Niestety nie wiem czy jest na co czekać film został fatalnie nakręcony w formacie 2:76:1 co oznacza że czarne pasy na dole i u góry ekranu teraz będą jeszcze większe.
Niestety większość z nas jak nie wszyscy mamy w domu ekrany w formacie 16:9 czyli 1:78:1 co oznacza że każdy z nas będzie miał ogromne te pasy mało kto ma ekran w formacie kinowym 2:39:1 ale i na takim ekranie film wyświetlony w formacie 2:76:1 będzie miał czarne pasy na dole i górze ekranu tylko że trochę mniejsze ale jednak dalej będą.
Czemu nie mogli nakręcić tego filmu jak najnowszego Avatara czy teraz Duchy w Wenecji w formacie 1:85:1 cały obraz jest wypełniony na ekranie 16:9.
Film w formacie 2:76:1 to najgorsze co może być, nawet Multipleksy na tym ucierpią bo ja nie znam żadnego Multikina czy Heliosu który ma ekran w formacie 2:76:1.
IMAX tez będzie miał pasy i to bardzo grube na tym filmie, ten format to prawdziwe zło dla kinomaniaków.
04-09-2023, 18:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2023, 18:59 przez JVC 4K.)
Ale nie po to mamy ekrany w formacie 16:9 aby na nich oglądać 2;76:1, przecież duża przestrzeń ekranu nie jest wykorzystywana, gdyby film był w 1:85:1 to nie dało by się na nim pokazać krajobrazów i kadr.
Avatara jednak nakręcono w 1:85:1 i to nie przeszkadzało aby pokazać widoki i krajobrazy.
Ja trailery tego filmu oglądałem na telefonie.
Pomyśl ile z tego twojego 65 calowego telewizorka jak odpalisz w domu The creator w 2:76:1 ile cali zostanie faktycznego obrazu a ile zajmą czarne pasy, wydaje Ci się że masz duży TV ale jak odpalisz ten film to trochę cali będzie brakować i może się okazać za mały.
Tak to przecież ludzie bedą albo i nie będą dawać zarabiać temu filmowi, podkreślam jeszcze raz, masz 65 calowy TV a przy tym filmie pasy zabiorą ci 15 cali zostanie 50 cali nie boli cię to, mnie jak i całej reszcie świata jednak tak a to my zdecydujemy czy kupimy na Blu-ray czy na Disney + ten film za 5 miesięcy.
Kolejna sprawa nie wiem jak jest w sieci CC i w Heliosie ale Multikina znam dobrze żadna sala nie ma ekranu w formacie 2:76:1 i myślisz że ludzie pójdą na te czarne pasy to samo z IMAX.
04-09-2023, 19:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2023, 20:37 przez sebas.)
(04-09-2023, 19:32)JVC 4K napisał(a): nie boli cię to, mnie jak i całej reszcie świata jednak tak a to my zdecydujemy czy kupimy na Blu-ray czy na Disney + ten film za 5 miesięcy.
Od kiedy to wiesz co boli "całą resztę świata"? Od kiedy to masz prawo wypowiadać się w czyimś imieniu? Ktoś tu chyba ma manię wielkości... Zaryzykuję stwierdzenie, że większość tej "całej reszty świata" na proporcje klatki w ogóle nie zwraca uwagi. Czy kupując bilet na konkretny film masz ten parametr podany? To po pierwsze. Po drugie, to kompletnie nie widzę sensu ocenianie czy warto obejrzeć dany film na BD biorąc pod uwagę ile ekranu będzie świecić, a ile nie. W kinie, zdaje się, chodzi doznania "artystyczne" i rozrywkę. Ja oglądam filmy dla przyjemności, a nie po to żeby się "doświetlać". To nie solarium. Oglądałem w latach 90-tych filmy z "czarnymi pasami" na CRT 29 cali jakoś mi to nie przeszkadzało. Powiem więcej, byłem zadowolony, bo widziałem cały kadr, jego kompozycję. Jak Ci na tym nie zależy, zawsze sobie możesz zrobić zooma...
EDIT:
Ten format był używany przez krótki okres czasu, ale w filmach znanych (nawet bardzo znanych) i dobrze zarabiających. Tak dla przykładu, podając za imdb.com :
"The Hateful Eight" Tarantino
"Ben Hur" (1959)
"How the West Was Won "
Dwa pierwsze mam na BD i jakoś mi to 2,76:1 nie przeszkadza...
Idąc tym tokiem rozumowania to najlepiej oglądać filmy na smartfonach, sorry dzięki nie mam ekran ponad 100 calowy i jeden z najlepszych projektorów na świecie.
Avatar The Way of Water jest w 1:85:1 i jakoś mu to nie przeszkodziło aby pokazać piękne ujęcia kompozycję kadrów, krajobrazy itp. a cały ekran wypełniony, nie po to człowiek kupuje duży TV aby dzięki takim filmom jak ten cały Creator zabierać sobie cenną wielkość z przekątnej.
Idąc dalej jestem ciekaw jak poradzą sobie tym problemem kina Multikino jak i w sumie Helios również ma ekrany 1:78:1 w niektórych miastach jest 2:39:1 a tu jeszcze szerzej trzeba 2:76:1. Kina nie są gotowe na taki format obrazu IMAX tym bardziej bo tam jest obraz taśma 35mm 1:33:1.
Chyba jutro zadzwonię do Adeo lub Kaubera zapytać się czy nie zrobili by mi ekranu do mojego kina w formacie 2:76:1 z okazji premiery tego filmu, może zamówię taki ekran pod warunkiem że się zgodzą taki zrobić heh.