Yup, jest to trochę wnerwiający problem. I faktycznie, jestem w stanie uwierzyć że to nie jest już tyle sprawa sklepów, co samego dystrybutora (ekhm ekhm głównie Imperiala ekhm ekhm). Jak dotąd zdarzało mi się zobaczyć jedną/dwie sztuki filmu na półce które są zafoliowane zgrzewczo, i automatycznie sądziłem że jest to sprawa związana ze sklepem - w najlepszym przypadku bo oryginalna folia się zniszczyła i trzeba było ją zastąpić, albo w najgorszym bo film był już używany (czy to na sklepie, czy to w celach prywatnych pracowników). No ale okej, wciąż miało to sens. Ostatnio jednak ta jedna/dwie sztuki zamieniły się w całe partie, gdzie niektóre tytuły jak np. American Hustle czy Mission Impossible: Ghost Nation w każdym MM/Saturnie które odwiedziłem (3 na 4 obecne w KRK) nie miały normalnej folii, a każda dostępna sztuka była ofoliowana zgrzewczo. Argument winy sklepu w takim przypadku raczej już odpada, i wychodzi na to że dystrybutor po prostu wysyła im tak wyglądające egzemplarze. Why?
Kupowania tak potraktowanych filmów staram się unikać, ale gdzieś z ~7 (wszystkie właśnie od Imperiala) zostało mi "wmuszonych" - czy to przez wcześniej wspomniany brak alternatywy, czy przez to że zostało mi to tak dostarczone w zamówieniu. Jak już mam takiego "zgrzewalca" w kolekcji to albo machnę na to ręką (jeśli opakowanie jest przez to tylko odrobinę podniszczone), albo kupuję sobie nowe oryginalne pudełko (jeśli zniszczone jest dosyć znacząco). No, niby problem mały i rozwiązanie proste, tylko nie po to kupuję oryginalne filmy w sklepie żebym musiał potem latać i dokupywać pudełka. :/
Kupowania tak potraktowanych filmów staram się unikać, ale gdzieś z ~7 (wszystkie właśnie od Imperiala) zostało mi "wmuszonych" - czy to przez wcześniej wspomniany brak alternatywy, czy przez to że zostało mi to tak dostarczone w zamówieniu. Jak już mam takiego "zgrzewalca" w kolekcji to albo machnę na to ręką (jeśli opakowanie jest przez to tylko odrobinę podniszczone), albo kupuję sobie nowe oryginalne pudełko (jeśli zniszczone jest dosyć znacząco). No, niby problem mały i rozwiązanie proste, tylko nie po to kupuję oryginalne filmy w sklepie żebym musiał potem latać i dokupywać pudełka. :/