 44 strata czasu. Takie pieprzenie, że z takim filmem nie mamy się czego wstydzić na zachodzie, bajki nie kupuję.
Jest to po prostu kiepski film i już.
A jak ktoś chce obejrzeć dobry mocny film to proponuję Urodziny młodego Warszawiaka 1980 - więcej czasu nie stracicie.

(01-08-2018, 22:18)Daras napisał(a):  Jeden z moich znajomych miał zaszczyt gościć u siebie Powstańców, którzy reprezentują Związek Powstańców Warszawskich. Przez kilkadziesiąt minut opowiadał mi o szanujących zasady odchodzących ludziach honoru. Czy jesteśmy im coś winni? Sądzę, że TAK! Może przysłuchujmy się refleksyjnym wypowiedziom naszych bohaterów, także takim słowom, które niekoniecznie nawiązują do roku 1944. Obejrzyjmy również „Powstanie Warszawskie” (2014), do czego gorąco zachęcam.

W takim razie obejrzę.

Z takim podejściem to chyba nie to forum wybraleś?
No ale nic... jeśli temat dla kogoś cokolwiek warty to tu:
próbka:
https://www.youtube.com/watch?v=E7fjSGBDFgs&index=4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx
więcej weteranów tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=vFLDzm41jd4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx

Ostatnim żyjącym powstańcem jest Witold Kieżun.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

02-08-2018, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2018, 16:35 przez Daras.)
Tak jak już wspomniałem, znajomy (z wykształcenia historyk) gościł u siebie interesujących ludzi. Mógłbym przytoczyć kilka ciekawostek z tamtej rozmowy, jednak wolę zanadto nie odbiegać od tematyki filmowej. Blush

(02-08-2018, 09:45)Pai-Chi-Wo napisał(a):  (...)
No ale nic... jeśli temat dla kogoś cokolwiek warty to tu:
próbka:
https://www.youtube.com/watch?v=E7fjSGBDFgs&index=4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx
więcej weteranów tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=vFLDzm41jd4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx
(...)

Jaką funkcję pełnił w Powstaniu Warszawskim podpułkownik Leszek Mroczkowski i czy w ogóle brał w nim udział (pierwszy link)? Nie znalazłem w sieci wzmianki na ten temat, a liczyłem na jakieś wspomnienia związane z wydarzeniami tu dyskutowanymi...

No dobra. Za moment ponownie zachęcę do obejrzenia „Powstania Warszawskiego”. Jednak wcześniej krótka historia, która pozwoli lepiej zrozumieć mechanizm powstawania blizn psychicznych, a dotyczy ona mojego młodszego znajomego. Z oczywistych powodów nie przytoczę żadnych dat ani imion...

Wspomniany kolega (Polak) służył w siłach specjalnych za granicą. Był odważnym komandosem, także ekspertem walki wręcz. Dużą część życia spędził na misjach. Po latach postanowił wrócić do Polski i kupić dla swojej rodziny mieszkanie w Warszawie. Okazyjne ceny namierzył w okolicach starówki, na ulicy, gdzie w roku 1944 toczyły się najcięższe boje. Niepotwierdzone informacje sugerowały, że w piwnicach / murach znajdowano fragmenty kości żołnierzy. Tak czy inaczej gros osób odradzało tę lokalizację. Emerytowany komandos zbywał wszystko śmiechem...
Teraz nie pamiętam dokładnie, ale bodajże już po trzech nocach znajomy opuścił nabyte mieszkanie. Choć jego opowieść miała wydźwięk nieco parapsychologiczny, to ja sprawę interpretowałem inaczej. Traumatyczne wspomnienia z okresu walk (także współczesnych) mogą stanowić przyczynek do doświadczenia halucynacji. Z pewnością sprzyjają temu określone okoliczności, jak np. przebywanie w miejscach będących świadkami dramatów historii.

Polecając już po raz drugi film pt. „Powstanie Warszawskie” dodam, że raczej jest on przeznaczony dla ludzi o mocnej konstrukcji psychicznej.

EDIT:
W Empiku książeczka z płytą kosztuje 19,99. To dobra cena. Wydanie Agory może być miłą niespodzianką dla kolekcjonerów. Są fotografie i opisy, w których znajdziemy informacje o operatorach kamer, ale też poczytamy o osobach pracujących nad materiałami filmowymi współcześnie.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

02-08-2018, 15:46
Moim zdaniem szkoda pieniędzy skoro to tylko SD, to już wersja HD z TVP prezentuje się lepiej. Swoją drogą dziwne że film który obejrzało w kinach ponad pół miliona widzów nie doczekał edycji Blu-ray.

Co do Miasta 44 to widziałem je tylko raz w kinie. Drugi seans czeka mnie na własnym dużym ekranie, ale to dopiero jesienią.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

02-08-2018, 16:20
(02-08-2018, 15:46)MarianPaz napisał(a):  Moim zdaniem szkoda pieniędzy skoro to tylko SD, to już wersja HD z TVP prezentuje się lepiej. Swoją drogą dziwne że film który obejrzało w kinach ponad pół miliona widzów nie doczekał edycji Blu-ray.
(...)

Napisałem:
FILMOŻERCO, kolekcjonerze płyt dvd / blu ray! Czy masz na swojej półce wydanie DVD Agory „POWSTANIE WARSZAWSKIE” (2014), pierwszy na świecie dramat wojenny non – fiction?

Oczywiście na forum zaglądają także zbieracze DVD! Wink Mam głębokie przekonanie, że będą oni zadowoleni z zakupu, a przynajmniej mogą go rozważyć. Po prostu niektórzy kolekcjonerzy lubią coś trzymać na półce.

Kilka uwag, które ewentualnie kiedyś rozwinę w wątku o projektorach:

1. „Powstanie Warszawskie” w wersji SD prezentuje się na moim ekranie fantastycznie (biorąc pod uwagę standardy DVD plus procesor Marvell Qdeo). Widz zatopiony w akcji najprawdopodobniej nie odczuje większego dyskomfortu związanego z rozdzielczością filmu. Podtrzymuję mocne 10 / 10!

2. Swojego czasu eksperymentowałem z sygnałem HDTV, który puszczałem przez rzutnik. Ledwie dało się to oglądać. Ostatecznie (aby nie katować oczu) odłączyłem na stałe dekoder od projektora. Tym samym nie mam już na dysku ani jednego filmu fabularnego nagranego z TV.

3. W tym temacie jest zbyt mało miejsca aby rozwinąć pewną kwestię. Zatem krótko. Niekiedy odnoszę wrażenie, że porządnie wydane DVD prezentuje się na moim ekranie lepiej niż film HDTV. Za przykład podam choćby „Psy” (1992) po rekonstrukcji. Stosowne zrzuty porównawcze znaleźć można w innym miejscu.

Ciekaw jestem co posiadacze projektorów sądzą o jakości wyświetlanego obrazu HDTV? Misfit, czy robiłeś takie eksperymenty?

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

02-08-2018, 18:14
Czyli twój projektor miał problemy z sygnałem/nagraniami HDTV. Dla mnie DVD jest już podobnym archaizmem jak VHS. Sygnał HD choć dosyć często o bardzo niskim bitrate i tak wygrywa z DVD. Oczywiście rozumiem że ktoś woli posiadać nośnik niż bawić się w nagrywanie i pliki.

BTW nie wiem czy ktoś porownywał film Psy w wersji HDTV do DVD, no chyba że do wersji TVP, ale to dwa różne master wykonane w dwóch odmiennych technikach.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

03-08-2018, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2018, 15:02 przez Daras.)
Nie, nie - oczywiście moje projektory nie mają problemu z wpuszczanymi sygnałami. Smile Po prostu dla mnie jakość HD zaczyna się od poziomu poprawnie wydanej płyty blu ray! Jeśli masz sposobność to sprawdź w jakimkolwiek markecie obraz HDTV na wyświetlaczu + 80 cali. Zrozumiesz o co mi chodzi…

P.S.
Aby nie odbiegać od tematu Powstania Warszawskiego proponuję, aby kwestie techniczne dyskutować w stosownym wątku. O swoich spostrzeżeniach typu: projektor vs telewizor, HDTV vs DVD itp. napiszę za jakiś czas w wiadomym miejscu.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

03-08-2018, 15:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2018, 15:15 przez MarianPaz.)
Tylko na tej zasadzie dvd ma jeszcze gorszą jakość jak HDTV. Poza tym zależy też od stacji - w jednej jest lepsza jakość w innej gorsza.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

04-08-2018, 15:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2018, 15:46 przez Daras.)
Właśnie się dowiedziałem...

Zmarł gen. Ścibor – Rylski. Wydźwięk jego przejmującego wystąpienia sprzed roku najprawdopodobniej pozostanie długo w pamięci. Duże zainteresowanie harcerzy obchodami Powstania Warszawskiego sugeruje „przejęcie sztafety” przez młode pokolenie.

Jedna z wypowiedzi generała:
Pamiętajcie kochani. Wolność jest najwspanialszą rzeczą jaką możemy uzyskać…

Niech spoczywa w pokoju.

EDIT:
Niniejszy wątek został wydzielony z tematu „Miasto 44”. Teraz widzę, że słusznie. Jakby przy okazji pojawiły się tu posty dotyczące aspektów technicznych filmu „Powstanie Warszawskie”, także inne komentarze. Ciekaw jestem następnych...

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku