Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (419): « Wstecz 1 ... 231 232 233 234 235 ... 419 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,831
Reputacja: 84

#2,321
26-05-2021, 17:08
Ciekawa sprawa, że z zooma po zmianie właściciela szybciej przychodzą paczki, swoją dostałem w tydzień.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

#2,322
26-05-2021, 17:19
Szkoda tylko, że nie ma tam już za bardzo co zamawiać...

Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik
Liczba postów: 121
Reputacja: 14

#2,323
27-05-2021, 20:00
(16-03-2021, 17:45)Dziel napisał(a):  Mam pytanie odnośnie zakupów z everythingblustore.com
Orientuje się ktoś z was czy wybierając wysyłkę Royal Mail International Tracked & Signed będę musiał zapłacić dodatkowe opłaty celne?
(16-03-2021, 18:13)misfit napisał(a):  Jeśli film przekracza wartość 22 EUR to najpewniej tak - 23% VAT (...)
Hmm...kwestia tych 22 EUR, z tego co czytam (odnośnie zmian od lipca) zwolnienie z VATu do wartości 22EUR istnieje w kilku krajach UE, ale nie w Polsce (zostało zniesione jakiś czas temu, aczkolwiek żaden artykuł  nie podaje kiedy dokładnie). Czyli wygląda, że powyższe jest nieaktualne i cokolwiek nie zamówimy spoza EU, UC może dorzucić VAT dla dowolnej wartości. I tyle kombinowania z tym JB-HIFI nadaremno Dodgy

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#2,324
27-05-2021, 21:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2021, 21:14 przez misfit.)
(27-05-2021, 20:00)Aradiel napisał(a):  Hmm...kwestia tych 22 EUR, z tego co czytam (odnośnie zmian od lipca) zwolnienie z VATu do wartości 22EUR istnieje w kilku krajach UE, ale nie w Polsce (zostało zniesione jakiś czas temu, aczkolwiek żaden artykuł nie podaje kiedy dokładnie).

Powiedz to np. Amazonowi, bo o tym nie wie - do 22 EUR nie naliczają VAT przy wysyłce do PL, czy to jeśli mowa o amazon.com czy UK. Czyli co, latami, dzień w dzień popełniają oszustwa podatkowe, w dodatku w porozumieniu z firmami kurierskimi, które w takiej sytuacji nie upominają się u odbiorcy o vacik ? Smile

Co do jbhifi to od wielu lat u nich kupuję i ani razu niczego nie musiałem dopłacać - chociaż staram się nie szaleć, najdroższa przesyłka nie przekraczała u mnie ~$80 AUD. Taka uroda przesyłek nierejestrowanych... z mojego doświadczenia wynika, że trzeba mieć niezłego pecha aby UC taką przesyłką się zainteresował.
Z tymi rejestrowanymi, przynajmniej z UK, też ostatnio zrewidowałem swoje przypuszczenia, bo po brexicie dostałem kilka takich z Royal Mail w ostatnich miesiącach (wartość od 35 do 70 funtów z odjętym UK vatem) i ku mojemu zdziwieniu również nic nie musiałem dopłacać przy odbiorze.
Zobaczymy jak to będzie od lipca...

Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik

#2,325
27-05-2021, 22:06
No może właśnie nie wie Smile
Tu chyba najbardziej konkretny artykuł:
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/zwolnienia/783448,VAT-od-importu-towarow-zamowionych-przez-internet.html

I cytat rozwiewający wątpliwości:
"W związku z problemem opodatkowania podatkiem VAT przesyłek zamawianych za pośrednictwem sklepu internetowego Aliexpress, jeden z posłów wystąpił 3 kwietnia 2018 r. z interpelacją poselską do Ministra Finansów dotyczącą zwalniania z opodatkowania VAT takich przesyłek.
Minister Finansów odpowiedział, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o VAT  "(...) zwolniony jest import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro.
Zwolnienie to nie ma jednak zastosowania do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego (art. 51 ust. 3 ustawy o VAT). Zatem w przypadku importu towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego zakupionych przez Internet, podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bez względu na wartość towaru - czyli już od 0,01 PLN."

Drobny niuans, wartość przesyłki ale jako zamówienia ze sklepu, a nie przesyłki samej w sobie. Ustawy, ustawami, a wiedza urzędników podejrzewam swoją drogą skoro posłowie muszą pytać ministra o takie rzeczy, a to ziutek z Fedexu tym bardziej będzie wiedział Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#2,326
27-05-2021, 22:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2021, 22:15 przez misfit.)
To pisz do Morawieckiego, niech jeszcze naliczy odsetki za te wszystkie lata Smile

Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik

#2,327
27-05-2021, 22:31
Ja Cię nie atakuję w żaden sposób przecież (choć zacytowałem Twoją wypowiedź). Jest mi na rękę niewiedza kurierów/pracowników poczty i nikomu nie życzę VATu przy przesyłkach filmów. Namęczyłem się z JB parując po 2 filmy i wychodzi na to, że być może nadaremnie. Ostatnio beknąłem VAT za filmy z JB i jakoś miałem teraz wrażenie, że to niekoniecznie ostatni raz. W każdym razie info iż do 22EUR nie zapłacimy VATu uważam od dziś za nieprawdziwe Wink EOT

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#2,328
27-05-2021, 22:36
Nie czuję się atakowany... z tymi odsetkami to oczywiście niech się zgłosi do Amazona Big Grin

(27-05-2021, 22:31)Aradiel napisał(a):  Ostatnio beknąłem VAT za filmy z JB i jakoś miałem teraz wrażenie, że to niekoniecznie ostatni raz.

A jaka była wartość zamówienia, jeśli mogę zapytać ?

Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik

#2,329
27-05-2021, 22:49
Morawiecki jak się dowie to ściągnie z nasz wszystkich zaległy VAT z odsetkami, nie z Amazona Wink

$141.85, sporo więc mogło zwrócić uwagę, dlatego teraz dzieliłem na 2 filmy.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#2,330
27-05-2021, 22:59
No sporawo...
Dwa filmy to z kolei IMO przesada w drugą stronę Wink

U mnie na przestrzeni ostatniego roku była taka wartość: $69, $63, $51, $44.
I luzik.

Odpowiedz
Strony (419): « Wstecz 1 ... 231 232 233 234 235 ... 419 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   6 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku