Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (418): « Wstecz 1 ... 269 270 271 272 273 ... 418 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline CivilWar
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 27

#2,701
28-08-2021, 20:52
Pisał o tym Dziel. Dziel, jak możesz opisz jak ten proceder na Twitterze robisz/robiłeś? Mam kilka paczek z Zavvi po opłacie już celnej i chętnie spróbuję z nimi pogadać, czy zwrócą kasę. Czy robisz jakieś zdjęcie opłaty, wysyłasz im, czy przeliczasz to na funty i im podajesz po prostu kwotę etc.?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Niedostępny Dziel
Posting Freak
Liczba postów: 1,089
Reputacja: 38

#2,702
28-08-2021, 21:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2021, 21:55 przez Dziel.)
Tak, robiłem zdjęcia potwierdzenia zapłaty, którą dostałem na poczcie oraz przesyłki, a następnie pisałem im ile musiałem zapłacić opłaty celnej w przeliczeniu na £. Standardowo musiałem im jeszcze potwierdzić kilka pytań o dane, adres, a następnie po weryfikacji odpisywali mi że zwrócą pieniądze za poniesione opłaty na moją metodę płatności, ale było to na początku lipca, jak jeszcze paczki z Zavvi były bez znaczka IOSS. Ostatnie moje zamówienie, które przyszło na początku sierpnia było z wpisaną wartością 0, bo pochodziło z wymiany i paczka miała już znaczek IOSS. Musiałem wtedy zapłacić 9,50 zł opłaty, którą nalicza PP. Ja już od miesiąca nie zamawiałem nic z Zavvi, a za te 5 przesyłek z lipca, za które musiałem zapłacić opłaty celne to bezproblemowo dostałem zwrot gotówki. Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja. Musicie sami spróbować i zobaczycie co odpiszą. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nasz urząd celny ogarnie w końcu ten cały burdel z IOSS i nie trzeba będzie już płacić opłat celnych tak jak w innych krajach.

Odpowiedz
Offline Cuboctahedron
Nowy użytkownik
Liczba postów: 4
Reputacja: 0

#2,703
29-08-2021, 18:00
Czy próbował ktoś szukać alternatywy do odprawy przesyłyek przez PP? Zgodnie z informacją na https://www.poczta-polska.pl/pakiet-vat-dla-e-commerce/:

Cytat:10. Czy Poczta dokona zgłoszenia celnego wszystkich przesyłek, bez względu na ich wartość i rodzaj znajdujących się w nich towarów?

Poczta dokona zgłoszenia celnego przesyłek o wartości do 1000 euro, których adresaci udzielili jej pełnomocnictwa do tej czynności. W odniesieniu do przesyłek o wartości do 150 euro Poczta na mocy przepisów dysponuje pełnomocnictwem domyślnym, z którego zastosowania adresat przesyłki może jednak zrezygnować, składając odpowiednie oświadczenie w placówce pocztowej. W odniesieniu do przesyłek o wartości powyżej 150 a 1000 euro adresat musi udzielić Poczcie pełnomocnictwa do działania w charakterze przedstawiciela pośredniego, składając je w placówce pocztowej.

W związku z tym można wypowiedzieć poczcie pełnomocnictwo i wskazać inną agencję celną, która dla nas będzie odprawiać przesyłki. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Macie jakąś agencję, którą moglibyście polecić?

Poza tym, gdzie dokładnie mogę złożyć reklamację za niesłusznie naliczony VAT?

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

#2,704
30-08-2021, 13:14
Wczoraj zaryzykowałem i złożyłem zamówienie na Zavvi. Zobaczymy, jak przejdzie odprawę celną...

Odpowiedz
Offline Cuboctahedron
Nowy użytkownik

#2,705
01-09-2021, 12:57
Odpowiedź od Poczty Polskiej:

Cytat:Szanowny Panie,

W celu oznaczenia przesyłek zawierających towary pochodzące z krajów trzecich, za które kupujący zapłacił podatek VAT w chwili zakupu, przewidziano umieszczenie numeru IOSS w elektronicznym komunikacie ITMATT, jaki wyznaczony operator kraju nadania przekaże do operatora kraju przeznaczenia. Ogólnie rzecz ujmując, komunikat ITMATT jest elektroniczną formą deklaracji celnej tj. zawiera dane, jakie są umieszczone w deklaracjach celnych CN 22 lub CN 23, jakie nadawca ma obowiązek wypełnić i dołączyć do przesyłki zawierającej towary. Dostarczanie komunikatów ITMATT przez operatora kraju nadania przesyłek z towarami do operatora kraju ich przeznaczenia jest obowiązkowe.

