Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Telewizory LG OLED seria 8

Strony (26): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26

Opcje tematu
Telewizory LG OLED seria 8
Online kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,088
Reputacja: 63

03-10-2025, 23:51
Widze, ze LG G5 77 cali ma niezla obnizke na 14 tys bez grosza

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,972
Reputacja: 794

14-12-2025, 14:37
W LG C2 wleciała mi aktualizacja dodająca nowszą wersję systemu operacyjnego webOS 25. Nie wgryzałem się specjalnie jakie przynosi ona zmiany poza tym, że dodaje obsługę DV mkv w aplikacjach.
No i faktycznie, w media playerze odtwarzają się pliki mkv z DV, ale tylko te w profilu 8 (czyli bez FEL, tylko dynamiczne metadane), a mkv z "nośnikowym" profilem 7 w ogóle się nie odpalają i nieważne czy to MEL czy FEL.
Co więcej, tak samo sytuacja przedstawia się w kontenerze m2ts, a w poprzednim webOS 24 na plikach z profilem 7 przynajmniej był fallback do HDR10. Czyli w jednej sprawie krok do przodu, a w innej dwa kroki w tył Smile
Następnym razem zainstaluję Kodi w LG i zobaczę czy on coś zmienia w tej kwestii.

Podaję powyższe jako ciekawostkę dla tych, którzy odtwarzają pliki wideo z wbudowanej aplikacji w tv.

Odpowiedz
Offline Azel
Nowy użytkownik
Liczba postów: 42
Reputacja: 1

15-12-2025, 11:22
I nie spodziewam się naprawy tego, bo od czasu felernego update'u na G4, pojawiły się dwie kolejne aktualizacje, które nic z tym nie zrobiły (poza pierdołami poprawiły tylko lagi na różnych aplikacjach).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

05-03-2026, 11:40
Świetne wieści od Vincenta odnośnie dużej poprawy przejść tonalnych w nadchodzących LG G6 i C6.

Na prezentacji był przedstawiany fragment z Green Knighta (jeśli znacie tytuł, nawet na UHD-BD w DV miejscami ten film ma ohydny banding) i LG wypadł najlepiej, nawet w stosunku do QD-OLED Sony i Samsunga.
Miejmy nadzieję, że nie jest to żadne marketingowe voodoo i poprawa też będzie miała miejsce w praktyce, a nie tylko na klipach promocyjnych producenta.

Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak

Wczoraj, 00:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 06:00 przez kulcikriu.)
Mam pytanie do osob bardziej zorientowanych i dluzej uzywajacych oleda od LG - pojawila mi sie aktualizacja do wersji webos 43.21.77 i zajim zaktualizowalem poczytalem chwileo tym i widze ze sa jakies czeste opinie na temat problemu chocby z trumotion - ze.jest bardziej agreywne nawet przy tych samych ustawieniach, co moze powodowac wfekt opery mydlanej. No i kwestia profesjonalnej kalibracji - to jakies mrzonki czy jednak prawda, ze zmienione algorytmy moga rozregulowac obraz (nie tyle zmieniajac ustawienia, tylko samo dzialanie tv). Okienko aktualizacji jest upierdliwe, ale nie wiem sam czy przechodzic z wersji 33.31.68 czy sie wstrzymacSmile

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,072
Reputacja: 81

Wczoraj, 07:52
Ja jakiś czas temu przeszedłem na wersję WebOS 26 (43.21.71) na moim C3 i nie zauważyłem żadnych zmian, jeśli chodzi o obraz (m.in. true motion). Też jestem po kalibraji.
Ta aktualizacja 43.21.77, patrząc po zmianie numeracji w stosunku do 43.21.71, to imho raczej jakieś małe poprawki bezpieczeństwa i patche ewentualnych bugów aniżeli coś ingerującego w algorytmy odpowiedzialne za przetwarzanie obrazu.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak

Wczoraj, 08:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 08:09 przez kulcikriu.)
(Wczoraj, 07:52)pearlzfan napisał(a):  Ta aktualizacja 43.21.77, patrząc po zmianie numeracji w stosunku do 43.21.71, to imho raczej jakieś małe poprawki bezpieczeństwa i patche ewentualnych bugów aniżeli coś ingerującego w algorytmy odpowiedzialne za przetwarzanie obrazu.
dzieki za odpowiedz, u mnie o tyle pewnie większa zmiana będzie, bo moja obecna wersja 33.31.68, to chyba jeszcze jest webOS 25. Dane do kalibracji mam, to najwyżej pobawię się ustawieniami Trumotion, więc pewnie zaktualizuję.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

10 godzin(y) temu
Tak, aktualizacja może mniej lub bardziej "zepsuć" kalibrację, nawet jeśli ponownie wklepiesz te same ustawienia z kartki. Rzadko się to zdarza, ale się zdarza. Były takie przypadki i pamiętam, że kiedyś Koper oferował za darmo poprawione ustawienia "poszkodowanym" przez aktualizację.

Czy pomiędzy twoją wersją, a najnowszą są jakieś zmiany, które mogłyby wpłynąć na obraz po kalibracji? Tego nie wiem, ale szkoda, że przed kalibracją nie zrobiłeś aktualizacji do najnowszej wersji.
Ogólnie zawsze przed wykonaniem aktualizacji radzę odczekać co najmniej kilka tygodni i upewnić się czy czegoś nie zepsuła, bo takie rzeczy się zdarzają. Polecam śledzić poniższy temat:
https://www.avsforum.com/threads/lg-2025-g5-series-oled-owners-friends-thread-general-help-settings.3323209

Natomiast na blokadę wyskakującego okienka powiadamiającego o nowej aktualizacji możesz spróbować czy w ustawieniach sieci w telewizorze zmiana dns np. na te od AdGuard nie rozwiąże tej kwestii. Najlepsza opcja jednak to blokada domen w routerze odpowiadających za aktualizację.

Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak

10 godzin(y) temu
Dzieki misfit - co do blokowania, to probowalem blokowania DNS, o ktorym napisales, ale nie pomoglo. Masz racje comdo aktualizacji, nie zorientowalem sie, moj blad, ze aktualizacja ktora mi sie wkrotce po zakupieniu zaknstalowala nie byla webos 26.
Generalnie zainstalowalem i wydaje sie, ze jest ok. Zobaczymy, dzis przyjrze sie dokladniej.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,357
Reputacja: 291

9 godzin(y) temu
Najlepiej w ogóle nie łączyć tego cholerstwa z internetem Tongue

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (26): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku