25-04-2024, 07:50
(24-04-2024, 13:14)ce17 napisał(a): Gdyby zrobili master w 8K to zejście do 4K jest proste, bo rozdzielczość docelowa jest dokładnie 2 razy mniejsza, a tak trzeba liczyć matematycznie pośrednie piksele.No ja nie jestem pewien. I tak trzeba liczyć matematycznie te piksele. Nie można tak po prostu brać co drugi piksel (co mam wrażenie sugerujesz), bo rozdzielczość ma być dwa razy mniejsza. Obraz to nie proste geometryczne kształty, wyraźnie oddzielające się od siebie. To jest masa delikatnych przejść tonalnych i nieregularnych kształtów. Mając większy obrazek, czytaj o większej rozdzielczości, masz te szczegóły wyraźniej opisane. Wtedy, przeskalowanie dajmy na to faktury tkaniny, z jakiej zrobiony jest kostium aktora, będzie bardziej naturalne. Ta faktura to przecież różne przejścia tonalne i "wzór", który siłą rzeczy nie mógł trafić idealnie w poszczególne piksele. Spróbuj pobawić się zmianą rozdzielczości jakiegoś obrazka, w podobnej proporcji co w przypadku tego skanu, stosując różne filtry i myślę, że zobaczysz różnicę.
niespotykanie spokojny człowiek