06-09-2024, 14:35
(06-09-2024, 14:20)Mierzwiak napisał(a): To nie jest niechlujstwo, po prostu tak powstają filmy, z ujęć kręconych czasem w wielomiesięcznych odstępach które w filmie dzielą zaledwie cięcia montażowe.Z jakiegoś jednak powodu zdjęcia się planuje, film rozpisuje się na kadry, stosuje korektę barwną, robi się wiele dubli, etc. etc. Wiadomo, wpadki się zdarzają ale tutaj mnie to szczególnie uderzyło. W tej scenie budowane i rozwijane jest napięcie - mamy odnosić wrażenie, że bohaterowie znajdują się w stanie nadzwyczajnego zagrożenia. Tymczasem mija ich na drodze jakiś przypadkowy samochód
To nie jest różnica jak ze zmieniającym się między ujęciami kalendarzem. Wygląd kalendarza to detal, a zarówno to gdzie i w jakich okolicznościach się znajdują bohaterowie (Twister) jak i ile czasu ma główny bohater by osiągnąć cele (Ucieczka) to kluczowe elementy filmu, mające wpływ na jego odbiór.(06-09-2024, 14:20)Mierzwiak napisał(a): Ogółem już dawno aż tak bardzo nie zgadzałem się z czyjąś opinią o filmie, wręcz co do jednego słowaZ ciekawości - oglądałeś ten film jeszcze w latach 90tych?