Nigdy nie zamawiałem bezpośrednio na Rarewaves, ale teraz czekam na pakę od nich zamówioną właśnie na Amazon PL i tak czekam już chyba od 8 marca. Sądząc po wcześniejszych wpisach bdb kolegów, to jeszcze trochę to potrwa. Oczywiście nie dostałem żadnych namiarów do śledzenia paczki.
Mam pytanie. Zamówiłem coś z eBay.pl i wysyłka była spoza EU. Była płatność VAT przy zamówieniu i opis sugerujący, że odbiorę przesylke bez jakiś dodatkowych opłat, bo opłaciłem wszystko przy zamawianiu. Teraz widze pod numerem sledzenia, że paczka jest u celników od dwóch dni w naszym kraju. Obsługuje to poczta polska. Myslicie, ze będe coś płacił? Zastanawiam się, czy już powoli nie pisać do eBay, że cos tu pooszło nie tak :/
21-03-2026, 21:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2026, 21:54 przez Mierzwiak.)
Dowiesz się czy masz cło do zapłaty jak dostaniesz przesyłkę, wtedy ewentualnie pisz a nie teraz, co im do tego czy przesyłka siedzi na cle czy nie? Poza tym jest weekend.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
(21-03-2026, 21:54)Mierzwiak napisał(a): Dowiesz się czy masz cło do zapłaty jak dostaniesz przesyłkę, wtedy ewentualnie pisz a nie teraz, co im do tego czy przesyłka siedzi na cle czy nie? Poza tym jest weekend.
Nie no, wiadomo, tak bardziej mi chodziło o to, ze już się chyba powinienem nastawić, że poczta polska olewa ten IOSS. Zawsze mi z eBay szły paczki kurierami i nic nie placiłem, gdy był ten VAT w momencie zamawiania. Teraz weszło na pocztę polska i już jakieś dziwne akcje. Ręce mi opadają.
Mój jedyny wniosek z przesyłek od rarewaves które zawsze miały opłacony VAT i oznaczenie IOSS na etykiecie jest taki, że to działa totalnie losowo, o tym że dopłata - dawniej 8,50 zł - raz była a raz nie, nie wspominając. Burdel na kółkach!
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
(21-03-2026, 22:42)Mierzwiak napisał(a): Mój jedyny wniosek z przesyłek od rarewaves które zawsze miały opłacony VAT i oznaczenie IOSS na etykiecie jest taki, że to działa totalnie losowo, o tym że dopłata - dawniej 8,50 zł - raz była a raz nie, nie wspominając. Burdel na kółkach!
Dzisiaj dotarła paczka. Płaciłem 11,5zł, więc no w sumie jest okej. Mogło być lepiej, ale jest okej.