Rolą służb celnych jest sprawdzenie numeru IOSS umieszczonego w zgłoszeniu celnym i dopuszczenie do obrotu przesyłek, za które kupujący zapłacił już podatek VAT w chwili zakupu towarów. Po dopuszczeniu przez służby celne do obrotu pocztowego przesyłek z towarami objętymi procedurą IOSS, nie będzie wymierzany do zapłacenia przez adresata przesyłki podatek VAT od umieszczonych w niej towarów.

Jeśli jednak taki podatek został naliczony, adresat winien zwrócić się o zwrot kwoty podatku do nadawcy przesyłki (np. nadawca mógł nie dokonać wszystkich formalności przy nadaniu przesyłki).

Z poważaniem,

Zespół Doradców Klienta

Dział Obsługi Klienta i Wsparcia Sprzedaży Contact Center Centrum
Poczta Polska S.A.

Osobiście nie chcę ryzykować zamknięcia konta Zavvi za zbyt częste żądania o zwrot VATu, lecz sugerowałbym aby każdy kto kupuje w Zavvi skontaktował się z nimi w celu poinformowania ich o tym, że powinni umieszczać swój numer IOSS na deklaracji, a nie tylko oznaczenie IOSS.

Mam nadzieję, że jeśli otrzymają dużo takich zgłoszeń, to w końcu zaczną numer ten podawać i wtedy urzędy przestaną podwójnie naliczać VAT. Ja już się z nimi skontaktowałem i powiedzieli, że przekażą sugestię do swojego działu wysyłkowego, ale oczywiście lepiej by było gdyby tych sugestii było więcej.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

#2,706
01-09-2021, 13:33
(23-08-2021, 13:49)HAL 9000 napisał(a):  Wróciłem z urlopu, miałem awizo na PP, więc liczyłem na to że w końcu ostatnie 4 filmy z Zavvi do mnie dotarły.
Niestety na miejscu czekały na mnie 4 formularze, które mam wypełnić i wysłać celnikom do Poznania

Wypełniłem, wysłałem, poinformowałem co i jak, i dlaczego jest wartość zero, i już jestem na ostatniej prostej do mety, bo właśnie odebrałem 3 filmy z dopłatą 13.50 PLN każdy, a czwarty jest na mojej poczcie, ale coś jest nie tak i muszą to jeszcze wyjaśnić, podobno do piątku się wyrobią Smile
W przyrodzie nic nie ginie Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik
Liczba postów: 121
Reputacja: 14

#2,707
01-09-2021, 13:45
(01-09-2021, 13:33)HAL 9000 napisał(a):  bo właśnie odebrałem 3 filmy z dopłatą 13.50 PLN każdy
To za co ostatecznie nabili 5 polskich blaszek per film?

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

#2,708
01-09-2021, 14:07
(01-09-2021, 13:45)Aradiel napisał(a):  To za co ostatecznie nabili 5 polskich blaszek per film?

A to już musisz ich zapytać, ja myślę że za fatygę, za to że ktoś im zawraca głowę Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik
Liczba postów: 121
Reputacja: 14

#2,709
01-09-2021, 14:48
Za fatygę to pobrali 8.5 z tych 13.5, ale liczyłem że podasz co tam na kwicie wypisali, ale pewnie nic innego niż "rozliczenie należności celno-skarbowych Wink. Czyli w Polsce podatek VAT od zera to 5PLN, spoko, nic nowego.

Odpowiedz
Offline Cuboctahedron
Nowy użytkownik

#2,710
01-09-2021, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2021, 18:17 przez Cuboctahedron. Powód edycji: Nieprawidłowa nazwa użytkownika w cytacie )
(01-09-2021, 12:57)HAL 9000 napisał(a):  Wypełniłem, wysłałem, poinformowałem co i jak, i dlaczego jest wartość zero

Mógłbyś napisać jakie to były formularze tzn. czy mają one jakąś nazwę/numer? Mnie nikt nie pyta tylko nakładają VAT i chciałbym się odwołać lub tą decyzję zaskarżyć, ale nie wiem gdzie Sad

Odpowiedz
Strony (418): « Wstecz 1 ... 269 270 271 272 273 ... 418 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   adi90a, 11 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku