(02-12-2022, 07:54)afflux napisał(a): Co do jasności. Z tego co czytałem obraz SDR może być tak samo jasny jak HDR. Jednak różnica polega na tym, że pomiędzy najaśniejszym punktem obrazu a najciemniejszym w SDR nie będzie większa niż 100 nitów.To nie jest prawda. Mastering w SDR może się odbywać do 100 nitów, ale ile tych nitów będzie w rzeczywistości zależy od ustawień TV. Jeśli w trybie SDR ustawisz oświetlenie OLED / podświetlenie LED na maksa, to między czernią (teoretycznie blisko 0 nitów) a najjaśniejszym punktem dostaniesz znacznie większą wartość.
Zobacz sobie na rtings.com jakie maksymalne wartości osiągają telewizory w trybie SDR, każdy test ma sekcję "SDR Brightness", przykładowo dla OLEDa LG C2 to 422 nity w realnej treści, 427 nitów dla planszy testowej 2%:
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled
To jest właśnie to o czym pisałem - ludzie przyzwyczajeni do takiego obrazu SDR doznają szoku w kontakcie z HDR który wydaje im się zbyt ciemny. Myślę że przezabawnym eksperymentem byłoby puszczenie Blade Runnera 2049 na dwóch stojących obok siebie TV - z UHD na jednym i z Blu-ray na drugim, tyle że z podświetleniem ustawionym na maks
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K