Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 25 Dalej »

Rambo - seria

Strony (17): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 Dalej »

Opcje tematu
Rambo - seria
Offline Remek
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 10

11-12-2022, 19:16
(11-12-2022, 19:06)misfit napisał(a):  Na fotkach obraz jest dość mocno wyostrzony
Faktycznie suwak z ostrością był lekko przesunięty ale to wyostrzenie na zdjęciach to pewnie głównie wina aparatu

TV: LG OLED 65C21
Odtwarzacz: Sony UBP-X700
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB450
Soundbar: Samsung HW-Q930B
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

11-12-2022, 19:31
Odtwarzacz pokazuje ci bitrate obrazu? Jeśli tak to napisz jakie tam widzisz liczby w przykładowych ujęciach dziennych i nocnych.

Odpowiedz
Offline Remek
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 10

11-12-2022, 20:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2022, 20:41 przez Remek.)
Tak na szybko sprawdziłem kilka scen w jedynce i wygląda to tak: w dziennych i jasnych scenach najczęściej pokazywało od ok. 70 do ok.90 Mbps, momentami ponad 100, natomiast w ciemnych i nocnych scenach od ok. 40 do ok. 90 a gdzie była przez dłuższy czas ciemna scena z małą ilością światła od ok. 40 do ok. 60 Mbps.
No i faktycznie jak teraz spojrzałem to fotki, które wstawiłem dość mocno przekłamują to co widzę na telewizorze. Chyba je usunę Big Grin

TV: LG OLED 65C21
Odtwarzacz: Sony UBP-X700
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB450
Soundbar: Samsung HW-Q930B
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

30-12-2022, 23:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2023, 13:12 przez Juby.)
Potwierdzam, że wersje od Studia N to remaster StudioCanal; lektor we wszystkich częściach: DD2.0, czyta Maciej Gudowski (wersja QDVD od Vision), napisy chyba oparte na tym samym przekładzie, ale - nie rozumiem czemu, bo zazwyczaj uznaję je za dokładniejszą formę tłumaczenia - albo zawierają dokładnie to samo co lektor, albo są bardziej skrótowe (= słabo).

Wizualnie wygląda to z jednej strony bdb (największa ze wszystkich wersji BD ilość szczegółów, ostrość, dużo ziarna, bardzo filmowy look), a z drugiej - czernie bywają gorsze niż w TDK na UHD (nie wiem czy tak to też wygląda za granicą, czy tylko nasz dystrybutor coś skopał i rozjaśnił obraz, bywa tak, że w niektórych scenach najchętniej obniżyłbym "poziom czerni" z podstawowych 50/100 do 35-37/100), dzienne ujęcia aż za jasne, a nowa - bardziej współczesna - kolorystyka raz do mnie trafia, a raz nie (czemu tytuł dwójki jest cały czerwony? ogień w "RAMBO" chyba powinien być żółty, co nie?). Cieszę się, że mam od Gieferga kopie zapasowe II i III z bodajże niemieckiego Ultimate Edition - obraz nie jest tak ostry i w nich z kolei zdarza się black crush, ale kolorystycznie i czerniami bardziej mi odpowiada + mam w nim lepsze tłumaczenia. Dlatego wszystkie trzy przełożyłem już do pudełek z miejscami na dwie płyty (jedynkę też, dorzuciłem do niej DVD od KinoŚwiat, które miałem do tej pory).

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

31-12-2022, 13:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2022, 13:42 przez Gieferg.)
II i III z kim oglądasz? (u mnie standardowo Szołajski z Polsatu)

Osobiście zdecydowanie wolę remastery od Ultimate Edition (tej mam akurat włoską wersję) w którym każdy film miał problemy z obrazem (w dodatku każdy inne). Remastery (przynajmniej wydanie, które mam) są w 24 fps, a nie standardowym 23,976 co mi dołożyło trochę roboty przy dopasowaniu ścieżek audio...

Swoją drogą - te ścieżki z Gudowskim na QDVD były w 5.1, czyżby nie umieli ich przekonwertować do innego FPS z zachowaniem 6 kanałów*, czy dostali już takie oskubane?

* po szopce z T2 jestem skłonny podejrzewac ich o każdą formę niekompetencji.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

31-12-2022, 14:58
Jeśli będę odpalał oryginalne płyty to raczej włączę napisy. Jeśli wrzucę kopie zapasowe - na 100% Szołajski z Polsatu (tak te filmy poznałem i tak je lubię oglądać, ostatnio powtarzałem w ten sposób Universal Soldier i był to fajny nostalgiczny seans).

Na koniec Gudowski nie mówi "opracowanie wersji polskiej: Bartosz Ziemiński", więc coś musiało być kombinowane.

Sprawdź jak wygląda logo StudioCanal w III, bo w polskim już po nim widać jak bardzo skopane są czernie (przy T2, albo Leonie z UK nie było tego problemu, tutaj czarne pasy są dużo czarniejsze od pasów logotypu). W II jest okej, albo potem czołówka znowu strasznie dostaje od czarnych pasów, aby przy napisach końcowych czernie były okej.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

31-12-2022, 16:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2022, 16:20 przez Gieferg.)
Widać, że film jest jaśniejszy od czarnych pasów, co w ciemnych scenach daje się we znaki, ale dla mnie całościowo wygląda i tak lepiej niż lewe kolory i spaprany kontrast w Ultimate. Tu wystarczy trochę przyciemnić, a w tamtym wydaniu trudno było coś sensownego z tego wyciągnąć (zwykle ustawiałem TV specjalnie pod film przed każdym seansem, tutaj wrzucam ciemniejszy tryb i jest ok). Ale fakt faktem, że żadne wydanie BD nie jest idealne.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

09-06-2024, 12:54
Coś się zmieniło w ostatnim czasie, czy dalej najlepszą opcją kupna są wyprzedane kolekcje z USA i Italii? Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

09-06-2024, 13:20
Najlepsza opcja m.in. USA? Coś Ci się pomyliło... Big Grin

Ale jak już tyle czasu się wstrzymywałeś z zakupem to poczekaj jeszcze trochę - od pewnego czasu trwają prace nad nowymi remasterami od Lionsgate.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

09-06-2024, 14:10
No właśnie te remastery miałem na myśli - sądziłem, że to było to, co wydali w steelach.

Odpowiedz
Strony (17): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku