Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 24 Dalej »

Rocky - Seria + Creed I i II ( 1976 - 2018)

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Rocky - Seria + Creed I i II ( 1976 - 2018)
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,249
Reputacja: 90

15-11-2016, 12:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2019, 13:44 przez pred895.)
Myślę, że tej serii nie ma co przedstawiać. Dla mnie to życiówka Stallone, na której co roku świetnie się bawię i przeżywam każdy seans z równie wielkimi emocjami jak za pierwszym razem. Każda część jest wyjątkowa i wnosi małe ziarenko do całej historii, nie dawno po odświeżaniu całości nawet na znienawidzonej piątej części zdarzyło mi się uronić łezkę na retrospekcjach z Mickey. Wydań dvd i blu-ray jest od groma, tak więc postaram się skupić na tych najważniejszych z regionu 2 :

Rocky - Anthology Ultimate Edition DVD.
[Obrazek: 41BWzbBLP8L.jpg]

Zawiera ono części I - V i prezentuje się bardzo okazale, to chyba jedno z najładniejszych wydań dvd w mojej kolekcji. Niestety nie zawiera ono polskiej wersji językowej.Całość wydana w ekskluzywnym digipacku z bonusową płytą wypchaną dodatkami. Po rozwinięciu prezentuje się jak mistrzowski pas Rockiego i jeśli ktoś jest fanem tej serii to można je upolować za atrakcyjną sumkę dla walorów kolekcjonerskich. Np. na tej aukcji olx:
https://www.olx.pl/oferta/rocky-1-5-antologia-anthology-6-x-dvd-brak-pl-wszystko-w-eng-CID751-IDi0Tc1.html#4e7475c13d
Rocky - Ultimate Edition DVD
Wydanie kolekcjonerskie części pierwszej w twardym kartonowym pudełku z digipackiem i zdjęciami. W tej serii został  wydany również : Pluton , Terminator itp.

Jeśli chodzi o Blu-Ray to niestety jest nieco gorzej jeśli chodzi o jakość i ekskluzywność opakowań, a przynajmniej jeśli chodzi o wydania zbiorcze.
Pierwsze wydanie zbiorcze sagi ukazało się w 2009 roku i zawiera kolejno części I - V + Rocky Balboa.
[Obrazek: 91eHNEfgfzL._SL1500_.jpg]
Dołączona została również płyta bonusowa z licznymi dodatkami. Wydane to zostało w znośnym digipacku z czarnymi tackami na płyty. Szału nie robi ale w porównaniu do tańszych następców, to prezentuje się ono co najmniej poprawnie. Warto dodać też, że pierwsza część to stary transfer mpeg-2. Polską wersję językową posiadają części II - V
Prezentacja>>

Zestaw ten można kupić na amazonie >> Rocky Complete Saga
Z rozwojem formatu HD przyszedł czas na remaster 4k części pierwszej, którą w dniu premiery można było zakupić w limitowanym steelbooku, który niestety jest już wyprzedany Sad
Porównanie obu transferów >> old vs. 4k
[Obrazek: 81rHM7GroJL._SL1500_.jpg]
Prezentacja>>

Z nowym transferem pierwszej części nadarzyła się okazja wznowienia zestawu zbiorczego, który zwiera nowy transfer pierwszej części oraz dodatki z poprzedniego wydania. Niestety tym razem dostajemy zwykły gruby plastik ze wszystkimi częściami :
Amazon >> Rocky Heavyweight - 6-Film Collection
[Obrazek: 10875032-2104346962690818.jpg]
Rocky - The Complete Saga with Creed Sneak Peak
[Obrazek: 3149c4bd44549d4f344c2bc10183]
Różnice między zestawami są niewielkie. Pierwsze wydanie można dostać w dwóch wersjach: zbiorczy plastik i osobne amary na każdą z części, natomiast w tym drugim każdy film znajduje się w plastikowym amary, a całość wzbogacona jest o kolorowe pocztówki do każdej z części. Oba wydania posiadają remaster 4k pierwszej części.

Seria jest na tyle unikalna ponieważ w 2015 roku powstał Spin-Off opowiadający o losach syna Apollo zatytułowany Creed. Sylvester Stallone oczywiście powraca w swojej słynnej roli, tym razem jako osobisty trener syna Apolla. Warto wspomnieć, że i tym razem za swoją kreację dostał on Złotego Globa oraz nominację do Oscara. Film z łatwością możemy kupić w naszym kraju na blu-ray oraz  w UHD >>
Creed UHD
[Obrazek: creed-narodziny-legendy-4k-ultra-hd-b-iext46343563.jpg]
Creed Blu-ray
[Obrazek: creed-narodziny-legendy-b-iext35418592.jpg]
W innej części świata Creeda, można dostać również w limitowanej edycji Steelbook. Swego czasu na zavvi można było go dorwać po promocyjnej cenie 9 funtów, teraz niestety cena znowu podskoczyła powyżej 20 Ł.
zavvi steelbook
[Obrazek: 11246296-1664365388002384.jpeg]
Prezentacja>>

Podsumowując wspomnę jeszcze, że jeśli chodzi o dostępność poszczególnych części  w naszym kraju to na blu-ray posiadamy tylko z osobna części II - V oraz Creeda. Jeśli chodzi o mnie, to chyba w przyszłym roku zakupie sobie  najnowsze wydanie zbiorcze plus steelbooka z Creedem Wink
Porównanie transferów: I - V + Rocky Balboa

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline frantic85
Użytkownik
Liczba postów: 230
Reputacja: 3

15-11-2016, 12:44
Brakuje wydania zbiorczego blu z kazda czescia przynajmniej z napisami pl...

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 7,313
Reputacja: 146

15-11-2016, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2016, 13:23 przez Gieferg.)
Mam na półce zbiorcze (czerwone) wydanie 5DVD częśći I-V, oraz osobno Rocky Balboa na DVD i Rocky IV na blu-ray. Pewnie niedługo dokupię Creeda na blu. Upgrade'ów pozostałych filmów raczej nie mam w planach, choć może i RB by się przydało bo DVD wygląda dziwnie.

Dodam jeszcze, że pierwszy Rocky na DVD w wydaniu zbiorczym 5DVD był z napisami, a osobno z beznadziejnym lektorem (Machnicki) i bez napisów. Nie wiem jaka wersja była w wydaniu zbiorczym 6DVD. Części 2-5 na DVD czytał Gudowski, 6 Brzostyński, a Creeda Borowiec.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

15-11-2016, 13:24
Wydania zbiorcze bez Creeda w UK można dostać po atrakcyjnych cenach. Całość na zavvi ( wliczając w to kod rabatowy - 10%) do niedawana można było dorwać za 60 zł z kawałkiem Wink

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,009
Reputacja: 111

15-11-2016, 13:31
Mnie Creed zniechęcił do dalszych zakupów. Pomijam to , że mogliby wydać wszystkie w steelu jak jedynkę z poprawionym obrazem. Zavvi mi czasem konstrukcję rozwala, bo nie wydają kolejnych części w steelu przez dłuugi czas, albo wcale jak np Conan, Gliniarz.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

25-11-2016, 10:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2016, 10:24 przez pred895.)
Na zavvi obecnie można skompletować całą serię Rocky + Creeda w Steelbooku z kodem ZAVWEL54 za 21 funtów Big Grin Tym razem się nie zawahałem, bo połowa z tej sumy to będzie prezent od Żony :*
Rocky Heavyweight Collection Blu-ray 11,99
Creed - Limited Edition Steelbook Blu-ray 9,99

Link do Kodu rabatowego możecie uzyskać w odpowiednim dziale >>
ZAVWEL54 10%

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 7,313
Reputacja: 146

25-11-2016, 12:32
Cytat:bo połowa z tej sumy to będzie prezent od Żony :*

A to robi jakąś różnicę? Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

25-11-2016, 15:04
Tak bo jestem spłukany przez te promocje i gdyby nie inicjatywa Żony, to bym nie wziął Smile

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,843
Reputacja: 415

29-07-2018, 13:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2019, 09:59 przez misfit. Powód edycji: Poprawiony link do porównania UHD vs BD )
Jeśli ktoś jeszcze nie ma Creeda i zastanawia się czy kupić go na BD czy UHD to daję znać, że warto się szarpnąć na te drugie wydanie, tym bardziej, że co chwilę chodzi na włoskim amazonie w promocjach za ~10 EUR (jest lektor i napisy pl).
Tak, to jest tzw. upscal i pod względem rozdzielczości obrazu nie widać praktycznie między nimi różnic, ale HDR wnosi całkiem sporo w tym przypadku. Poniżej wrzucam kilka screenów jako zajawkę - bierzcie jednak pod uwagę, że są one po konwersji do SDR 200 nitów więc w realu korzyści z wydania UHD na sensownym wyświetlaczu będą większe.

Porównanie BD vs UHD po konwersji do SDR/Rec.709 na filmozercy.com

Odpowiedz
Online Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 3,965
Reputacja: 120

29-07-2018, 13:46
Dobrze wiedzieć. Muszę w takim razie w końcu odpalić, bo wydanie już od dawna stoi na półce, a jakoś nie miałem weny, żeby sobie go powtórzyć na UHD.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku