26-05-2021, 17:08
Ciekawa sprawa, że z zooma po zmianie właściciela szybciej przychodzą paczki, swoją dostałem w tydzień.
|
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
|
|
26-05-2021, 17:08
Ciekawa sprawa, że z zooma po zmianie właściciela szybciej przychodzą paczki, swoją dostałem w tydzień.
27-05-2021, 20:00
(16-03-2021, 17:45)Dziel napisał(a): Mam pytanie odnośnie zakupów z everythingblustore.com (16-03-2021, 18:13)misfit napisał(a): Jeśli film przekracza wartość 22 EUR to najpewniej tak - 23% VAT (...)Hmm...kwestia tych 22 EUR, z tego co czytam (odnośnie zmian od lipca) zwolnienie z VATu do wartości 22EUR istnieje w kilku krajach UE, ale nie w Polsce (zostało zniesione jakiś czas temu, aczkolwiek żaden artykuł nie podaje kiedy dokładnie). Czyli wygląda, że powyższe jest nieaktualne i cokolwiek nie zamówimy spoza EU, UC może dorzucić VAT dla dowolnej wartości. I tyle kombinowania z tym JB-HIFI nadaremno
(27-05-2021, 20:00)Aradiel napisał(a): Hmm...kwestia tych 22 EUR, z tego co czytam (odnośnie zmian od lipca) zwolnienie z VATu do wartości 22EUR istnieje w kilku krajach UE, ale nie w Polsce (zostało zniesione jakiś czas temu, aczkolwiek żaden artykuł nie podaje kiedy dokładnie). Powiedz to np. Amazonowi, bo o tym nie wie - do 22 EUR nie naliczają VAT przy wysyłce do PL, czy to jeśli mowa o amazon.com czy UK. Czyli co, latami, dzień w dzień popełniają oszustwa podatkowe, w dodatku w porozumieniu z firmami kurierskimi, które w takiej sytuacji nie upominają się u odbiorcy o vacik ? ![]() Co do jbhifi to od wielu lat u nich kupuję i ani razu niczego nie musiałem dopłacać - chociaż staram się nie szaleć, najdroższa przesyłka nie przekraczała u mnie ~$80 AUD. Taka uroda przesyłek nierejestrowanych... z mojego doświadczenia wynika, że trzeba mieć niezłego pecha aby UC taką przesyłką się zainteresował. Z tymi rejestrowanymi, przynajmniej z UK, też ostatnio zrewidowałem swoje przypuszczenia, bo po brexicie dostałem kilka takich z Royal Mail w ostatnich miesiącach (wartość od 35 do 70 funtów z odjętym UK vatem) i ku mojemu zdziwieniu również nic nie musiałem dopłacać przy odbiorze. Zobaczymy jak to będzie od lipca...
27-05-2021, 22:06
No może właśnie nie wie Tu chyba najbardziej konkretny artykuł: https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/zwolnienia/783448,VAT-od-importu-towarow-zamowionych-przez-internet.html I cytat rozwiewający wątpliwości: "W związku z problemem opodatkowania podatkiem VAT przesyłek zamawianych za pośrednictwem sklepu internetowego Aliexpress, jeden z posłów wystąpił 3 kwietnia 2018 r. z interpelacją poselską do Ministra Finansów dotyczącą zwalniania z opodatkowania VAT takich przesyłek. Minister Finansów odpowiedział, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o VAT "(...) zwolniony jest import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro. Zwolnienie to nie ma jednak zastosowania do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego (art. 51 ust. 3 ustawy o VAT). Zatem w przypadku importu towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego zakupionych przez Internet, podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bez względu na wartość towaru - czyli już od 0,01 PLN." Drobny niuans, wartość przesyłki ale jako zamówienia ze sklepu, a nie przesyłki samej w sobie. Ustawy, ustawami, a wiedza urzędników podejrzewam swoją drogą skoro posłowie muszą pytać ministra o takie rzeczy, a to ziutek z Fedexu tym bardziej będzie wiedział
To pisz do Morawieckiego, niech jeszcze naliczy odsetki za te wszystkie lata
27-05-2021, 22:31
Ja Cię nie atakuję w żaden sposób przecież (choć zacytowałem Twoją wypowiedź). Jest mi na rękę niewiedza kurierów/pracowników poczty i nikomu nie życzę VATu przy przesyłkach filmów. Namęczyłem się z JB parując po 2 filmy i wychodzi na to, że być może nadaremnie. Ostatnio beknąłem VAT za filmy z JB i jakoś miałem teraz wrażenie, że to niekoniecznie ostatni raz. W każdym razie info iż do 22EUR nie zapłacimy VATu uważam od dziś za nieprawdziwe EOT
27-05-2021, 22:36
Nie czuję się atakowany... z tymi odsetkami to oczywiście niech się zgłosi do Amazona ![]() (27-05-2021, 22:31)Aradiel napisał(a): Ostatnio beknąłem VAT za filmy z JB i jakoś miałem teraz wrażenie, że to niekoniecznie ostatni raz. A jaka była wartość zamówienia, jeśli mogę zapytać ?
27-05-2021, 22:49
Morawiecki jak się dowie to ściągnie z nasz wszystkich zaległy VAT z odsetkami, nie z Amazona ![]() $141.85, sporo więc mogło zwrócić uwagę, dlatego teraz dzieliłem na 2 filmy.
27-05-2021, 22:59
No sporawo... Dwa filmy to z kolei IMO przesada w drugą stronę ![]() U mnie na przestrzeni ostatniego roku była taka wartość: $69, $63, $51, $44. I luzik. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości |